Τσίπρας: «Πρέπει να υπάρξει πολιτική αλλαγή και προοδευτική διακυβέρνηση»

Τσίπρας: «Πρέπει να υπάρξει πολιτική αλλαγή και προοδευτική διακυβέρνηση»

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στη διπλή κρίση της υγείας και της ακρίβειας άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Ήπειρος TV1».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι είναι εγκληματικό να πεθαίνουν άνθρωποι εκτός ΜΕΘ και κατηγόρησε την κυβέρνηση για θράσος και για δημιουργική λογιστική, εμμένοντας στο γεγονός ότι συνεχίζει οικειοθελώς πολιτική ΔΝΤ, στερώντας κονδύλια από τον τομέα  της υγείας εν μέσω πανδημίας , την ώρα που νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρηματίες είναι σε απόγνωση με τους λογαριασμούς ρεύματος.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης Τσίπρα ήταν τα εξής:

– Ένα χρόνο μετά το δεύτερο κύμα είμαστε χειρότεροι σε όλη την Δυτική Ευρώπη σε θανάτους ανά ένα εκατ. πληθυσμού. Δεν αξίζει στην Ελλάδα η εικόνα καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους και εκατοντάδες να είναι πρόχειρα διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

– Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για το τι δεν έχει κάνει δύο χρόνια. Δεν είναι μία υπόθεση που μας αιφνιδίασε, δύο χρόνια ζούμε στην πανδημία. Εμείς δύο χρόνια καταθέτουμε προτάσεις στην κατεύθυνση της στήριξης του ΕΣΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Δύο χρόνια καταθέτουμε προτάσεις για να υπάρξει σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση. Μέτρα προστασίας ιδιαίτερα όπου παρατηρείται μεγάλος συγχρωτισμός, στα ΜΜΜ, στα σχολεία, τα οποία δύο φορές έκλεισαν και άνοιξαν όπως ακριβώς έκλεισαν. Και βεβαίως για τον εμβολιασμό, όπου έχουμε αρνητικές πρωτιές. Το χαμηλό επίπεδο εμβολιασμού αντανακλά ένα γενικότερο σήμα αναξιοπιστίας που εκπέμπει η κυβέρνηση στην κοινωνία.

– Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία για να φτιάξεις ανοσία για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η εμπιστοσύνη. Αν δεν εμπιστευόμαστε τους γιατρούς, τους επιστήμονες, τα ΜΜΕ, την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και την ίδια την κυβέρνηση δύσκολα μπορούμε να προστατευθούμε από τον ιό. Αυτό το χρεώνεται προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης, διότι εδώ και πολύ καιρό με παλινωδίες έχει δημιουργήσει κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης.

– Σας θυμίζω ότι στην αρχή της πανδημίας έλεγαν ότι δεν κολλάει στα ΜΜΜ, δεν κολλάει στα σχολεία. Όταν οι επιστήμονες έλεγαν πράγματα που δεν εναρμονίζονταν με τη στρατηγική της κυβέρνησης ή τους έκανε στην άκρη ή έβγαζε στο προσκήνιο επιστήμονες που είχαν το θράσος να λένε πράγματα που δεν στέκουν σε καμία βάση ορθής λογικής. Αυτά όλα δημιούργησαν κλίμα ελλείμματος εμπιστοσύνης στην κοινωνία.

– Καταλαβαίνω ότι υπάρχει ένα ποσοστό στους ανεμβολίαστους που υπάρχει μία σκληρή ιδεολογική βάση. Η πλειοψηφία όμως αυτών που δεν εμβολιάζονται δεν είναι οπαδοί ακραίων δογμάτων ή ανορθολογικών αντιλήψεων, είναι άνθρωποι φοβισμένοι, που έχουν ελλιπή ενημέρωση. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τους πείσεις, χρειάζεται εμπιστοσύνη και εκστρατεία πειθούς. Η κυβέρνηση σπατάλησε πολλά χρήματα για μία καμπάνια που είχε μόνο στόχο να ενισχύσει το προφίλ του Μητσοτάκη στα ΜΜΕ. 40 και πλέον εκατ. δόθηκαν χωρίς κριτήρια σε ΜΜΕ, φιλικά ως επί το πλείστον, για να δημιουργήσει ένα καθεστώς. Αυτό είναι και το αντικείμενο της Εξεταστικής Επιτροπής.

– Πέρα από το ότι είναι βαθιά ανήθικο να αξιοποιήσεις την πανδημία και χρήματα των φορολογουμένων για να δημιουργήσεις εύνοια στα ΜΜΕ, έχει και πολύ αρνητικά αποτελέσματα στην πράξη. Έτσι δεν καταφέραμε να πείσουμε όσους έχουν αμφιβολίες και ελλιπή ενημέρωση για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.
– Άλλες χώρες στην ΕΕ, όπως η Πορτογαλία, κατάφεραν να φθάσουν στο 90%, πώς εκεί το κατάφεραν και εδώ όχι; Αυτό έχει να κάνει με το έλλειμμα εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και με την ελλιπή προσπάθεια να πείσουμε πόρτα πόρτα. Έχουμε πολλούς συμπολίτες μας που δεν μπορούν να μετακινηθούν ή είναι σε μεγαλύτερες ηλικίες. Και εκεί η κυβέρνηση απέτυχε. Και αφού απέτυχε, προσήλθε στην τακτική που ακολουθεί κάθε αποτυχημένος. Στην αυταρχισμό, τα τιμωρητικά πρόστιμα, με μία στρεβλή λογική της υποχρεωτικότητας, χωρίς κανένα ενδιάμεσο στάδιο, χωρίς κίνητρα, χωρίς να προσπαθήσει.

– Με 100 ευρώ οριζόντια σε μηνιαία βάση για τους ηλικιωμένους, αυτός ο οποίος δεν έχει οικονομική δυνατότητα πράγματι εκβιάζεται, αυτός ο οποίος έχει εξαγοράζει την άρνηση και παίζει τη ζωή του κορώνα γράμματα. Δεν έχει καμία λογική και για αυτό το καταψηφίσαμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν κατανοούμε την ανάγκη να υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα που θα ενθαρρύνουν ή και θα εξαναγκάσουν κάποιες κατηγορίες συμπολιτών μας, ιδιαίτερα στους υπερμεταδότες που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, όπως έγινε και με τους γιατρούς στα νοσοκομεία. Θα ήμασταν θετικοί σε μία τέτοια προοπτική, αλλά όχι σε μία δήθεν υποχρεωτικότητα τιμωρητικού και ανόητου χαρακτήρα.

– Η κυβέρνηση αρέσκεται σε μία δημιουργική λογιστική. Είναι μεγάλο θράσος να είσαι τελευταίος στην Ευρώπη σε θανάτους, να έχεις 150 ανθρώπους εκτός ΜΕΘ καθημερινά και να επιχαίρεις για αύξηση των κλινών στις ΜΕΘ. Σε συνθήκες πανδημίας αυτό που έχει συμβεί προφανώς και δεν επαρκεί. Αν λέμε ότι είναι επαρκείς κάποιες προσλήψεις επικουρικών γιατρών και συμβασιούχων νοσηλευτών – γιατρός μόνιμος δεν ήρθε ούτε ένας – πρέπει να δούμε την πραγματική εικόνα, που είναι ο αριθμός των κενών οργανικών θέσεων, που υπερβαίνει τις 15.000.

– Εμείς παρότι ολοκληρώσαμε ένα δύσκολο πρόγραμμα και βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, δεν κάναμε απολύσεις αλλά καταργήσαμε το 5ευρώ και δώσαμε πρόσβαση και στους ανασφάλιστους στα νοσοκομεία, αυξήσαμε τους ισολογισμούς τους και προσλάβαμε γιατρούς, παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες.
– Σήμερα είμαστε σε διαφορετική πραγματικότητα. Η Ευρώπη που πίεζε για απολύσεις, λέει προσλάβετε γιατρούς και δώστε λεφτά για την Υγεία. Και τι κάνει η κυβέρνηση; Οικειοθελώς συνεχίζει την πολιτική των μνημονίων και του ΔΝΤ. Φέτος, σε χρονιά πανδημίας, μειώνει τον προϋπολογισμό για την Υγεία 800 εκατ.
– Ο κ. Μητσοτάκης απεχθάνεται οτιδήποτε δημόσιο, η αντίληψή του είναι εκχώρηση των πάντων στην αγορά. Η αντίληψη αυτή μας οδήγησε στη χρεωκοπία. Σήμερα όλος ο κόσμος και η Ευρώπη συνειδητοποιεί πως ο δρόμος αυτός είναι αδιέξοδος και ακολουθείται πολιτική στήριξης του κοινωνικού κράτους και των συστημάτων Υγείας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει στις αποτυχημένες συνταγές που οδήγησαν στη χρεωκοπία και που μέσα στην πανδημία είναι καταστροφικές για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Και ο πλούσιος στο ΕΣΥ πάει όταν έχει κορωνοϊό.

– Ιδιαιτερότητα της Ελλάδας να έχουν κρατήσει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια καθαρά από covid, την ώρα που έχουν καταστείλει τη λειτουργία χειρουργείων και έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση της υπερβάλλουσας θνησιμότητας και από μη covid περιστατικά. Έχουν όμως φροντίσει να στρέψουν πολύ κόσμο στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για επεμβάσεις ρουτίνας που δεν μπορούν να κάνουν στα δημόσια. Αυτούς που έχουν όμως κάποια οικονομική δυνατότητα. Όσοι δεν έχουν που είναι η πλειοψηφία, βρίσκονται σήμερα σε τραγική κατάσταση.

– Έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα μήνες πριν, υπάρχουν ακόμα και τώρα κινήσεις που πρέπει να γίνουν και τις οποίες εμείς τις προτείναμε. Να αναπτυχθούν 200 επιπλέον κλίνες μέσα από την επίταξη των ιδιωτικών και στρατιωτικών κλινικών και μέσα από τη δημιουργία νέων στα νοσοκομεία, ώστε να μην έχουμε ανθρώπους εκτός ΜΕΘ. Που βγήκε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας το γιατρό να πει ότι είναι το ίδιο να είσαι έξω και το ίδιο να είσαι μέσα σε ΜΕΘ. Άρα αφού είναι το ίδιο ας μην έχουμε ΜΕΘ; Δεν φτάνει που είναι Πρωθυπουργός κάνει και τον γιατρό ταυτόχρονα. Ο κ. Πέτσας έλεγε ότι είναι πεταμένα λεφτά να φτιάχνουμε ΜΕΘ, ο κ. Σκέρτσος ότι είναι πολυτέλεια. Είναι εγκληματικό να πεθαίνουν άνθρωποι εκτός ΜΕΘ.

– Το δεύτερο που ζητάμε είναι προσλήψεις. Λένε ότι δεν υπάρχουν γιατροί, είναι ψέμα. Αν δείτε τις προκηρύξεις υπάρχουν δεκάδες, εκατοντάδες σε αναμονή για κάθε θέση που προκηρύσσεται.

– Επίσης προτείναμε αραίωση στα ΜΜΜ, ακόμα και με επίταξη ιδιωτικών οχημάτων.

– Επίσης αραίωση των μαθητών στα τμήματα. Να σταματήσει αυτή η ανοησία να κλείνει μία τάξη όταν έχουμε το 50+1 των μαθητών να νοσούν, να έχεις δηλαδή 15 παιδιά να νοσούν. Αυτό το μέτρο έχει μετατρέψει τα σχολεία σε κέντρα επώασης του ιού. Και ευτυχώς τα παιδιά νοσούν ελαφρά, αλλά έρχονται σε επαφή με παππούδες και γιαγιάδες. Άρα προτείναμε κάτι που γίνεται σε άλλες χώρες. Να κλείνει η τάξη στο πρώτο κρούσμα για 3 μέρες και την 4η μέρα να έρχονται τα παιδιά με μοριακό τεστ που θα έχει διαθέσει το Δημόσιο, για να σπάσουμε τον κύκλο μετάδοσης του ιού.

– Έχει επικρατήσει λάθος αντίληψη στην αντιμετώπιση της πανδημίας: Εμβολιαστείτε και ξεμπερδέψαμε. Αυτό έδωσε πολύ λάθος μήνυμα, όπως και η ρητορική περί πανδημίας ανεμβολίαστων. Τι σημαίνει αυτό; Ότι εσύ που εμβολιάστηκες είσαι ξέγνοιαστος, κάνε τη ζωή σου όπως πριν. Αυτό είναι λάθος μηνυμα εφησυχασμού.

– Στην Ελλάδα έχουμε το παράδοξο να μιλάμε για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ενώ είναι ανάκαμψη και να ψάχνει ο μέσος πολίτης στην τσέπη του πού είναι αυτή η ανάπτυξη. Μεγάλη μερίδα των πολιτών ζουν το σύνδρομο της τρίτης εβδομάδας. Την τρίτη εβδομάδα τελειώνουν τα λεφτά και ψάχνουμε να βρούμε πώς θα περάσουμε το μήνα. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης ότι δεν αντιλήφθηκε εγκαίρως το πολύ μεγάλο κύμα ακρίβειας και στην Ελλάδα. Ακόμα και όταν το αντιλήφθηκε τα μέτρα που έλαβε ήταν ασπιρίνες. Και ακόμα και τότε, η σπουδή της κυβέρνησης ήταν η εκχώρηση του 17% της ΔΕΗ σε ιδιωτικά συμφέροντα.
– Η ΔΕΗ από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης παρενέβαινε στον ανταγωνισμό όχι για να συγκρατεί τις τιμές προς τα κάτω αλλά για να ανεβάζουν τις τιμές προς τα πάνω. Επί 4.5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν αυξήθηκε ούτε ένα ευρώ ο λογαριασμός του ρεύματος. Σήμερα είμαστε πρωταθλητές στην χονδρική τιμή ρεύματος σε όλη την Ευρώπη.

– Με το που ανέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ απορρόφησε την μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια που είχαμε θεσμοθετήσει το 2019, μέσα από αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 15%.

– Όπως τεράστιες είναι οι ευθύνες της ΡΑΕ και της Επιτροπής Ανταγωνισμού που δεν παρεμβαίνει για να ελέγξει τον ανταγωνισμό. Αποτέλεσμα είναι σήμερα επαγγελματίες, επιχειρηματίες και νοικοκυριά να βρίσκονται σε απόγνωση με τους λογαριασμούς του ρεύματος. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από αυτό που είπαν ότι η αύξηση που θα δει ο πολίτης δεν θα είναι πάνω από 2 ευρώ και σήμερα βλέπουν αυξήσεις 100 και 150%. Ποιος θα ξεγελαστεί; Δεν βλέπουν το λογαριασμό στο σπίτι που δεν είναι 2 αλλά 200, 300 400 ευρώ πάνω; Και για τις επιχειρήσεις 1.500, 2.000 πάνω; Πώς θα τα βγάλει πέρα κανείς; Και κυρίως, αυτοί που όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι είναι εξαρτημένοι από το μισθό τους; Που έχουν χαμηλό ή μέσο εισόδημα με υποχρεώσεις, με παιδιά που έχουν φροντιστήρια ή σπουδάζουν.
– Όσο ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι είναι παροδικό το φαινόμενο και αυτό μεγενθύνεται, τόσο θα βρισκόμαστε σε κατάσταση απόγνωσης και θα οδηγηθούμε σε διάλυση κοινωνικής συνοχής και κοινωνικές εντάσεις.

– Είναι απαραίτητο άμεσα να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. Έχουμε 6% ανάπτυξη, γιατί δεν αυξάνει στο διπλάσιο όπως έλεγε προεκλογικά τον κατώτατο μισθό; Παρά καταθέτει πρόταση για μία αύξηση κοροϊδία.

– Μείωση του ΕΦΚ στα κατώτατα όρια της ΕΕ, όπως έγινε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, θα ήταν ανάσα για τα νοικοκυριά. Θα πληρώναμε 25 ευρώ λιγότερα κάθε φορά που γεμίζουμε το ρεζερβουάρ, δεν είναι λίγο. Ένα μέσο νοικοκυριό θα είχε μείωση σχεδόν 1.000 ευρώ για το πετρέλαιο θέρμανσης.
– Το κύμα ακρίβειας και ανόδου του πληθωρισμού θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.

– Έχουμε επιλέξει να σεβόμαστε τις εσωτερικές διαδικασίες του ΚΙΝΑΛ και δεν μπήκαμε στον πειρασμό ούτε να κριτικάρουμε ούτε να σχολιάσουμε. Το κρίσιμο ερώτημα για όποιον εκλεγεί θα είναι τα προβλήματα της κοινωνίας και οι προτάσεις πάνω σε αυτά. Για την πανδημία, για την ακρίβεια, για το εισόδημα και τον κατώτατο μισθό, τις εργασιακές σχέσεις που έχουν γίνει ζούγκλα, για την αδιαφανή διαχείριση του δημοσίου χρήματος που μέσα σε 18 μήνες πανδημίας σχεδόν 5 δισ. έχουν δοθεί σε ημέτερους είτε με απευθείας αναθέσεις είτε με κλειστό διαγωνισμο. Και όχι μόνο για τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, αλλά και για το άμεσο διακύβευμα ότι η χώρα πάει πίσω με την κυβέρνηση της ΝΔ. Ενώ υποσχέθηκαν ότι θα πάμε μπροστά δύο χρόνια πάμε πίσω. Η χώρα βιώνει μία μεγάλη οπισθοδρόμηση με την κυβέρνηση της Δεξιάς και όταν αναφερόμαστε σε προοδευτικές δυνάμεις αυτό δεν μπορεί να είναι αδιάφορο. Δημοκρατική παράταξη σημαίνει μέτωπο απέναντι στη Δεξιά, δεν μπορεί να είσαι και με τη Δεξιά και με την Δημοκρατική Παράταξη.

– Για εμένα το κρίσιμο είναι ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική αλλαγή και πρέπει να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση για να προχωρήσει ο τόπος μπροστά αφήνοντας πίσω μία καταστροφική περίοδο με την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

– Δεν είναι η πρώτη φορά που σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν ανάποδα αποτελέσματα από αυτά που βγάζει η κάλπη. Και το ακόμα πιο περίεργο είναι ότι όλες αφορούσαν έναν υποψήφιο που είχε ιδιαίτερα ευμενή μεταχείριση από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο και το σύστημα Μαξίμου.

– Στο τέλος της ημέρας νομίζω το κρίσιμο διακύβευμα έχει να κάνει με την καθημερινότητα των ανθρώπων, τι προτείνεις για τη διακυβέρνηση και νομίζω ότι αργά η γρήγορα ένα κόμμα το οποίο δεν μπορεί να διεκδικήσει μόνο του τη διακυβέρνηση, θα κληθεί εκ των πραγμάτων να πάρει θέση, με ποιον από τους δύο.

– Είναι άλλο να πηγαίνει κανείς να ψηφίζει για αρχηγό ενός κόμματος από ενδιαφέρον αλλά να μην συμμετάσχει σε αυτό, και άλλο να είναι μέλος που παίρνει μέρος στις αποφάσεις του κόμματος. Για εμάς έχει αξία ότι έχουμε διπλασιάσει τα μέλη μας. Και έχω στόχο με το συνέδριό μας το ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα στην κοινωνία.

– Όσο περνάει ο καιρός, θα γίνεται αίτημα της κοινωνίας οι εκλογές. Γνωρίζω πολύ καλά ότι ένας Πρωθυπουργός πάει σε πρόωρες εκλογές για δύο λόγους. Είτε γιατί είναι απολύτως βέβαιος ότι θα τις κερδίσει είτε γιατί προβλέπει ότι τα πράγματα έχουν σκουρύνει τόσο πολύ που θέλει να προλάβει την κατάρρευση. Ο κ. Μητσοτάκης έχει απομακρυνθεί απόλυτα από το πρώτο ενδεχόμενο και προσεγγίζει το δεύτερο. Αν κάνει πρόωρες εκλογές θα κάνει για να αποφύγει την κατάρρευση, όχι γιατί θα είναι βέβαιος ότι θα τις κερδίσει, αυτό το σενάριο έχει τελειώσει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter