Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Μόνο ένας «Μεσσίας» θα έφερνε ύφεση από το 2019

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Μόνο ένας «Μεσσίας» θα έφερνε ύφεση από το 2019

Kατά μέτωπο επίθεση στον πρωθυπουργό έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στηλιτεύοντας τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας. «Ρίξατε ξανά το καράβι σε ξέρα πολύ πριν το κορονοϊό» τόνισε απευθυνόμενος στον πολιτικό του αντίπαλο επικαλούμενος στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της EUROSTAT.

Εγκαταλείποντας τους ήπιους τόνους των προηγούμενων ημερών, ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε το πολιτικό θερμόμετρο στην Ολομέλεια της Βουλής κατά το σημερινό μπρα-ντε-φερ με τον πρωθυπουργό για τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία.

«Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναδεικνύουν κάτι μοναδικό, κάτι που δεν αναδείχθηκε από τα δεκάδες site που έχουν μπουκώσει από κρατικό χρήμα. Παραλάβατε μία οικονομία που έτρεχε με ετήσιο ρυθμό 2,8%, μία οικονομία που βρισκόταν σε 12 συνεχόμενα τρίμηνα με αναπτυξιακούς ρυθμούς και… πετύχατε το πρωτοφανές κατόρθωμα να τη βυθίσετε στην ύφεση» είπε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε πως το τελευταίο τρίμηνο του 2019 η Ελλάδα είναι η χώρα με την χειρότερη απόδοση. Επ’ αυτού, συμπέρανε δηκτικά πως αυτή η «επιτυχία» ανήκει στον πρωθυπουργό, στον υπουργό Οικονομικών αλλά και στο οικονομικό επιτελείο.

Συνέχισε σε αντίστοιχο ύφους, σχολιάζοντας πως ακόμα περιμένουμε την επενδυτική έκρηξη και τις μπουλντόζες στο Ελληνικό, ενώ προκάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη να αναφέρει μία σοβαρή επένδυση που έγινε στην χώρα μετά τις εκλογές του Ιούλιου. Παραθέτοντας τους λόγους που η κυβέρνηση τα έκανε «θάλασσα« -όπως είπε- στην οικονομία, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν εκμεταλλεύτηκε την αξιοπιστία που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσέδωσε στην χώρα με τη λήξη των μνημονίων, την ρύθμιση χρέους κοκ.

Επέκρινε δε το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν διεκδίκησε δημοσιονομικό χώρο για το 2020, ενώ δεν υλοποίηση τις δρομολογημένες ελαφρύνσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα μέχρι 20.000 ειρώ, η αύξηση του κατώτερου μισθού κατά 7,5%, η μείωση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11% και η μείωση κατά 50% της προκαταβολής φόρου. «Δική σας επιλογή ήταν να περικόψετε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το δεύτερο εξάμηνο του 2019, με συνέπεια να κλείσει με €600 εκατ. λιγότερα σε σχέση με το 2018. Δική σας επιλογή ήταν να ακυρώσετε όλα τα μεγάλα έργα υποδομής που είχε δρομολογήσει ή υλοποιούσε ήδη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Ε65, Πατρών – Πύργου, βόρειος οδικός άξονας Κρήτης, αεροδρόμιο Καστελίου, Μετρό Θεσσαλονίκης και γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας» εξήγησε και διαπίστωσε: «Με δυο λόγια ρίξατε ξανά το καράβι σε ξέρα, πολύ πριν το κορονοϊό».

Επιπλέον, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι παραπλανά στην κοινωνία με τους ισχυρισμούς περί στήριξης ύψους 24 δισ. ευρώ. «Που είναι αυτά τα λεφτά;» διερωτήθηκε και ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διευκρινίσει αν εννοεί τα χρήματα που δόθηκαν για τις καμπάνιες κατά της πανδημίας που οδηγήθηκαν σε blogs και sites «κουμπάρων και παρακούμπαρων». Μάλιστα, για να υπογραμμίσει τη δημιουργική λογιστική του πρωθυπουργού, του υπενθύμισε τη φράση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη «0+0=14».

Ο κ. Τσίπρας αντέτεινε τον «κουμπαρά» των 37 δισ. ευρώ που δεν αξιοποιήθηκε σωστά, τη μη στήριξη της εργασίας μέσω του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ αλλά και το «άδειασμα» της συντριπτικής πλειονότητας των επιχειρήσεων από τα χρηματοδοτικά εργαλεία με ευθύνη και των τραπεζών. «Δεν αποκλείετε να δούμε δράματα το επόμενο διάστημα» προειδοποίησε για την κατάσταση που επικρατεί στο επιχειρηματικό στερέωμα, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να στηρίξει έμπρακτα τον κοινωνικό τουρισμό με παραπάνω κονδύλια, όπως επίσης τους κτηνοτρόφους, τους αγρότες και τον κλάδο των μεταφορών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter