Τσίπρας: Όλοι θα αναλάβουν ευθύνες

Τσίπρας: Όλοι θα αναλάβουν ευθύνες

Σίγουρος και αποφασισμένος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη τύπου που έγινε μετά από την Σύνοδο Κορυφής και εξέφρασε την βεβαιότητα πως ότι όλες πλευρές, λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό προσήλωσης της Ελλάδας στις συμφωνίες, θα συμβάλουν ώστε να πάρξει θετική εξέλιξη στην ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης.

Ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης κατηγόρησε το ΔΝΤ ότι η επιμονή του για τη λήψη νέων μέτρων για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος «είναι μια επιλογή», όπως είπε χαρακτηριστικά «αντιδημοκρατική» και «Κανένα δημοκρατικό κοινοβούλιο δεν θα μπορούσε να αποδεχτεί ένα τέτοιο αίτημα».

«Είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητο όλοι να δουλέψουμε να διατηρηθεί η σταθερότητα. Είναι απαράδεκτο ορισμένοι να θέλουν να συνεχιστεί αυτό το διαπραγματευτικό παιχνίδι στην πλάτη της Ελλάδας. Το ’17 είναι εκλογική χρονιά για κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες, δεν χωρούν καπρίτσια, όλοι θα αναλάβουν ευθύνες», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Για το επίμαχο θέμα των μέτρων που εξήγγειλε για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου είπε πως πρόκειται για μέτρα που δεν θέτουν σε διακινδύνευση τους στόχους και δεν έχουν καμία δημοσιονομική επίπτωση το 2017 και το 2018. «Η απόφαση ελήφθη με απόλυτη ασφάλεια των στόχων του 2016. Είναι μια απόφαση εφάπαξ λόγω της υπεραπόδοσης των στόχων, συνέχισε ο πρωθυπουργός ενώ αναφερόμενος στον κ. Σόιμπλε και την έκθεση των θεσμών που έδωσε στη δημοσιότητα νωρίτερα ο ESM σημείωσε πως «Αυτή η παράξενη αντίδραση από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ δεν είναι κάτι πρωτοφανές για μας. Συνηθίζει να είναι ο πιο αυστηρός κριτής για μας. Όμως αυτήν τη φορά η απόφασή του είναι έξω από τα πλαίσια με δεδομένο ότι τα μέτρα για το χρέος είναι απόφαση που αφορούσε την πρώτη αξιολόγηση».

«Είμαι εξαιρετικά ήρεμος και άλλοι εκτίθενται από αυτές τις αποφάσεις και όχι η Ελλάδα» είπε ο κ. Τσίπρας ανεβάζοντας τους τόνους έναντι του κ. Σόιμπλε. Ωστόσο εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι και σε αυτό το ζήτημα θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις. «Περιμένουμε την έκθεση των Θεσμών και αναμένουμε να λέει τα αυτονόητα. Θα δώσουμε τις απαραίτητες εξηγήσεις», κατέληξε.

Για τη σημερινή συνάντησή του με την κα. Μέρκελ στην καγκελαρία είπε ότι θα συζητήσει διεξοδικά μαζί της για όλα τα θέματα.

Τέλος αναφερόμενος στο κυπριακό είπε πως «οφείλουμε να κρατήσουμε ανοιχτό ένα παράθυρο ελπίδας αλλά το timing δεν είναι θετικό. Ίσως είναι μια τελευταία ευκαιρία γιατί οι γενιές που έρχονται στο νησί δεν θα έχουν αναμνήσεις από την κοινή πορεία και συγκατοίκηση στο νησί. Είναι και μια ευκαιρία για την Ε.Ε. να έχει επί τέλους ένα success story». 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter