Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Απόγειο της γελοιοποίησης, η απόφαση Μαρινάκη να σας επιστρέψει τα χρήματα

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Απόγειο της γελοιοποίησης, η απόφαση Μαρινάκη να σας επιστρέψει τα χρήματα

Καυστικό ήταν το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα για τις επιστροφές-χαστούκια που λαμβάνει η κυβέρνηση από χθες το βράδυ, σχετικά με τις ενισχύσεις ΜΜΕ και της λεγόμενης «Λίστας Πέτσα».

Αναφερόμενος στα κεφάλαια της καμπάνιας “Μένουμε στο σπίτι” ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως μοιράστηκαν «σαν να ήταν χρήματα της οικογένειάς σας» και πρόσθεσε: «Μοιράστηκαν χωρίς κανένα κριτήριο, με μόνο στόχο τη χειραγώγηση». Σημείωσε δε πως χθες «ήρθε το απόγειο της γελοιοποίησης, με την απόφαση Μαρινάκη να επιστρέψει τα χρήματα». «Δε ντρέπεστε κ. Μητσοτάκη να λέτε τόσο χοντρά ψέμματα στον ελληνικό λαό;». ρώτησε.

Ωστόσο η ένταση αυξήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητάει από τον πρωθυπουργό να αφήσει τους «θεατρινισμούς». Σε εκείνο το σημείο ήταν που δήλωσε απευθυνόμενος με ένταση στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Σας καταλαβαίνω. Δεν είναι εύκολο να σας επιστρέφει ο χορηγός σας 1,5 εκατ. ευρώ».

Αναφερόμενος μάλιστα στην υπόθεση της επιστροφής χρημάτων από τον Βαγγέλη Μαρινάκη ρώτησε: «Τι έγινε; Δεν την κάνατε καλά τη μοιρασιά;».

«Στο ερώτημα λοιπόν γιατί επιχειρείτε τώρα αυτή την αντιδραστική τομή, η απάντηση είναι προφανής: Γιατί φοβάστε. Παρά τα εκατομμύρια που μοιράζετε για να σας φιλοτεχνούν κυρίαρχο και άτρωτο τα ΜΜΕ. Αλήθεια πόσο αυτογελοιοποίηση μπορείτε να αντέξετε κύριε Μητσοτάκη. Ανακοινώσατε τη λίστα της ντροπής, που αποδεικνύει ότι μοιράσατε 20 εκ, στο πίσω γραφείο του Μαξίμου, λες και ήταν λεφτά της οικογένειας. Και τα μοιράσατε σε όποιον σας αρέσει. 1% μόνο για ξεκάρφωμα σε μη φιλοκυβερνητικά μέσα. Και τα υπόλοιπα χωρίς κριτήρια με μόνο στόχο τη χειραγώγηση. Και είχατε και το θράσος προχθές να δηλώσετε ότι δε τα μοιράσατε εσείς αλλά η εταιρεία στην οποία αναθέσατε. Μόνο που είναι η εταιρία που είχε αναλάβει τη προεκλογική σας καμπάνια. Δε ντρέπεστε να λέτε τόσο χοντρά ψέματα; Σε ποιους νομίζετε ότι απευθύνεστε;», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Και ήρθε χθες και η απόφαση Μαρινάκη να σας τα γυρίσει πίσω. Τι έγινε; Δε τη κάνατε σωστά τη μοιρασιά φαίνεται. Σε κάθε περίπτωση τι έχετε να πείτε τώρα; Δεν είστε μόνο εκτεθειμένος αλλά και καταγέλαστος. Και δεν έχετε άλλη επιλογή από το να πάρετε πίσω όχι μόνο τα λεφτά που σας επιστρέφει ο Μαρινάκης, αλλά όλα τα λεφτά που μοιράσατε χωρίς ντροπή. Να πάρετε πίσω το πρόγραμμα της ντροπής. Και να τα δώσετε με κριτήρια, ίδια για όλους. Όχι μόνο σε όσους σας κάνουν αγιογραφίες», κατέληξε η παρένθεση που έκανε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα είχε «περιποιηθεί» και τον Κώστα Μπακογιάννη για τον Μεγάλο Περίπατο τον οποίο αποκάλεσε Μεγάλο Περίγελο και έκανε λόγο για «τα καμώματα του ανηψιού» του πρωθυπουργού.

«Φέρνετε το νομοσχέδιο από φόβο για τις κοινωνικές αντιδράσεις»

Αναφερόμενος στο επίμαχο νομοσχέδιο ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως «το νομοσχέδιο, από όπου και να το πιάσει κανείς, είναι ντροπή για κάθε δημοκρατικό πολίτη. Όπως ακόμη μεγαλύτερη ντροπή είναι να το ψηφίζει το νομοσχέδιο αυτό η κα Γεννηματά».

«Οι πολίτες βλέπουν μια κυβέρνηση που προσπαθεί να επαναφέρει διατάγματα του 1971. Πρόκειται για μια αντιδραστική τομή που καμία κυβέρνηση δε διανοήθηκε από τη μεταπολίτευση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Πρόκειται απλά για τη συνάντηση του ακροδεξιού δόγματος Βορίδη με τη νεοδεξιά εμμονή Χρυσοχοΐδη; Ή μήπως αυτή η σπουδή σας – και μάλιστα να το φέρετε κατακαλόκαιρο- καλύπτει κάποιο φόβο για τις εξελίξεις και για τις ενδεχόμενες κοινωνικές αντιδράσεις που έρχονται από φθινόπωρο;» διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το γνωρίζουν όλοι», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, «ότι η χώρα μπαίνει σε μια περίοδο πάρα πολύ βαθιάς ύφεσης. Και χρειάζεται σχέδιο η χώρα, όραμα και ηγεσία ώστε να πατήσει ξανά γερά στα πόδια της ξανά. Όχι αυταρχισμό, καταστολή και προπαγάνδα, από τα καλοταϊσμένα με κρατικό χρήμα μέσα ενημέρωσης».

«Κυβέρνηση που προσπαθεί να επαναφέρει διατάγματα του 1971»

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να εξηγήσει στους Έλληνες και τις Ελληνίδες, «τι έχει να προσφέρει η σπουδή σας σήμερα να φέρετε ένα νομοσχέδιο που οδηγεί στην απαγόρευση των διαδηλώσεων. Τίνος η ζωή βελτιώνεται, σε ποιο πρόβλημα απαντά ο περιορισμός του συνταγματικού δικαιώματος του συνέρχεσθε;».

«Σήμερα, μας παρακολουθούν πολίτες που θα ήθελαν να ακούσουν μια συζήτηση που θα περιστρεφόταν στο πώς θα βελτιωθεί η ζωή τους στο 2020. Και αντί γι’ αυτό, βλέπουν μια κυβέρνηση που προσπαθεί να επαναφέρει διατάγματα του 1971» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κύριε Μητσοτάκη, έχετε αποφασίσει να ξοδέψετε το χρόνο που σας ως πρωθυπουργός όχι για να χτίσετε αλλά για να γκρεμίσετε. Τόσο πολύ σας άρεσε η εικονική πραγματικότητα στο Ελληνικό με το γκρέμισμα. Το γκρέμισμα είναι εύκολο, η οικοδόμηση είναι το δύσκολο. ¨Όχι για να δημιουργήσετε. Αλλά για να εκδικηθείτε» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε:

«Για να εκδικηθείτε μια Ελλάδα που προχώρησε μπροστά όταν άφησε πίσω της το κράτος της Δεξιάς και τα σύνδρομα της. Για να εκδικηθείτε μια παράδοση που χτίστηκε απέναντι σε ό,τι πρεσβεύει και η δική σας παράταξη. Γιατί η Ελλάδα της μεταπολίτευσης είναι δημιούργημα και της δικής σας παράταξης.

Πάνω από όλα για να εκδικηθείτε την Αριστερά, τον πολιτικό σας αντίπαλο δηλαδή, που ξέρετε ότι η δύναμη του βρίσκεται στην ασίγαστη δίψα των ανθρώπων για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια».

«Μας γυρίζετε στις ανώμαλες περιόδους;»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς σε σημεία του νομοσχεδίου που όπως είπε, δείχνουν την αντιδραστικότητα.

«Για τη συμβατότητα του νομοσχεδίου με το συνταγματικό δικαίωμα της συνάθροισης θα αρκούσε να παραπέμψω στην ανακοίνωση της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι η κεντρική ρύθμιση του νομοσχεδίου –διαβάζω κατά λέξη– «πλήττει τον πυρήνα του δικαιώματος και βρίσκεται εκτός συνταγματικού πλαισίου».

Η υποχρέωση προηγούμενης γνωστοποίησης (άρθρο 3), σε συνδυασμό με την εξουσία της αστυνομίας να διαλύει συγκεντρώσεις για το μόνο λόγο ότι δεν γνωστοποιήθηκαν (άρθρο 9), πλήττει κατάφορα τον πυρήνα του δικαιώματος της συνάθροισης».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμψε σε ένα έργο, την «Κατ’ άρθρον Ερμηνεία του Συντάγματος», το οποίο έχει επιμεληθεί, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης και ανέφερε: «Το δικαίωμα στη συνάθροιση δεν υπόκειται σε καθεστώς άδειας, αναγγελίας ή προληπτικού ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές, όπως γινόταν σε ανώμαλες περιόδους παλαιότερα».

«Το ερώτημά μου είναι τι ακριβώς κάνετε; Μας γυρίζετε στις ανώμαλες περιόδους όπως παλαιότερα; Κανένα ελληνικό Σύνταγμα από το 1864 που κατοχυρώθηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα της συνάθροισης δεν επέβαλλε υποχρέωση γνωστοποίησης των συγκεντρώσεων» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε:

«Αυτό το έκαναν μόνο τα χουντικά ψευδοσυντάγματα, με τη φράση: «Αι δημόσιαι συναθροίσεις πρέπει να γνωστοποιούνται δεόντως εις την αστυνομικήν αρχήν τεσσαράκοντα οκτώ ώρας προ της πραγματοποιήσεώς των».

Η ρήτρα αυτή όχι απλώς δεν επαναλήφθηκε, αλλά συνειδητά απαλείφθηκε από το Σύνταγμα του 1975. Κατασκευάζετε λοιπόν, ένα νέο λόγο απαγόρευσης συγκεντρώσεων, που δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα και που δεν επιτρέπεται να προστεθεί με νόμο».

Και υπάρχουν χειρότερα, συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας. «Το άρθρο 8 του νομοσχεδίου λέει ότι η αστυνομία μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς σε μια συγκέντρωση.

Τι είναι οι περιορισμοί; Είναι σκληρές, επιτακτικές και δεσμευτικές διαταγές. Το άρθρο 9 λέει ότι, αν η συγκέντρωση δεν συμμορφωθεί στις υποδείξεις, τότε η αστυνομία μπορεί να τη διαλύσει.

Νέος λοιπόν, λόγος διάλυσης: Όταν η συγκέντρωση δεν συμμορφώνεται στις αστυνομικές υποδείξεις, ακόμη κι αν καθαυτή ούτε τη δημόσια ασφάλεια απειλεί ούτε την κοινωνικοοικονομική ζωή διαταράσσει».

«Απουσιάζει οποιαδήποτε διάταξη που να περιορίζει την αστυνομία»

Ίσως όμως το πιο εντυπωσιακό στο νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, «δεν είναι σ’ αυτά που λέει, αλλά σ’ αυτά που παραλείπει. Και μια ιδίως έλλειψη που είναι εκκωφαντική: Απουσιάζει οποιαδήποτε διάταξη που να περιορίζει έστω κάπως την αστυνομία.

Είναι εντυπωσιακό ότι, ενώ αρχικά δε διστάσατε να ποινικοποιήσετε ακόμη και την απλή συμμετοχή πολιτών σε διαδήλωση – κάτι που μαζέψατε άρον άρον μετά την καθολική κατακραυγή – δεν προβλέψατε ούτε τη παραμικρή απαγόρευση, την παραμικρή υποχρέωση, την παραμικρή ευθύνη για τις αστυνομικές αρχές».

«Δίνετε μήνυμα στην αστυνομία πως “το κράτος είστε εσείς”»

Όπως ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ακόμα και το άρθρο 6, που –ψευδεπίγραφα– επιγράφεται «Υποχρεώσεις της αστυνομικής αρχής», ακούστε τί λέει: Η αστυνομία «λαμβάνει κάθε αναγκαίο μέτρο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία». Άρα ακόμα κι αυτό το άρθρο εξουσίες δίνει στην αστυνομία, όχι περιορισμούς».

«Το μήνυμα που δίνετε προς την αστυνομία είναι σαφές και είναι εφιαλτικό. «Το κράτος είστε εσείς», που είχε πει κάποτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Επομένως –υπονοείται εδώ– «βαράτε ελεύθερα», «μη σας νοιάζει», “κανείς δεν πρόκειται να σας ζητήσει ευθύνες”».

Το τελευταίο «και ίσως το πιο επικίνδυνο σημείο του νομοσχεδίου» που επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας είναι «αυτή η ασύλληπτη, και ντροπιαστική για μια δημοκρατική κοινωνία, ρύθμιση του άρθρου 13. Κάθε συγκέντρωση οφείλει να ορίσει ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ως οργανωτή, ο οποίος –προσέξτε– θα έχει την πλήρη και προσωπική ευθύνη να αποζημιώσει τις ζημιές που τυχόν θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης.

Προφανής σκοπός της ρύθμισης αυτής είναι να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε κάθε διαμαρτυρία. Να εξαναγκάσει οργανώσεις, συλλογικότητες και ομάδες να αυτο-περιοριστούν, να αυτο-λογοκριθούν, να εγκαταλείψουν την ιδέα διοργάνωσης μιας συγκέντρωσης».

«Το νομοσχέδιο, από όπου και να το πιάσει κανείς, είναι ντροπή για κάθε δημοκρατικό πολίτη. Όπως ακόμη μεγαλύτερη ντροπή είναι να το ψηφίζει το νομοσχέδιο αυτό η κα Γεννηματά. Εντάξει η Ελληνική λύση».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter