Τσίπρας: Πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας Ελλάδα, Κύπρος και Ιορδανία

Τσίπρας: Πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας Ελλάδα, Κύπρος και Ιορδανία

Σημαντικές προκλήσεις, αλλά και σημαντικές ευκαιρίες αναδεικνύονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β, ενώ αναφέρθηκε στο προσφυγικό, την κατάσταση στη Συρία, το Κυπριακό και τις δυνατότητες συνεργασίας των τριών χωρών, μετά τις συμφωνίες που υπογράφηκαν στην πρώτη τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, καθώς οι τρεις χώρες κατοχυρώνονται ως πυλώνες ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.

Εξαιρετικά σημαντική η πρωτοβουλία

«Θεωρώ εξαιρετικά σημαντική αυτήν την πρωτοβουλία, σε μία περίοδο που προβάλλουν μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις, αλλά αναδεικνύονται και σημαντικές ευκαιρίες στην περιοχή μας, την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι αυτή η τριμερής συνεργασία βασίζεται σε γερά θεμέλια διότι:

– Οι χώρες μας έχουν σημαντικούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Ιορδανία. Δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας, πάνω στους οποίους θα δουλέψουμε.

– Έχουμε κατοχυρώσει τη θέση μας ως χώρες-πυλώνες σταθερότητας ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή.

Να εξασφαλιστεί το συντομότερο δυνατό η ειρήνη στη Συρία

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Συρία, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι τρεις ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη να εξασφαλισθεί το συντομότερο η ειρήνη στη χώρα και να τεθούν τα θεμέλια για ένα μέλλον δημοκρατίας και συμφιλίωσης.

Η διεθνής κοινότητα να στηρίξει ενεργά χώρες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων

«Τονίσαμε την τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας σε σχέση με το προσφυγικό και την ανάγκη που υπάρχει, η διεθνής κοινότητα να στηρίξει ενεργά και αποτελεσματικά τις χώρες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων και φέρουν το βάρος εξυπηρέτησης ανάλογων, πολύ αυξημένων ανθρωπιστικών αναγκών» επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ακόμη, επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για την αντιμετώπιση απειλών κατά της ασφάλειας της περιοχής μας και ιδιαίτερα των φαινομένων της διεθνούς τρομοκρατίας, του βίαιου εξτρεμισμού και της ριζοσπαστικοποίησης».

Επανέναρξη συνομιλιών για ισραηλινό και παλαιστινιακό κράτος

Σχετικά με το Μεσανατολικό, υπογράμμισαν τη σημασία που αποδίδουν στην επανέναρξη αξιόπιστων και άμεσων συνομιλιών για λύση δύο κρατών, όπου το παλαιστινιακό κράτος συμβιώνει ειρηνικά δίπλα στο Ισραήλ, στο πλαίσιο των συνόρων του 1967 και με πρωτεύουσα τα ανατολικά Ιεροσόλυμα. Όπως υποστήριξαν, όλες οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας πρέπει να κατευθύνονται στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών.

Δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό

Για το Κυπριακό, οι τρεις ηγέτες τόνισαν τη σημασία που έχει η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της ΕΕ. Χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα. Ζητούν από την Τουρκία να επιβεβαιώσει την πραγματική δέσμευσή της για ειρηνική επίλυση του ζητήματος, μέσα στο πλαίσιο και τις παραμέτρους που έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Ιορδανίας

Επίσης, επισήμαναν την ιδιαίτερη σημασία που έχει η επίλυση κρίσεων στην Ανατολική Μεσόγειο για το μέλλον, όχι μόνο της περιοχής, αλλά και της Ευρώπης. «Στο πλαίσιο αυτό, επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε την ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Ιορδανίας, δεδομένης της μεγάλης σημασίας που έχει ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Και, βέβαια, συμφωνήσαμε να εντείνουμε τον διάλογό μας για τα θέματα που μας αφορούν στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας και τον Αραβικό Σύνδεσμο» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Επέκταση της τριμερούς συνεργασίας

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να επεκταθεί η τριμερής συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε: «Για τον σκοπό αυτό, καταρτίσαμε κοινές προτάσεις για τους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), διαχείρισης υδατικών αποθεμάτων, γεωργίας, ιχθυοκαλλιεργειών, τουρισμού, εμπορικής ναυτιλίας, προστασίας αρχαιοτήτων και υγείας».

Μνημόνιο συνεργασίας στην ενέργεια

«Με δεδομένη τη στρατηγική σημασία των ΑΠΕ, υπογράψαμε σήμερα Μνημόνιο Κατανόησης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το οποίο θέτει τις βάσεις και τις κατευθύνσεις της συνεργασίας των χωρών μας στον τομέα αυτόν» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Συνεργασία στον τουρισμό και στις θαλάσσιες μεταφορές

«Ο τουρισμός είναι ένας ακόμη πολύ σημαντικός τομέας για τις οικονομίες των χωρών μας. Στο πλαίσιο αυτό, αναγνωρίζοντας την προστιθέμενη αξία μίας τριμερούς τουριστικής συνεργασίας, εκφράσαμε ετοιμότητα για μεταξύ μας ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας και ενθάρρυνση συνεργιών μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών παραγόντων, καθώς και στήριξη κοινών προγραμμάτων» είπε Έλληνας πρωθυπουργός. Αποφασίστηκε η ενδυνάμωση της συνεργασίας στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών και υπογράφηκαν, μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας και μεταξύ Ιορδανίας και Ελλάδος, σύμφωνα αμοιβαίας αναγνώρισης πιστοποιητικών ναυτικής ικανότητας.

Προστασία αρχαιοτήτων

Αναγνωρίσθηκε η ανάγκη προστασίας των αρχαιοτήτων και διατήρησης και ανάπτυξης ιστορικών και αρχαιολογικών τοποθεσιών, με στόχο τη διατήρηση και προώθηση της πλούσιας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας, που αποτελεί και κοινή κληρονομιά για την ανθρωπότητα. Γι’ αυτόν τον σκοπό υπογράφηκε τριμερής συμφωνία για την πρόληψη κλοπής, παράνομων εκσκαφών και παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής και μεταφοράς ιδιοκτησίας πολιτιστικών αγαθών και την προώθηση της επιστροφής τους.

Συνεργασία στον τομέα της υγείας

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συνεργασία των χωρών τους στον τομέα της υγείας, μέσω ανταλλαγής εμπειρίας και γνώσης, και με έμφαση στους τομείς πρόληψης και καταπολέμησης ασθενειών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη φιλοξενία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ανοίγονται σημαντικές προοπτικές για τις σχέσεις των τριών χωρών μετά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

«Σήμερα εγκαινιάζουμε μία πολύ σημαντική συνεργασία σε ό,τι αφορά στις σχέσεις των χωρών μας, αλλά και τον ευρύτερο ρόλο, τη δυναμική που μπορεί να έχει αυτή η συνεργασία για την ευρύτερη περιοχή. Να παίξει και έναν ρόλο καταλύτη για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και, γιατί όχι, ρόλο καταλύτη και για την επίλυση σημαντικών κρίσεων που βασανίζουν αυτήν την περιοχή για πολλές δεκαετίες» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον βασιλιά της Ιορδανίας, συζήτησαν για τις προοπτικές μίας στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Ιορδανίας και αναφέρθηκαν στις δυνατότητες που ανοίγονται στην ενέργεια, στο μορφωτικό (ήδη πολλά μέλη της ελίτ της Ιορδανίας σπουδάζουν στην Ελλάδα και ο αντιπρόεδρος της ιορδανικής Βουλής είναι ελληνόφωνος), στις κατασκευές και τα ναυτιλιακά.

(Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter