Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Κάνετε εκπτώσεις στα εθνικά θέματα για να κατευνάσετε τον Ερντογάν

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Κάνετε εκπτώσεις στα εθνικά θέματα για να κατευνάσετε τον Ερντογάν

Υποχώρηση στα μείζονα εθνικά ζητήματα, όπως τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, προσάπτει στον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση κρύβεται υπό το φόβο να πολλαπλασιαστούν οι προσφυγικές ροές αντί να ζητά την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Υπενθυμίζοντας την πρωτόγνωρη «έκρηξη» της προσφυγικής κρίσης το 2015, ο κ. Τσίπρας σημείωσε από το βήμα της Βουλής πως πριν προκύψει η Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας ταξίδεψε τρεις φορές σε έξι μήνες στην Τουρκία. «Ούτε μια στιγμή δεν διανοήθηκα να κάνω εκπτώσεις από τις εθνικές μας θέσεις στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό προκειμένου να κατευνάσω τον πρόεδρο Ερντογάν και τους γείτονές μας» είπε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη κάνουν εξορύξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με απάθεια τις εξελίξεις.

«Πού είστε εσείς που είστε τόσο ευαίσθητοι με τα εθνικά μας θέματα που βγαίνατε στα συλλαλητήρια με τις ελληνικές σημαίες για το ονοματολογικό; Που κρυφτήκατε τώρα όλοι εσείς; Και όχι μόνο κρυφτήκατε, αλλά αντί να φωνάζετε για το διεθνές δίκαιο, εσείς κραυγάζετε την αδυναμία σας» τόνισε και επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να απαιτεί την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

«Όλα εδώ πληρώνονται»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφέροντας τη λαϊκή ρήση «όλα εδώ πληρώνονται». «Ισχύει και την πολιτική ζωή τελικά» είπε δηκτικά, αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο που χειριζόταν η ΝΔ το προσφυγικό όντας στην αντιπολίτευση.

Έψεξε δε την κυβέρνηση για ανετοιμότητα σχετικά με την αντιμετώπιση του ζητήματος. «Δείξατε πόσο ανέτοιμοι ήσασταν να αντιμετωπίσετε μία υπαρκτή κρίση, μία ανοιχτή πληγή, στο μόνο θέμα που δεν τα βρήκατε στρωμένα» υπογράμμισε, σχολιάζοντας ότι η κυβέρνηση τα έκανε «θάλασσα» και επέδειξε «επιτελική ανικανότητα».

Ο Αλ. Τσίπρας στηλίτευσε και την κατάργηση το υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, προσάπτοντας στην κυβέρνηση απαράδεκτη καθυστέρηση στην προετοιμασμένη μεταφορά ευάλωτων ομάδων πληθυσμού από τα νησιά στην ενδοχώρα. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως από περίπου 5.600 πρόσφυγες που βρίσκονταν στη Μόρια τον Ιούλιο, πλέον εκεί βρίσκονται 15.000 άτομα.

«Αν βαφτίσετε το πρόβλημα μεταναστευτικό, γιατί να μας βοηθήσουν οι ευρωπαίοι;»

Συνεχίζοντας την κατά μέτωπο επίθεση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση βαφτίζει το πρόβλημα «μεταναστευτικό» προκειμένου να ικανοποιήσει το κομματικό της ακροατήριο και μετατρέπει τους πρόσφυγες ευρωπαϊκό σε εθνικό και ελληνοτουρκικό θέμα.

Τούτων δοθέντων, ο Αλέξης Τσίπρας συμπέρανε πως αν το ζήτημα για την κυβέρνηση είναι μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό, τότε οι ευρωπαίοι δεν θα προσφέρουν βοήθεια για τον επιμερισμό του προβλήματος.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας προέτρεψε τον Κυρ. Μητσοτάκη να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ευρώπης, της αλληλεγγύης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων γιατί «κανένας Ορμπάν, κανένας Σαλβίνι, κανένας Μητσοτάκης δεν μπορεί να εμποδίσει τον άνθρωπο που πίσω του έχει φωτιά, σπαθί, πόλεμο».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter