Τσίπρας προς Πρυτάνεις: Να αποσυρθεί το προβληματικό νομοσχέδιο Κεραμέως για τα ΑΕΙ

Τσίπρας προς Πρυτάνεις: Να αποσυρθεί το προβληματικό νομοσχέδιο Κεραμέως για τα ΑΕΙ

Για την κατάργηση του νέου νόμου-πλαίσιο για τα ΑΕΙ δια χειρός της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, δεσμεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας την Τετάρτη με το Προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων.

Διαβάστε επίσης: Σύνοδος Πρυτάνεων: Ζητούν από την Κεραμέως παράταση στη διαβούλευση για τον νόμο-πλαίσιο

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας με το Προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων και συγκεκριμένα τον Πρύτανη Πολυτεχνείου Κρήτης, Ευάγγελο Διαμαντόπουλο, τον Πρύτανη Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλο Αλμπάνη και τον Πρύτανη ΕΜΠ, Ανδρέα Μπουτουβή μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η κυβέρνηση καταθέτει ένα ιδιαίτερα προβληματικό νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία απολύτως διαβούλευση με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Ένα νομοσχέδιο που έρχεται να συμπληρώσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγήςπου άφησε πέρσι και θα αφήσει και φέτος δεκάδες χιλιάδες υποψηφίους εκτός πανεπιστημίων για να τους ωθήσει στα ιδιωτικά κολέγια».

«Με το νομοσχέδιο αυτό, κατά την εκτίμησή μας, επιχειρείται η μετάλλαξη του ακαδημαϊκού και αντιπροσωπευτικού πανεπιστημίου σε ένα πανεπιστήμιο που προσομοιάζει σε ιδιωτική εταιρεία», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως «τα ελληνικά πανεπιστήμια, παρά την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση τους, βρίσκονται πολύ ψηλά στις διεθνείς κατατάξεις».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ακόμη: «Χρειάζεται να γίνει κατανοητή η ανάγκη αλλαγής του αναπτυξιακού υποδείγματος της χώρας προς την κατεύθυνση της «οικονομίας της γνώσης» προς έναν σαφή παραγωγικό μετασχηματισμό που προϋποθέτει την ύπαρξη υψηλά εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Για να συμβεί αυτό χρειαζόμαστε ένα δημόσιο, δημοκρατικό, αξιοκρατικό, ποιοτικό Πανεπιστήμιο. Το νομοσχέδιο φοβάμαι πως κάνει το ακριβώς αντίθετο. Καταργεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Θεσμοθετεί το Συμβούλιο Διοίκησης με 6 εκλεγμένα εσωτερικά και 5 μη εκλεγμένα εξωτερικά μέλη, συγκεντρώνει όλες τις βασικές λειτουργίες των Πανεπιστημίων και δημιουργείται ένας θεσμός ιδιαίτερα επιρρεπής σε συναλλαγές και πελατειακές σχέσεις. Ο διορισμός μονοπρόσωπων οργάνων αλλά και η αυστηρά ιεραρχική δομή του νέου πανεπιστημίου θυμίζει επιστροφή στο καθεστώς της έδρας με όλες τις εξουσίες στους πρωτοβάθμιους καθηγητές».

Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο, ενώ διευκρίνισε ότι «σε κάθε περίπτωση εμείς δεσμευόμαστε για την κατάργηση του νόμου αν ψηφιστεί».

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις προτάσεις και δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση:

  • Δημοκρατική δομή διοίκησης και λειτουργίας του Πανεπιστημίου με διασφάλιση της αντιπροσωπευτικότητας της εκλογικής διαδικασίας ανάδειξης των μονοπρόσωπων και συλλογικών οργάνων διοίκησης.
  • Διπλασιασμός της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, σε βάθος τετραετίας.
  • Διπλασιασμός του αριθμού μελών ΔΕΠ, σε βάθος τετραετίας – 2.000 διορισμοί ανά έτος. Αυστηρή τήρηση του νόμου για την προκήρυξη κάθε θέσης που κενούται από συνταξιοδότηση μέλους ΔΕΠ.
  • Δωρεάν λειτουργία/φοίτηση των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ), κάλυψη με δημόσια δαπάνη των ανελαστικών τους εξόδων.
  • Ριζική ενίσχυση των υποτροφιών σε νέους επιστήμονες, υποψήφιους διδάκτορες, μεταδιδάκτορες.
  • Άμεση κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Καθιέρωση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης με αναβαθμισμένο απολυτήριο Λυκείου σε Πανεπιστημιακά Τμήματα, στα οποία η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν.
  • Λειτουργία των διετών πανεπιστημιακών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης, επιπέδου 5 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Επαγγελματικών Προσόντων (δηλ. σαν τα ΙΕΚ), στα οποία θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ).

Διαβάστε επίσης: 

Η Σύνοδος Πρυτάνεων λέει «όχι» στον νέο νόμο πλαίσιο της Κεραμέως για τα ΑΕΙ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter