Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης έχει υποστεί πολιτική ήττα – Ελπιδοφόρο το κοινό κείμενο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης έχει υποστεί πολιτική ήττα – Ελπιδοφόρο το κοινό κείμενο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25

«Η πολιτική κλιμάκωση του αυταρχισμού από την κυβέρνηση αποσκοπεί στο να_x000D_
αλλάξει την ατζέντα από τις ευθύνες της για την διαχείριση της _x000D_
πανδημίας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του στη διαδικτυακή εκδήλωση μνήμης της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για το Πολυτεχνείο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διαδικτυακή εκδήλωση για το Πολυτεχνείο σχετικά με την κοινή δήλωση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την κίνηση ως σημαντική και ελπιδοφόρα: «Η κοινή δήλωση των τριών αριστερών κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει δημιουργήσει μία ελπίδα. Είναι μία σημαντική και ιστορική στιγμή δεδομένου ότι από το 1990 και μετά ο χώρος της Αριστεράς διέρχεται περίοδο σύγκρουσης και δεν υπήρξε σύμπνοια ούτε στην περίοδο των μνημονίων. Χθες υπήρξε μία κοινή έκκληση, είναι μία σημαντική εξέλιξη. Πιστεύω ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει μέτωπο δυνάμεων απέναντι στην αυταρχική μετάλλαξη της κυβέρνησης ένα ευρύ δημοκρατικό τόξο».

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα «η κυβέρνηση δεν δείχνει τις προθέσεις της μόνο με την χθεσινή απαγόρευση». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε και θύμισε μια σειρά από περιπτώσεις όπως: «το αστείο της κινηματογραφικής ταινίας Τζόκερ όπου έμπαιναν μέσα στους κινηματογράφους δυνάμεις καταστολής για να συλλαμβάνουν ανηλίκους. Την υπόθεση Ινδαρέ όπου τα ΜΜΕ έκαναν μία προσπάθεια να στιγματίσουν ένα πολίτη που απλά ζήτησε να εφαρμοστεί ο νόμος».

«Είχαμε μία σειρά από κρούσματα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας και βεβαίως τώρα βρισκόμαστε απέναντι σε μια πολιτική κλιμάκωση. Η απόφαση να προχωρήσει σε επίδειξη δύναμης και αυταρχισμού απέναντι στις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, αυτή η κλιμάκωση γίνεται για δύο λόγους, ο πρώτος έχει να κάνει με το τι συμβολίζει το Πολυτεχνείο για την Αριστερά και τις λαικές δυνάμεις. Ο δεύτερος είναι για να αποπροσανατολίσει, να αλλάξει την ατζέντα από την έξαρση της πανδημίας και σε μία συγκυρία που ακόμη και τα ΜΜΕ προβληματίζονται σχετικά με το ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα έχει κάνει όλα καλά».

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο και σε μονιμότερη βάση μέτωπο των αριστερών δυνάμεων ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Θεωρώ απαραίτητο να υπάρξει ένα μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων, αλλά δεν είναι εύκολο, οι πολιτικές διαφορές είναι υπαρκτές και μεγάλες. Αλλά και μόνο το ότι υπήρξε αυτή η συνάντηση και η σύγκλιση των θέσεων είναι θετική παρακαταθήκη για το μέλλον».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε την παρέμβασή του με πολιτική αποτίμηση της αντιπαράθεσης των ημερών γύρω από την απαγόρευση των διαδηλώσεων: «Ανεξαρτήτως της επιχειρησιακής έκβασης της αυριανής ημέρας, ο κ. Μητσοτάκης έχει υποστεί μία πολιτική ήττα. Επιχείρησε, κάνοντας μία λανθασμένη εκτίμηση των συσχετισμών, να κάνει μία ρελανς για να καλύψει τις ευθύνες του στο μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας. Το πρώτο πολιτικό πλήγμα είναι ότι απομονώθηκε, το δεύτερο είναι ότι δεν τσιμπίσαμε στο δίλημμα πανδημία ή εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για το Πολυτεχνείο, είπαμε και τα δύο. Το τρίτο, και εδώ μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο του Μωυσή είναι ότι κατάφερε να ενώσει τις δυνάμεις της Αριστεράς μετά από 30 χρόνια

Ήταν εξαιρετικά κρίσιμη η χθεσινή παρέμβαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αλλά δεν είναι νομικό το ζήτημα, είναι πολιτικό. Και στεναχωριέμαι που υπάρχουν άνθρωποι που είναι αξιόλογοι όπως ο Νίκος Αλιβιζάτος που τοποθετήθηκε λέγοντας ότι είναι συνταγματική η απαγόρευση. Δεν θεωρώ ότι είναι σωστή η άποψη ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου υπερισχύει του Συντάγματος. Επιπλέον η ΠΝΠ λέει ότι οι απαγορεύσεις θα πρέπει να στηρίζονται στις επιστημονικές γνωματεύσεις της Επιστημονικής Επιτροπής, κάτι που δεν υπήρξε… Ήταν λοιπόν μία πολιτική απόφαση χωρίς νομικά ερείσματα και η κριτική που θα της ασκήσουμε είναι επίσης πολιτική, ενώ η ζημιά που θα υποστεί η κυβέρνηση θα φανεί τις επόμενες ημέρες».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter