Τσίπρας: «Θα φορέσω γραβάτα στο τέλος» – Πέμπτη βράδυ η ονομαστική ψηφοφορία

Τσίπρας: «Θα φορέσω γραβάτα στο τέλος» – Πέμπτη βράδυ η ονομαστική ψηφοφορία

Το βράδυ της Πέμπτης με ονομαστική ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί η συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση των μέτρων και αντίμετρων μετά τη συμφωνία με τους δανειστές. Το λόγο θα έχουν οι πολιτικοί αρχηγοί και αναμένεται πολύ θερμή συνεδρίαση, όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις υπουργών και βουλευτών της αντιπολίτευσης. 

Τα μηνύματα για την διευθέτηση του δημόσιου χρέους είναι θετικά σε τέτοιο βαθμό που «θα φορέσω γραβάτα στο τέλος»! Αυτό το μήνυμα έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενόψει του Eurogroup της 22ας Μαΐου, αν και τόνισε παράλληλα ότι θα είναι «μία δύσκολη βραδιά». Οι δηλώσεις έγιναν σε συνομιλία που είχε ο πρωθυπουργός με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες στο γραφείο του στην Βουλή.

Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, ιδιαίτερα θετικό είναι ότι στην διαπραγμάτευση θα βρίσκεται με τις θέσεις του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που «εννοεί αυτό που λέει», όμως την ευρωπαϊκή πλευρά δεν θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε αλλά «on board» θα είναι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Γεγονός που πιστοποιήθηκε μετά από τηλεφωνική επαφή του ίδιου με την Γερμανίδα καγκελάριο. Σχετικά με την διευθέτηση του χρέους επισήμανε, η ελληνική πλευρά στοχεύει στην μείωση των ετών όπου θα απαιτείται πλεόνασμα 3,5%. Από εκεί και πέρα είναι ανοιχτός ο δρόμος για την έξοδο στις αγορές με την συνήθη διαδικασία να είναι η προηγούμενη ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε εντονότατη κριτική στην Νέα Δημοκρατία που επέλεξε να καταθέσει τροπολογία με… αντίμετρα. «Καλωσορίζουμε την Ν.Δ στην λογική των αντιμέτρων» επισήμανε ενώ σημείωσε με νόημα ότι η Ν.Δ καταθέτει τροπολογίες μόνον για τα αντίμετρα και όχι για τα μέτρα αυτά καθεαυτά. Έτσι εμφανίζεται η Ν.Δ να δηλώνει μόνον ότι θα τα εφαρμόσει «κι εγώ να λέω ότι δεν θα τα εφαρμόσω» αν δεν υπάρξει λύση για το χρέος.

Τέλος o πρωθυπουργός μίλησε για επερχόμενο «τσουνάμι επενδύσεων» ιδίως μετά τις επαφές στην Κίνα ενώ επισήμανε ότι ακόμη και φέτος το καλοκαίρι είναι πιθανό η Ελλάδα να βγει στις αγορές.​

Δραγασάκης. «Ας μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια»

Νωρίτερα στην Βουλή για «γκαιμπελίσκους της Νέας Δημοκρατίας» που κατηγορούν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως ψηφίζουν για τις καρέκλες τους μίλησε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ Γιάννης Δραγασάκης. «Ας μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια» είπε. «Αξιολογούμε το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και το ψηφίζουμε εφόσον εντάσσεται στους στόχους μας και είναι για το συμφέρον της χώρας».

Σημείωσε ότι η συμφωνία «ενσωματώνει την γραμμή της δημοσιονομικής ουδετερότητας» και της αντιμετώπισης των κοινωνικών επιπτώσεων. «Εάν είχαν διεκδικηθεί αυτές οι αρχές, η έξοδος από τα μνημόνια θα είχε ήδη επιτευχθεί» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως είναι «προπαγανδιστική η παρομοίωση αυτών των μέτρων με μνημόνιο». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε ότι η συμφωνία «μπορεί να ξεκλειδώσει τις διαδικασίες για το τέλος της επιτροπείας». Επισήμανε πως «αυτό που ενοχλεί είναι ότι ο λαός με την ψήφο του έσπασε το μονοπώλιο της δικομματικής εξουσίας τους» τονίζοντας πως «βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της αρχής» και «οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις είναι μπροστά μας γι αυτό τα αιτήματα για εκλογές πέφτουν στο κενό. Γι’ αυτό η κυβέρνηση δείχνει αυτή την ανθεκτικότητα» ενώ «δημιουργούνται προϋποθέσεις για να σχεδιάσουμε το μέλλον» ​

Όλγα Γεροβασίλη: Τώρα γράφεται η “σελίδα” εξόδου από τα μνημόνια

«Με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης διαψεύδεται για άλλη μια φορά το πολιτικό αφήγημα της ΝΔ. Όπως διαψεύσθηκε με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Όπως διαψεύσθηκε με την «αριστερή παρένθεση», που ματαίως περιμένουν να κλείσει», ανέφερε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας απόψε στη Βουλή.

«Η ιστορία για το ποιες κυβερνήσεις και με ποιους συμμάχους εγκλώβισαν τη χώρα στην επιτροπεία έχει γραφτεί. Τώρα, γράφεται η σελίδα εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Και γράφεται από τη δική μας κυβέρνηση, με τον δικό μας σύμμαχο. Τον ελληνικό λαό», είπε η υπουργός.

«Προχωράμε αποφασιστικά στην υλοποίηση των δράσεων για την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, ώστε μέχρι το τέλος της τετραετίας να έχει δημιουργηθεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών», ανέφερε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κινείται σε τρεις άξονες, την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία της δημόσιας διοίκησης με στόχο να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις που θα αλλάζουν το πρόσωπο του κράτους.

Ταυτόχρονα η υπουργός αναφέρθηκε και στη στάση της ΝΔ.

«Πριν λίγες ημέρες ο αρχηγός της ΝΔ ξεδίπλωσε το όραμά του για το Δημόσιο, λέγοντας πως δεν θα έπρεπε να έχουμε καθαρίστριες, πως οι σχολικοί φύλακες δεν πρέπει να υπάρχουν, πως δεν χρειάζονται κάποιες από τις λειτουργίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και πως όλα αυτά θα μπορούσαν να εκχωρηθούν σε ιδιωτικές εταιρείες», είπε η κ. Γεροβασίλη και επισήμανε ότι με τη σύναψη πέρυσι των ατομικών συμβάσεων για τους εργαζόμενους της καθαριότητας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας εξοικονομήθηκαν 256.000 ευρώ σε σχέση με όσα κόστισε ο εργολάβος που είχε αναλάβει την καθαριότητα τον προηγούμενο χρόνο. «Έτσι γίνεται εξοικονόμηση στο Δημόσιο, όχι με ιδεοληψίες. Έτσι απελευθερώνονται πόροι και δεν αιχμαλωτίζονται οι εργαζόμενοι», ανέφερε στο σημείο αυτό η κ. Γεροβασίλη σημειώνοντας πως δημόσιος τομέας και ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι ανταγωνιστές.

«Έχουμε την πολιτική βούληση να μεταρρυθμίσουμε το Δημόσιο, και δεν έχουμε εξαρτήσεις από τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα. Θα μειώσουμε το κόστος του Δημοσίου, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία, με τους εργαζομένους στη θέση τους. Γιατί, στο υποστελεχωμένο και γερασμένο σήμερα Δημόσιο, το υπερβάλλον κόστος προκύπτει και από την αναποτελεσματική του λειτουργία», είπε η υπουργός και κάλεσε τη ΝΔ να κάνει την αυτοκριτική της γιατί εκείνη είναι που διέλυσε το κράτος.

Μυστικά & Documento

26/06/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter