Τσίπρας: Ο Δημήτρης Χριστόφιας έδωσε τη ζωή του στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή (Video)

Τσίπρας: Ο Δημήτρης Χριστόφιας έδωσε τη ζωή του στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή (Video)

«Ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν είναι πια ανάμεσά μας, αλλά η μνήμη του θα είναι πάντα ζωντανή στον αγώνα των αδικημένων, των κατατρεγμένων, των αδύναμων, στον αγώνα για δικαιοσύνη και ζωή. Θα τον θυμόμαστε πάντα» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα γραφεία του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όπου τον υποδέχθηκε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άνδρος Κυπριανού.

Αφού υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δ. Χριστόφια ο κ. Τσίπρας δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είμαι σήμερα εδώ για να αποτίσω φόρο τιμής ένα σπουδαίο τέκνο του λαϊκού κινήματος και του κυπριακού λαού, έναν σπουδαίο ηγέτη της Αριστεράς, σε έναν άνθρωπο που έδωσε τη ζωή του στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή, στον αγώνα για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, για να μπορεί όλος ο κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζουν ειρηνικά».

Στη μνήμη του Δημήτρη Χριστόφια, συνέχισε ο πρωθυπουργός, «οφείλουμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή, αλλά και για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν είναι πια ανάμεσά μας, αλλά η μνήμη του θα είναι πάντα ζωντανή στον αγώνα των αδικημένων, των κατατρεγμένων, των αδύναμων, στον αγώνα για δικαιοσύνη και ζωή. Θα τον θυμόμαστε πάντα» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

To tweet του Αλέξη Τσίπρα

«Βρίσκομαι στην Κύπρο για να τιμήσω τον Δημήτρη Χριστόφια. Aφιέρωσε τη ζωή του στην ανεξαρτησία & την επανένωση της Κύπρου & του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων-Τουρκοκυπρίων, με τον μόνο τρόπο που μπορεί να λυθεί:στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς κατοχικά στρατεύματα & εγγυητές»

Στη συνέχεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι υπουργοί Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης και Σάββας Αγγελίδης.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων, που άνοιξε η κυπριακή Προεδρία για τον Δημήτρη Χριστόφια και στη συνέχεια, με τον κ. Αναστασιάδη αναχώρησαν για τον Στρόβολο, προκειμένου να παραστούν στη νεκρώσιμη ακολουθία του Δημήτρη Χριστόφια.

Συγκίνηση στο τελευταίο αντίο

Όπως μεταδίδει ο «Διάλογος» της Κύπρου:

Με δάκρυα στα μάτια, άνθρωποι διαφόρων ηλικιών, αποχαιρέτησαν τον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Από τις 4.00 το απόγευμα η οικογένεια του Δημήτρη Χριστόφια δεχόταν συλλυπητήρια στην εκκλησία. Η σορός του εκλιπόντος που μεταφέρθηκε σε κιλλίβαντα υπό τους ήχους της φιλαρμονικής της Εθνικής Φρουράς, έφτασε λίγο πριν τις 3.30μμ στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, όπου είχε σχηματιστεί ανθρώπινη αλυσίδα στην είσοδο του ναού και έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και συνθήματα από πλήθος κόσμου.

Ακολούθως, το φέρετρο σήκωσαν στους ώμους τους τα μέλη της προσωπικής φρουράς του τέως Προέδρου. Της εξοδίου ακολουθίας προέστη ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος ενώ το παρών έδωσε και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Δεκτός με χειροκροτήματα έγινε και ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ ακολούθως έφτασε με λεωφορείο στην εκκλησία σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο. Το παρών στην εξόδιο ακολουθία έδωσαν επίσης ο τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, εκπροσωπώντας τη Νέα Δημοκρατία, καθώς και εκπρόσωποι άλλων πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας.

Παρίστανται επίσης πρέσβεις, επικεφαλής διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, αρχηγοί κομμάτων, πρώην και νυν βουλευτές, Υπουργοί της Κυβέρνησης Χριστόφια, αλλά και στελέχη του ΑΚΕΛ και του λαϊκού κινήματος.

Επίσης, παρίστανται αντιπροσωπείες από κόμματα του εξωτερικού, από την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Μετώπου Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης.

Από τους πρώτους που έφτασαν στην εκκλησία για την εξόδιο ακολουθία ήταν ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της οικογένειας Ακιντζί, ο Κουντρέτ Οζερσάι με τη σύζυγό του Αλιγιέ, καθώς και ο πρώην Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τη σύζυγό του Όγια. Επίσης, αντιπροσωπεία του ΡΤΚ με επικεφαλής τον Τουφάν Ερχιουρμάν, ο Τζεμάλ Οζγιτγίτ, ο Ιζέτ Ιζτζιάν, ο Σενέρ Ελτζίλ και πολλοί άλλοι Τ/κ πολιτικοί και συνδικαλιστές είναι επίσης παρόντες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter