Τσίπρας: Παραμένει η Μόρια ενώ ανοίγουν νέα κλειστά κέντρα για πρόσφυγες (Video)

Τσίπρας: Παραμένει η Μόρια ενώ ανοίγουν νέα κλειστά κέντρα για πρόσφυγες (Video)

Το άδειασμα Χρυσοχοΐδη σε Πέτσα και υφυπουργό Στεφανή, ύστερα από την πίεση της αρμόδιας Ευρωπαίας Επιτρόπου, ανέδειξε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για τη διαχείριση και διατήρηση των κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή κατήγγειλε πως ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης με επιστολή του στην Ευρωπαία Επίτροπο διαψεύδει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Πέτσα και τον υφυπουργό Εσωτερικών και συντονιστή για το μεταναστευτικό, Αλ. Στεφανή, διαβεβαιώνοντας ότι όχι μόνο δε θα κλείσει η Μόρια αλλά ότι θα λειτουργούν παράλληλα κλειστά και ανοιχτά κέντρα.

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας: Θα ιδρώσει το αυτί του Μητσοτάκη για τη δίωξη συμβούλου του Διαματάρη;

https://www.facebook.com/left.gr/videos/453333472038154/

Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είχε χαρακτηρίσει την περίπτωση της Μόριας «ντροπή» για την εικόνα της χώρας, ενώ από κοινού με τον υφυπουργό Άμυνας και ειδικό συντονιστή για το μεταναστευτικό, Αλκιβιάδη Στεφανή, είχαν ανακοινώσει μεταξύ άλλων το κλείσιμο της δομής. Συγκεκριμένα το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε στις 20 Νοεμβρίου, περιελάμβανε το κλείσιμο των δομών σε Μόρια, ΒΙΑΛ και ΚΥΤ Σάμου, καθώς και τη μετατροπή των υπαρχουσών δομών σε Κω και Λέρο σε κλειστά κέντρα.

Λίγα 24ωρα αργότερα, στις 25 Νοεμβρίου, η Ευρωπαία επίτροπος Dunja Mijatovic απέστειλε επιστολή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις αναφορικά με τα σχέδια της κυβέρνησης τόσο για τη μεταφορά αιτούντων άσυλο σε κλειστές δομές φιλοξενίας και την πρόθεση των ελληνικών αρχών να κατασκευάσουν νέες δομές στα νησιά που θα λειτουργούν παράλληλα με τις υπάρχουσες, όσο και τις συνθήκες υγιεινής και πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη.

Είναι τότε που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απάντησε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει τις νέες δομές στα πέντε ελληνικά νησιά, οι οποίες όμως θα λειτουργούν παράλληλα με τις ήδη υπάρχουσες δομές στα ίδια νησιά, αδειάζοντας ουσιαστικά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον υφυπουργό άμυνας.

Ακολουθεί όλη η επιστολή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Ευρωπαία επίτροπο Dunja Mijatovic

«Θα κλείσει η Μόρια όταν είναι έτοιμες οι δομές», απαντά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη χωρίς να σχολιάσει την επίσημη επιστολή του

Παρά την απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην Ευρωπαία επίτροπο Dunja Mijatovic στην οποία αναφέρει πως θα παραμείνουν και οι παλιές δομές, με νέα ανακοίνωση το υπουργείο προκαλεί επιπλέον σύγχυση λέγοντας πως η Μόρια και το Βαθύ θα κλείσουν όταν είναι έτοιμες οι νέες δομές καλώντας  τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «να μην ψάχνει για προφάσεις». Ο ίδιος ωστόσο δεν αναιρεί την επίσημη επιστολή του προς την Ευρωπαία επίτροπο που σημαίνει πως είναι και η μόνη που ισχύει. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:

«Αναφερόμενος (ο κ. Τσίπρας) στην ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης για το πώς θα διαμορφωθούν οι δομές υποδοχής και φύλαξης αιτούντων άσυλο στα νησιά του Αιγαίου, μίλησε για ταυτόχρονη λειτουργία υπαρχουσών και υπό κατασκευή δομών.

Δεν είναι έτσι. Η Μόρια θα κλείσει. Το Βαθύ θα κλείσει. Θα κλείσουν όταν θα είναι έτοιμες οι νέες δομές, σύμφωνα με τον ήδη ανακοινωθέντα κυβερνητικό σχεδιασμό.

Μέχρι τότε ανοικτές και κλειστές δομές θα λειτουργούν παράλληλα, όπως γινόταν και όλα αυτά τα χρόνια, και επί ΣΥΡΙΖΑ κι ας το αρνιόταν. Αυτή ακριβώς η προσωρινή παράλληλη λειτουργία επεξηγείται και στην επιστολή προς την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κυρία Μιγιάτοβιτς.

Η Μόρια θα κλείσει κύριε Τσίπρα. Το Βαθύ θα κλείσει. Αν αυτό δεν σας αρέσει πείτε το χωρίς περιστροφές, μην ψάχνετε προφάσεις».

ΣΥΡΙΖΑ: Μάταια προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ο κ. Χρυσοχοΐδης

«Ο κ. Χρυσοχοΐδης μάταια προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Και μάλλον θα πρέπει να απαντήσει στους πολίτες και στους δημάρχους των νησιών μας, που τόσο καιρό η κυβέρνηση περιπαίζει, και όχι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Για όσους ξέρουν ανάγνωση, τα όσα διατύπωσε στην επιστολή του στην αρμόδια Επίτροπο είναι σαφή. Αν κοροϊδεύει την Επίτροπο και όχι τους Έλληνες μένει να φανεί.

Αλλά το ποιος δήθεν σπέρνει σύγχυση και το ποιος βρίσκεται πραγματικά σε απόλυτη σύγχυση και αδυναμία να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση, όπως άλλωστε και ο ίδιος παραδέχθηκε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το έχουν καταλάβει ήδη όλοι οι Έλληνες πολίτες.»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter