Τσίπρας σε Μητσοτάκη για ελληνογαλλική συμφωνία: «Νομίζει ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι της οικογένειάς του» (Video)

Τσίπρας σε Μητσοτάκη για ελληνογαλλική συμφωνία: «Νομίζει ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι της οικογένειάς του» (Video)

Σε τέσσερα σκέλη κινήθηκε η κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με φόντο την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, με τα δύο εξ αυτών να αποτελούν τις βασικές αιτίες καταψήφισης της από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσα στα στιγμιότυπα που θα συζητηθούν ήταν και η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στο γέλιο του πρωθυπουργού, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάζει δηκτικά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται τα χρήματα του ελληνικού λαού ως οικογενειακό εισόδημα για να αγοράζει γραβάτες από πολυκατάστημα.

O κ. Τσίπρας άρχισε την τοποθέτησή του ανεβάζοντας εξ αρχής τους τόνους για να απαντήσει στα πυρά του πολιτικού του αντιπάλου. «Άκουγα τον πρωθυπουργό να μας εγκαλεί για μικροκομματικές σκοπιμότητες και παρωπίδες και αναρωτιόμουν: ποιος μιλάει; Αυτός που έκανε μικροκομματικό εμπόριο ενώ εμείς λύσαμε το ονοματολογικό;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε σε ανάλογο ύφος:

«Αυτός που ερχόταν εδώ και έλεγε ότι ανταλλάξαμε τις συντάξεις με τις Πρέσπες, μιλάει τώρα για εθνική ευθύνη; Αυτός που αρνείται να φέρει προς ψήφιση τα τρία μνημόνια που προβλέπουν -μεταξύ άλλων- την επιτήρηση του FIR της Βόρειας Μακεδονίας από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη; Και εν τέλει, μιλάτε εσείς για υπευθυνότητα που υπό τον φόβο του Μπογδάνου στερείτε επιχειρησιακό χώρο από της Ένοπλες Δυνάμεις;».

Περιγράφοντας ένα από τα τέσσερα σημεία κριτικής και συγκεκριμένα την «κούρσα» εξοπλιστικών προγραμμάτων που ανέβασαν το κόστος σε περισσότερα από 10 δισ. ευρώ, ο κ. Τσίπρας άκουσε τα γέλια του Κυρ. Μητσοτάκη από το πρωθυπουργικό έδρανο. «Ο κ. Μητσοτάκης γελάει γιατί νομίζει ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι χρήματα της οικογένειάς του. Νομίζει ότι ψωνίζει γραβάτες από κάποιο πολυκατάστημα» σχολίασε και προέβλεψε δυσμενείς δημοσιονομικές συνέπειες που θα προκληθούν από αυτές τις επιλογές.

«Δόγμα εξωτερικής πολιτικής η θέση Γεραπετρίτη για 6 ν.μ.»

Το δεύτερο σημείο αιχμής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν το γεγονός πως η συμφωνία με τη Γαλλία παραμερίζει πλήρως την αμυντική βιομηχανία της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ουσιαστικά οδηγείτε σε κλείσιμο την αμυντική βιομηχανία της χώρας, ενώ κάνετε τεράστιες αγορές».

Σε σχέση με τις δύο κυριότερες διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ επί της συμφωνίας, ο κ. Τσίπρας επικεντρώθηκε αρχικά στο ότι η Γαλλία δεν θα έχει υποχρέωση αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. «Στο άρθρο 2 για τη θάλασσα η συμφωνία προβλέπει ρητά τη στήριξη μόνο στα 6 ν.μ. Η Τουρκία δεν αμφισβητεί τα χωρικά μας ύδατα μέχρι τα 6 μίλια. Η κρίση που αντιμετωπίσαμε αφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα, και το δικαίωμα επέκτασης από τα 6 στα 12 ν.μ. Σας ρωτώ ευθέως, αν είχαμε την Συμφωνία αυτή όταν το Όρουτς Ρέις παραβίαζε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, θα ήταν υποχρεωμένο το γαλλικό ναυτικό να συνδράμει; Όχι» υποστήριξε.

Και συνέχισε λέγοντας: «Αν αύριο έχουμε παραβιάσεις στην ΑΟΖ που ανακηρύξαμε με την Αίγυπτο και η Τουρκία αμφισβητεί με το πλαστό τουρκολιβυκό σύμφωνο, η Γαλλία θα είναι υποχρεωμένη να συνδράμει; Η απάντηση είναι και πάλι όχι». Επ΄ αυτού, διαπίστωσε ότι το δόγμα Γεραπετρίτη, σύμφωνα με το οποίο η κόκκινη γραμμή μας είναι στα 6 ν.μ., έχει μετατραπεί σε δόγμα εξωτερικής πολιτικής της χώρας και ρώτησε ευθέως τον Κυρ. Μητσοτάκη: «Γιατί το κρύβετε; Για αυτό και δεν δεχθήκατε την πρότασή μας για επέκταση στα 12 μίλια στην Κρήτη;».

«Στα πόσα φέρετρα θα αποχωρήσετε από το Σαχέλ;»

Εν συνεχεία, ο κ. Τσίπρας εξήγησε τους λόγους διαφωνίας του ΣΥΡΙΖΑ με το άρθρο 18 της συμφωνίας, το οποίο προβλέπει την αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην ταραχώδη περιοχή του Σαχέλ, δέσμευση που επίσης τροποποιεί την εξωτερική πολιτική της χώρας ως προς την ουδετερότητα που τηρούσε η Ελλάδα σε σχέση με τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο.

«Το Σαχέλ είναι μία περιοχή με μεγάλο κίνδυνο, είναι εμπόλεμη περιοχή. Έχουν σκοτωθεί το τελευταίο διάστημα δεκάδες Γάλλοι στρατιώτες. Δεν έχετε διαψεύσει ότι θα εντάξετε ελληνικές ειδικές δυνάμεις σε μάχες υπό γαλλική διοίκηση απέναντι σε τζιχαντιστές. Με όσους κινδύνους μπορεί να επιφέρει μία τέτοια εξέλιξη, όχι μόνο για τους στρατιώτες που θα είναι εκεί αλλά και για τις ασύμμετρες απειλές, διότι οι τζιχαντιστές δεν δρουν μόνο στην περιοχή τους» παρέθεσε και πρόσθεσε:

«Την ίδια ώρα που η ίδια η Γαλλία έχει ανακοινώσει την συρρίκνωση των μάχιμων δυνάμεών της. Μέσα σε λίγα χρόνια 53 φέρετρα ταξίδεψαν με τη γαλλική σημαία στο Παρίσι. Η Γαλλία ψάχνει να βρει πρόθυμες χώρες για να μειώσει την παρουσία της εκεί. Και εσείς ως πρόθυμος κ. Μητσοτάκη λέτε ότι θα καλύψουν το κενό των γάλλων έλληνες στρατιώτες».

Τούτων δοθέντων, απηύθυνε το εξής ερώτημα στον πρωθυπουργό: «Στα πόσα φέρετρα στρατιωτών με την ελληνική σημαία βάζετε το όριο για την αποχώρηση από το Σαχέλ; Στην περιοχή του Σαχέλ για ποιον θα διακινδυνεύουν τη ζωή τους;». Επιπλέον, παρατήρησε πως δεν πρόκειται για μία συμφωνία μεταξύ ισότιμων εταίρων, ενώ κατέληξε λέγοντας: «Δεν συναινούμε σε μία λάθος στρατηγική για την εξωτερική μας πολιτική, δεν συναινούμε σε μία αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, δεν συναινούμε σε μία συμφωνία με δύο εξαιρετικά αρνητικές προβλέψεις. Έχουμε στάση πατριωτική, ευθύνης απέναντι στα εθνικά μας συμφέροντα και τους κόπους του ελληνικού λαού».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter