Τσίπρας: «Ο Μητσοτάκης τα δίνει όλα στις ΗΠΑ και κάνει την Ελλάδα δορυφόρο»

Τσίπρας: «Ο Μητσοτάκης τα δίνει όλα στις ΗΠΑ και κάνει την Ελλάδα δορυφόρο»

«Όχι μόνο αυτό που κάνετε σήμερα με την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ δεν το έκανε κανείς άλλος πρωθυπουργός της χώρας, αλλά δεν θα το έκανε και καμία άλλη χώρα σύμμαχος» είπε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, συμπεραίνοντας πως η Ελλάδα καθίσταται πλέον «χώρα-δορυφόρος» διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «τα δίνει όλα στις ΗΠΑ χωρίς κανένα αντάλλαγμα».

Εκτός από τη σκληρή κριτική προς τον πρωθυπουργό με φόντο τη συμφωνία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηλίτευσε εν συνόλω την εξωτερική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα «δορυφοριοποιείται» και μετατρέπεται σε «αφύλαχτο φυλάκιο».

Κάλεσε δε τον Κυρ. Μητσοτάκη να αναστείλει τη ψήφιση της αμυντικής συμφωνίας για να μην πάει με άδεια τα χέρια στις ΗΠΑ, διατυπώνοντας τη δέσμευση ότι σε περίπτωση που μία προοδευτική κυβέρνηση βρεθεί στο τιμόνι της χώρας, τότε θα επαναδιαπραγματευτεί το περιεχόμενο της συμφωνίας με βάση τη σχετική πρόβλεψη που υπάρχει στην υπό ψήφιση συμφωνία.

«Εγκαταλείπετε πάγιες εθνικές θέσεις»

O κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πολιτικό του αντίπαλο πως εγκαταλείπει «πάγιες εθνικές θέσεις», υποστηρίζοντας πως ο πρωθυπουργός ψεύδεται σε σχέση με τη διάρκεια της συμφωνίας, η οποία μετά το πέρας της πενταετίας θα επ΄ αόριστον ισχύ. «Φανερώνετε την ενοχή σας για αυτό που υπογράφετε…» εξήγησε και συμπλήρωσε απευθυνόμενος στον Κυρ. Μητσοτάκη: «Σας ¨κάρφωσε¨ η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, ενώπιον του Νίκου Δένδια».

Επέκρινε δε το γεγονός ότι οι παραχωρήσεις της κυβέρνησης προς τον αμερικανικό παράγοντα έγιναν «χωρίς ανταλλάγματα». «Δεχτήκατε να παραχωρήσουμε σημαντικά διαπραγματευτικά μας χαρτιά και να αυξήσουμε τον κίνδυνο για την Ελλάδα σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο» υπογράμμισε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναστείλει τη ψήφιση της συμφωνίας για να έχει διαπραγματευτικά χαρτιά στις αποσκευές του όταν θα ταξιδέψει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

«Όλα αυτά ενώ η Τουρκία αναβαθμίζει F-16»

Επισήμανε, επίσης, πως όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η Τουρκία αναμένεται να αναβαθμίσει με εξοπλισμό από τις ΗΠΑ τα F-16 που διαθέτει, προσθέτοντας στην εξίσωση τη στάση «Πόντιου Πιλάτου» που τηρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες για το «τσουνάμι υπερπτήσεων» αλλά και τον ρόλο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το «πάγωμα» του αγωγού EastMed για χάρη της Άγκυρας.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κάλεσε τον πρωθυπουργό να «αξιοποιήσει το μομέντουμ» για να μην πάει με άδεια χέρια στις ΗΠΑ, ενώ δεσμεύτηκε πως η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών μέσω της λαϊκής ετυμηγορίας θα δώσει τη δυνατότητα σε μια προοδευτική κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter