Τσίπρας: Οι πορφυρογέννητοι δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει μέρισμα γιατί τόσο στοιχίζουν τα χαρτόσημα των offshore

Τσίπρας: Οι πορφυρογέννητοι δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει μέρισμα γιατί τόσο στοιχίζουν τα χαρτόσημα των offshore

Με μία φαρμακερή αναφορά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη έκλεισε την τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κάποιοι πορφυρογέννητοι δεν ξέρουν και δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει για αυτούς τους ανθρώπους το μέρισμα, ίσως τόσο για αυτούς να στοιχίζουν τα χαρτόσημα για τις offshore που διατηρούν στις νήσους τις παραδείσιες».

Στο τελευταίο σκέλος της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας επικεντρώθηκε στην ταξική στόχευση της κυβέρνησης, επικαλούμενος τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος προς τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες. Επίσης, αναφέρθηκε στην υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων και στηλίτευσε παράλληλα τις εξαγγελίες της ΝΔ περί μείωσης της υπερφορολόγησης χωρίς να διευκρινίζεται πώς αυτό θα γίνει πράξη.

Ως προς το δημοσιονομικό σκέλος, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως ξεπεράστηκε ο στόχος για 1,7% πρωτογενές πλεόνασμα, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη διανομή τόσο του περσινού μερίσματος όσο και του φετινού.

«Υπάρχουν ορισμένοι που έχουν στεναχωρηθεί πάρα πολλοί. Κάποιοι έβαλαν… πλερέζες. Πέρσι, δεν κρατηθήκατε και καταψηφίσατε, φέτος είστε πιο προσεκτικοί» είπε σκωπτικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε με ανάλογο ύφος πως «ψηφίζετε μεν, αλλά μας λέτε ότι η υπεραπόδοση δεν είναι αποτέλεσμα της θετικής απόδοσης της ελληνικής οικονομίας, αλλά φοροεπιδρομής. Κάποιες φορές είναι προκλητικό να μας κουνάτε το δάκτυλο εσείς ήσασταν σε αυτά τα έδρανα από το 2010 έως το 2015». Συμπληρώνοντας το συλλογισμό του, ο πρωθυπουργός είπε προς τη ΝΔ πως έχει κάνει σημαία την απέχθεια της στην φοροεπιδρομή, αλλά από το το 2010 έως το 2015 ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πήραν 65 δισ. μέτρα, εκ των οποίων τα 30 δισ. ήταν φόροι. «Εσείς που έχετε πάρει τη ρομφαία και ξιφουλκείτε εναντίον της υπερφορολόγησης…» σχολίασε, πετώντας «καρφί» για τις εξωχώριες επιχειρηματικές δραστηριότητες της κ. Γκραμπόφσκι.

«Κάποιοι πονηροί και πονηρές έβγαζαν τα χρήματά τους εκτός. Εσείς, φέρατε τον ΕΝΦΙΑ, την εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, μη τους απαριθμήσω όλους τους φόρους… Γιατί όμως δεν καταφέρατε παρά τους φόρους να έχετε θετική απόδοση και πιάνατε τρελά νούμερα στην ύφεση;» διερωτήθηκε. «Τολμάτε να μιλάτε εσείς για υπερφορολόγηση… Και τι δεν λένε, ότι έχουμε μέρισμα επειδή περικόψαμε τις δαπάνες της Υγείας, ενώ μετά από χρόνια ανοίγουν αντί να κλείνουν νοσοκομεία και γίνονται προσλήψεις ιατρικού προσωπικού», ήταν ένα από τα σχετικά παραδείγματα που παρέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, συμπεραίνοντας πως «τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν φτιάχνονται με τερτίπια».

Μάλιστα, πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πρόσφατη αποκάλυψη για την δυσφήμηση της ελληνικής οικονομίας από την Μιράντα Ξαφά: «Μαθαίνω ότι στέλνετε φίλους και συμβούλους και κάνουν το λεγόμενο “bitching” για να δυσφημήσουν την ελληνική οικονομία».

Έπειτα, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να εξηγήσει πώς θα μειώσει τους φόρους, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι για να γίνει αυτό θα ακολουθηθεί πογκρόμ μειώσεων ανελαστικών δαπανών, δηλαδή σε τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία και σε μισθούς και συντάξεις.

Αποκάλεσε δε τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος ως κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης. «Καταλαβαίνω ότι κάποιοι τους βολεύει να το αναγνώσκουν το μέρισμα ως πολιτικό τέχνασμα, θα το πουν οι πολίτες που θα λάβουν μία ενίσχυση αν είναι τέχνασμα» υποστήριξε, ενώ εξαπέλυσε το δεύτερο «καρφί» κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του: «Κάποιοι πορφυρογέννητοι δεν ξέρουν και δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει για αυτούς τους ανθρώπους το μέρισμα, ίσως τόσο για αυτούς να στοιχίζουν τα χαρτόσημα για τις offshore που διατηρούν στις νήσους τις παραδείσιες».

«Τώρα θα μπει στο προσκήνιο η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Θα καταφέρουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, κρατώντας όρθιους αυτούς που έχουν πληγωθεί περισσότερο. Υπάρχει η μεγάλη παράταξη της αριστεράς που στέκεται δίπλα στον εργαζόμενο, στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους».

«Μέσα στην εβδομάδα τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων στη Δυτική Αττική»

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την τοποθέτησή του με αναφορά στην τραγωδία λόγω των πλημμυρών στη Δυτική Αττική. Χαρακτήρισε ως εξαιρετικά ακραίο καιρικό φαινόμενο την βροχή που στάθηκε η αφορμή για να πνιγούν 20 άνθρωποι, ενώ αναφέρθηκε και στην κύρια αιτία της τραγωδίας που ήταν η ελλιπής δόμηση και χωροταξία των πληγέντων περιοχών. «Όταν για δεκαετίες αδιαφορείς απέναντι στη φύση, η φύση εκδικείται και το τίμημα είναι μεγάλο» είπε, δεσμευόμενος ότι η κυβέρνηση θα σταθεί άμεσα στο πλάι όσων επλήγησαν.

Παρέθεσε τα μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες και διαβεβαίωσε πως η καταβολή των χρημάτων θα γίνει άμεσα. «Πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα» προανήγγειλε, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για ακατάσχετα ποσά. Σχετικά με την στυνόμευση της περιοχής για τυχόν πλιάτσικα που μπορεί να παρατηρηθούν, ενημέρωσε πως πάνω από 1.200 άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές, τονίζοντας πως ξεκίνησε η λειτουργία αρμόδιου γραφείου για έκδοση ταυτοτήτων και εγγράφων για να ολοκληρώσουν οι πολίτες όσα προβλέπονται για τις αποζημιώσεις. Επιπρόσθετα, σημείωσε πως πρόκειται να ληφθεί δέσμη μέτρων για τους επιχειρηματίες της περιοχής, τα οποία θα αφορούν μεταξύ άλλων πάγωμα ληξιπρόθεσμων οφειλών λόγω φυσικής καταστροφής. «Από το υπ. Υγείας, από σήμερα Δευτέρας θα λειτουργεί γραφείο στη Μάνδρα για τις έκτακτες ανάγκες των πληγέντων» πρόσθεσε.

«Πέρα αυτών των μέτρων είναι να σχεδιάσουμε τα αντιπλημμυρικά έργα» προανήγγειλε, επικρίνοντας την άναρχη δόμηση και την απουσία χωροταξικού σχεδιασμού, η οποία κατά τα λεγόμενά του δεν αφορά μόνο αυτές τις περιοχές αλλά όλη την Αττική. Ως προς το θέμα αυτό, ενημέρωσε το Σώμα πως σχεδιάζεται η αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας για την εκπόνηση ενός στρατηγικού αντιπλημμυρικού σχεδιασμού.

«Από την αντιπολίτευση της φωτιάς, πήγαμε στην αντιπολίτευση της πλημμύρας»

«Όσοι πήραν το λόγο κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση δεν έδειξαν καμία φειδώ. Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη να δηλώνει τη μια τη μέρα της καταστροφής ότι έχουν συντελεστεί διαχρονικά εγκλήματα και δεν πέρασαν 24 ώρες όταν σε μια πολιτική εκδήλωση στη Λάρισα, ξέχασε τη λέξη διαχρονικά και βρήκε αφορμή να επιτεθεί στην κυβέρνηση και την περιφερειάρχη. Προφανώς, ακολούθησε το τέμπο που ορίζουν ακραίες φωνές στο εσωτερικό του κόμματός του και ΜΜΕ που ορίζουν τη ρητορική του και των εκπροσώπων του» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε λέγοντας:

«Άκουσα από αυτό το βήμα εκπροσώπους κομμάτων που είχαν τη διακυβέρνηση από το 1974 και μετά να παριστάνουν τους τιμητές και αναρωτιέμαι πού ήσασταν εσείς όλα αυτά τα χρόνια… που μπαζώνονταν τα ρέματα, που γίνονταν ρουσφέτια σε δημάρχους και εγκαταστάσεις δημοτικές φύτρωναν στις κοίτες των ποταμών χωρίς καμία έγνοια για την προστασία των πολιτών και με μόνη έγνοια τη διατήρηση της κομματικής πελατείας και των εξυπηρετήσεων. Εκτός κι αν πιστεύετε ότι όλα αυτά τα κακώς κείμενα συνέβησαν τα 2,5 χρόνια που κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ…».

«Σε λιγότερο από 2μιση χρόνια για να δώσω απάντηση σε όσα καταγγέλθηκαν», συνέχισε, «έχουμε εντάξει αντιπλημμυρικά έργα προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ. Αυξήσαμε για πρώτη φορά (σ.σ. επί μνημονίων) το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων σε 1 δισ. ευρώ, ενώ εσείς το μειώνατε». Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ τα προηγούμενα 7 χρόνια είχαν ξοδευτεί 162 εκατ. για αντιπλημμυρικά έργα, τα τελευταία 2,5 χρόνια έχουν προϋπολογιστεί αντίστοιχα έξοδα που ξεπερνούν τα 170 εκατ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, γιατί – όπως είπε- δέχτηκε τέτοιου είδους κριτική εξαιτίας του ότι «είχε την… ατυχία να εκλεγεί με το ΣΥΡΙΖΑ». «Σε κάθε φυσική καταστροφή και σε κάθε ατύχημα και σε κάθε ευκαιρία ζητά παραίτηση υπουργού» είπε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πρόσθεσε: «Δεν έχει αφήσει και κανέναν υπουργό που να μην έχει ζητήσει παραίτηση». «Αναρωτιόμουν όταν συνέβη η καταστροφή στη Δυτική Αττική γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν ζήτησε κάποια παραίτηση. Ε, ήρθε σήμερα για να ζητήσει την παραίτηση της περιφερειάρχη» είπε δηκτικά.

«Θέλω να πω κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτή η τακτική να καταπιάνεστε διαρκώς από φυσικές καταστροφές και θεομηνίες νομίζω τελικά ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν θα το εκτιμήσει θετικά. Το πρόβλημα που αφορά την πολιτική ζωή όμως είναι πως κάνετε αντιπολίτευση της πυρκαγιάς και της συμφοράς και σήμερα κάνετε αντιπολίτευση της πλημμύρας και της καταστροφής».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter