Τσίπρας: Οι εικόνες από τις ΗΠΑ είναι το ξυπνητήρι της Ιστορίας

Τσίπρας: Οι εικόνες από τις ΗΠΑ είναι το ξυπνητήρι της Ιστορίας

«Η συλλογική πρόοδος είναι πάντα υπόθεση των πολλών. Η συλλογική οπισθοδρόμηση είναι πάντα η επιλογή των λίγων», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή του με την οποία σχολιάζει τις ανησυχητικές εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες με την επανεμφάνιση του ρατσισμού, των ανισοτήτων και του μίσους. 

«Οι εικόνες από τις ΗΠΑ είναι το ξυπνητήρι της Ιστορίας. Είναι η απότομη υπενθύμιση σε όσους πιστεύουν ότι το συλλογικό μέλλον βρίσκεται στη διαιώνιση των κοινωνικών ανισοτήτων, το φυλετικό μίσος, τη μισαλλοδοξία και τον συντηρητισμό», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε σημερινή του ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό.

«Η μαύρη κοινότητα των ΗΠΑ γίνεται σήμερα ο παγκόσμιος εκπρόσωπος της ανάγκης για προοδευτικές και ριζοσπαστικές τομές. Για μια κοινωνία δίκαιη, χωρίς διαχωρισμούς, στην οποία οι πολίτες νιώθουν ασφάλεια για το μέλλον τους», σημειώνει ο ίδιος κάνοντας λόγο για «μια κοινωνία που προχωρά με βάση το σεβασμό στη διαφορετικότητα». 

«Δηλαδή, μια κοινωνία βαθιά δημοκρατική. Που δεν διαχωρίζει τους πολίτες της με βάση το χρώμα, το φύλο, την καταγωγή, τα πιστεύω τους», συμπληρώνει και καταλήγει: «Η συλλογική πρόοδος είναι πάντα υπόθεση των πολλών. Η συλλογική οπισθοδρόμηση είναι πάντα η επιλογή των λίγων».

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Εκτός ελέγχου η κατάσταση – Άλλοι τρεις νεκροί στις διαδηλώσεις, χιλιάδες συλλήψεις

https://www.facebook.com/tsiprasalexis/photos/a.10150189504248054/10158534705433054/?type=3&theater

Όλη η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα:

«Οι εικόνες από τις ΗΠΑ είναι το ξυπνητήρι της Ιστορίας.

Είναι η απότομη υπενθύμιση σε όσους πιστεύουν ότι το συλλογικό μέλλον βρίσκεται στη διαιώνιση των κοινωνικών ανισοτήτων, το φυλετικό μίσος, τη μισαλλοδοξία και τον συντηρητισμό.

Η μαύρη κοινότητα των ΗΠΑ γίνεται σήμερα ο παγκόσμιος εκπρόσωπος της ανάγκης για προοδευτικές και ριζοσπαστικές τομές.

Για μια κοινωνία δίκαιη, χωρίς διαχωρισμούς, στην οποία οι πολίτες νιώθουν ασφάλεια για το μέλλον τους.

Μια κοινωνία που προχωρά με βάση το σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Δηλαδή, μια κοινωνία βαθιά δημοκρατική. Που δεν διαχωρίζει τους πολίτες της με βάση το χρώμα, το φύλο, την καταγωγή, τα πιστεύω τους.

Η συλλογική πρόοδος είναι πάντα υπόθεση των πολλών.

Η συλλογική οπισθοδρόμηση είναι πάντα η επιλογή των λίγων.

(Φωτογραφία:Christian Monterrosa / AP)»

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

«Ανακοίνωση του Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τη δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ από αστυνομικούς

στη Μινεάπολη των ΗΠΑ

Η δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ από αστυνομικούς, στη Μινεάπολη των ΗΠΑ δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά το τελευταίο επεισόδιο μιας σειράς βιαιοπραγιών εναντίον μελών της μαύρης κοινότητας στις ΗΠΑ. Μόλις 66 χρόνια μετά την κατάργηση του φυλετικού διαχωρισμού στα σχολεία των ΗΠΑ, οι θεσμικές αλλαγές δεν συνοδεύτηκαν από το ξερίζωμα μισαλλόδοξων ιδεών στο πεδίο της κοινωνίας.

Ακόμα και σήμερα, ο συστημικός ρατσισμός, η αλληλοσύνδεση φυλετικών και ταξικών ανισοτήτων, αποτελούν σκοτεινές πτυχές της καθημερινής πραγματικότητας, τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε πολλές ακόμα χώρες, σε όλο τον κόσμο.

Αυτές τις στιγμές, ενώνουμε τη φωνή μας με όλους κι όλες που διαδηλώνουν και αγωνίζονται εναντίον της αστυνομικής βίας και των φυλετικών ανισοτήτων.

Στεκόμαστε απέναντι σε όσους ρίχνουν λάδι στη φωτιά, στοχοποιώντας το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα.

Ο ειρηνικός αγώνας για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις είναι μακρύς, αλλά δίκαιος. Για «να μπορούμε να αναπνέουμε», όλες και όλοι, με Ελευθερία, Αλληλεγγύη, Κοινωνική Δικαιοσύνη και Ισότητα.»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter