Τσίπρας: Όσοι καλλιεργούν το ρατσισμό και το μίσος, ακρωτηριάζουν την ελληνική κοινωνία (Video)

Τσίπρας: Όσοι καλλιεργούν το ρατσισμό και το μίσος, ακρωτηριάζουν την ελληνική κοινωνία (Video)

«Αυτοί που καλλιεργούν το ρατσισμό, τον εθνικισμό, την καθαρότητα της φυλής, δε σκορπούν μονάχα το μίσος και το διχασμό εντός της ελληνικής κοινωνίας. Την ακρωτηριάζουν» είπε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

Σε μία αντιπαράθεση ήπιων τόνων μεν, αλλά εφ’ όλης της ύλης δε μετατράπηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια για την έκθεση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής που αφορά το κρίσιμο ζήτημα του δημογραφικού. Το εν λόγω θέμα σχετίζεται με ένα πλέγμα πολιτικών. Η εργασία (άρα και η κοινωνική ασφάλιση), η Υγεία, η Παιδεία και η μετανάστευση, αποτελούν πεδία πολιτικής που έχουν άμεση αντανάκλαση στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Ως εκ τούτου, η συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών πήρε τη μορφή παράθεσης προγραμματικών δηλώσεων με φόντο το συγκεκριμένο θέμα, γεγονός που συνδέεται και με την προεκλογική συγκυρία.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον πρόεδρο της ΝΔ, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι το δημογραφικό είναι ζήτημα συνολικής στρατηγικής και συνιστά συνέπεια του τρόπου που επιλέγεται να δομηθεί η κοινωνική οργάνωση.

«Αν δηλαδή είμαστε σε θέση να επιλέξουμε ένα μοντέλο κοινωνικής αναπαραγωγής στο οποίο η αύξηση του πληθυσμού θα είναι η λογική συνέπεια της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης της κοινωνικής πλειοψηφίας» είπε και πρόσθεσε: «Ή αντίθετα, αν το μοντέλο το οποίο επιλέγουμε είναι αυτό που θεωρεί ενδεδειγμένο ένα τρόπο κοινωνικής αναπαραγωγής, όπου η συνέπεια της μείωσης του πληθυσμού είναι μια μικρή ασήμαντη λεπτομέρεια μπροστά στην ευημερία μιας κοινωνικής μειοψηφίας που απολαμβάνει προνόμια και πλούτο».

Πρωτοβουλίες για τη θωράκιση της εργασίας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες στα πεδία πολιτικής που αφορούν άμεσα το ζήτημα. Συγκεκριμένα, παρέθεσε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις θωράκισης του κόσμου της εργασίας, όπως η ανασύσταση του «κουφαριού», ΣΕΠΕ, και η αύξηση του κατώτατου μισθού. Υπενθύμισε δε τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015, σημειώνοντας τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησής του για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Η εργασία είναι παράγοντας σταθερότητας στη ζωή ενός ανθρώπου. Χωρίς την αποκατάσταση αυτού του βασικού όρου, ο σχεδιασμός του μέλλοντος είναι έωλος και αμφίβολος» σχολίασε και εξήγησε:

«Για το λόγο αυτό, οι συνταγές απορρύθμισης της εργασίας, διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και καθήλωσης των μισθών δήθεν στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, το μόνο που πετυχαίνουν με βεβαιότητα είναι να υποθηκεύουν το μέλλον μιας γενιάς».

Πρωτοβουλίες για το παιδί

Ο Αλ. Τσίπρας ανέπτυξε και τις πολιτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης που αφορούν το παιδί. Υπογράμμισε την αύξηση του προϋπολογισμού κατά 72% για τις δημόσιες δαπάνες που σχετίζονται με το παιδί από 822 εκ. το 2015 σε 1,42 δις το 2018. «Αυξήσαμε το ύψος των οικογενειακών επιδομάτων, από 650 εκατ. ευρώ το 2015, σε 1,1 δις το 2018, τα οποία αντίστοιχα αφορούσαν 800.000 οικογένειες και 1,4 εκατ. παιδιά το 2015 και σήμερα αφορούν 900.000 οικογένειες και 1,6 εκατ. παιδιά» πρόσθεσε, ψέγοντας τη λανθασμένη ενημέρωση του προέδρου της ΝΔ αλλά και την προγραμματική οικειοποίηση παρεμβάσεων που έχουν θεσμοθετηθεί ήδη από την κυβέρνηση.

Πέρα από το θεσμό των σχολικών γευμάτων, ο κ. Τσίπρας στάθηκε στο ζήτημα των βρεφονηπιακών σταθμών. «Παραλάβαμε το 2015, 79.000 vouchers για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και φέτος (2018-2019) δώσαμε περισσότερα από 127.000» υποστήριξε, ενώ στηλίτεψε το έλλειμμα πολιτικού προγραμματισμού στο εν λόγω θέμα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αφού δεν υπάρχουν αρκετοί βρεφονηπιακοί σταθμοί για να απορροφήσουν όλα τα παιδιά.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το καθεστώς των υιοθεσιών, επιταχύνοντας από 4 έως 6 χρόνια σε 8 έως 12 μήνες την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Η Ελλάδα σε ποια πλευρά της ιστορίας επιλέγει να σταθεί;

Τρίτος πυλώνας για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος αποτελεί –σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού- το μεταναστευτικό. Επικαλούμενος τα στοιχεία του Ινστιτούτου, Max Planck, επισήμανε ότι χώρες οι οποίες –παρά την πρόσφατη άνοδο της ακροδεξιάς σε ορισμένες περιπτώσεις– έχουν πολιτικές ένταξης και πολιτογράφησης μεταναστών, αναμένεται να δουν αύξηση στον πληθυσμό τους.

«Χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Σουηδία, το Βέλγιο εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τον πληθυσμό τους σημαντικά ως το 2050 κατά κύριο λόγο εξαιτίας της μετανάστευσης» τόνισε, φέρνοντας ως αντίθετο παράδειγμα τις χώρες «που πρωτοστατούν στη σταυροφορία ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες από άλλες Ηπείρους και οραματίζονται την Ευρώπη των κλειστών συνόρων και οι οποίες εκτιμάται ότι θα έχουν μείωση πληθυσμού».

«Και το ερώτημα είναι: Η Ελλάδα σε ποια πλευρά της ιστορίας επιλέγει να σταθεί;» διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι πλην λαμπρών εξαιρέσεων, οι πολιτικές επιλογές του πρόσφατου παρελθόντος έχουν ξενοφοβική ροπή.

Επ’ αυτού, ο κ. Τσίπρας θύμισε ότι τη δεκαετία του ’90 και σύμφωνα με τη μελέτη του καθηγητή και πρώην Υπουργού, Μανώλη Δρεττάκη, η Ελλάδα αύξησε τον πληθυσμό της κατά περίπου 700.000 πολίτες. «Γεγονός που προέκυψε κατά 97% από την εισδοχή μεταναστών και μόλις κατά 3% από την υπεροχή των γεννήσεων έναντι των θανάτων εκείνη την περίοδο» εξήγησε και συμπέρανε: «Επομένως, αυτοί που καλλιεργούν το ρατσισμό, τον εθνικισμό, την καθαρότητα της φυλής, δε σκορπούν μονάχα το μίσος και το διχασμό εντός της ελληνικής κοινωνίας. Την ακρωτηριάζουν».

Αντετοκούνμπο

Ο πρωθυπουργός επέκρινε την υποκρισία όσων κάνουν λόγο για «λαθραίους, εισβολείς» που δήθεν απειλούν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου και παράλληλα σπεύδουν να «κλέψουν λίγη από τη λάμψη» του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

«Είδατε τη μία και μοναδική εξαίρεση, τη στιγμή που 200.000 παιδιά έχουν τα ίδια δικαιώματα κι εσείς τους στερούσατε τη δυνατότητα να αποκτήσουν ελληνική υπηκοότητα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/295005531172300/?__xts__%5B0%5D=68.ARAaZ81fRqaJblz6yynOlZFglXhPfe81Vlcgj58dxQxqklxm5jtKovDN086zKXRpCi09KCSQFaG2gTHLN4t-PqicUQA7HgGmAk8HJesRi3fxfiP-1RzrVJSrRP27gm3u7uJPMB-KKlh6RPfgQoyVHsVUpbZIv_oDWmS2v8WpqNliW5M_U5NBUdcFvX5re4DCX787JNFlQH-ZLZly-WiSpoitZGWT4PHzikY31aHtoFTKZw5VDLCbDcFPn_xzl9OK1SrEXiAcYLR3awi4SGci3C5VLapws8jSrvEjbDqRz-bbXGAlXTZmSjSyzHNReMKJUriHRnwx7S51r5RNoFz-NHxP&__tn__=-R

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter