Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης θλιβερό φερέφωνο του αληθινού αρχηγού της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά (Video)

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης θλιβερό φερέφωνο του αληθινού αρχηγού της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά (Video)

Παραμερίζοντας πλήρως τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός έβαλε κατά του Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο αποκάλεσε «πραγματικό αρχηγό» της ΝΔ που κρατά σε πολιτική ομηρεία έναν ακόμα Μητσοτάκη.

Προανήγγειλε την αποκάλυψη διπλωματικών εγγράφων -κάτι που είχε κάνει και ο Ν. Κοτζιάς- στη Βουλή, τα οποία θα διασαφηνίσουν «ποιος φέρνει πίσω την ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας και τα σύμβολά της και ποιος κάποτε παρέδιδε ακόμα και το όνομα Μακεδονία για εσωτερική χρήση».

«Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μετατραπεί σε θλιβερό φερέφωνο του πραγματικού αρχηγού της ΝΔ, που είναι ο κ. Σαμαράς» είπε αγνοώντας την -πολιτική- ύπαρξη του προέδρου της ΝΔ στην αίθουσα. «Του κ. Σαμαρά, του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος έχτισε όλη του την πολιτική διαδρομή και την πολιτική του καριέρα, πουλώντας ψεύτικο υπερπατριωτισμό σε ένα θέμα που επί 26 χρόνια αποτελεί πληγή στην εξωτερική μας πολιτική, στο θέμα της ονομασίας των βόρειων γειτόνων μας» κατηγόρησε ευθέως και συμπλήρωσε:

«Αν και ήταν ο πρώτος, ο οποίος επισήμως ως υπουργός Εξωτερικών, αντικαθιστώντας τότε τον Κων. Μητσοτάκη στις 2/12/1991 στο Συμβούλιο Κορυφής, απεδέχθη σε επίσημο κείμενο της ΕΟΚ να καταγραφεί η γείτονα χώρα, ως Δημοκρατία της Μακεδονίας. Και ήταν και ο πρώτος ο οποίος γέννησε το πρόβλημα αυτό, όταν στις 16/12/1991, στην κρίσιμη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΟΚ που συζητήθηκε η ανεξαρτητοποίηση των πρώην σοσιαλιστικών δημοκρατιών της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, δεν έθεσε κανένα θέμα προκειμένου να παρθεί μία απόφαση για το ζήτημα που η Ελλάδα δεν ήταν σύμφωνη. Τότε μάλιστα τον είχε χαρακτηρίσει ανόητο ο Κων. Μητσοτάκης.

»Αυτός, λοιπόν, ο άνθρωπος που έχει μεγάλη ευθύνη για τη γέννηση του προβλήματος αυτού, είναι αυτός που αργότερα είχε το θράσος να σηκώσει τη σημαία του υπερπατριωτισμού και να ρίξει την κυβέρνηση του Κων. Μητσοτάκη, και σήμερα πάλι είναι αυτός έρχεται να παριστάνει τον θεματοφύλακα των εθνικών αξιών του αείμνηστου Κων. Καραμανλή και του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου. Όταν το 1994, έχοντας ιδρύσει το κόμμα της Πολιτικής Άνοιξης, λυσσαλέα εξαπέλυε επιθέσεις και στους δύο, ζητώντας να αποχωρήσουν από την ενεργό πολιτική δράση». Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε και τα λεγόμενα του Ευάγγελου Βενιζέλου από το βήμα της Συνέλευσης του ΟΗΕ και ο οποίος είχε παρουσιάσει την επίσημη εθνική θέση και της κυβέρνησης Σαμαρά, η οποία ήταν σύνθετη ονομασία erga omnes με γεωγραφικό προσδιορισμό.

«Έχει ο καιρός γυρίσματα» παρατήρησε και επισήμανε πως «ο κ. Σαμαράς έχει σε ομηρεία έναν άλλον Μητσοτάκη, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον οδηγεί σε μια θέση και στάση που δεν συνάδει με προηγούμενες θέσεις του». «Κυρίως όμως», συνέχισε, «τον οδηγεί σε συμπεριφορά θεσμικών ακροβασιών. Το να εμπλέκει κανείς τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επιλογές οριακές για το τι ορίζει το Σύνταγμα της χώρας, είναι θεσμική ακροβασία που κανείς δεν έχει το δικαίωμα να επιχειρεί».

Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ. «Κι αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να την εφεύρουμε. Είναι ένα πολύ σημαντικό δώρο που μου κάνετε αυτήν την κρίσιμη στιγμή» σχολίασε δηκτικά, εξηγώντας πως πρόκειται για μία «πρώτης τάξης ευκαιρία ώστε αυτές τις δύο μέρες να μιλήσουμε για το ποιος έδωσε τι και πότε, για το ποιος κέρδισε και το ποιος έδωσε σε αυτή την ιστορία που μας ταλανίζει εδώ και 26 χρόνια, αλλά και λίγο περισσότερο γιατί από την δεκαετία του 70΄ έχουν γίνει παραχωρήσεις και λάθη. Θα τα πούμε λοιπόν όλα για το ποιος φέρνει πίσω την ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας και τα σύμβολά της και ποιος κάποτε παρέδιδε ακόμα και το όνομα Μακεδονία για εσωτερική χρήση. Όλα θα τα πούμε, δεν πρόκειται να γλιτώσετε».

Μετά το αυθόρμητο χειροκρότημα των βουλευτών της πλειοψηφίας, ο πρωθυπουργός κατέληξε φέρνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη προ των οικογενειακών πολιτικών του ευθυνών. «Είπε μια φράση ο κ. Μητσοτάκης κατεβαίνοντας από το βήμα. Θα αναμετρηθούμε -λέει- με την ιστορία και τις ευθύνες μας. Μόνο που εσείς αυτό το διήμερο θα αναμετρηθείτε και με την οικογενειακή πολιτική σας ιστορία και πολύ φοβάμαι ότι σε αυτή την προσωπική αναμέτρηση κινδυνεύετε να βρεθείτε ελλιποβαρής», έκλεισε την ομιλία του. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter