Τσίπρας σε Μητσοτάκη για πανδημία: «Πετάξατε λευκή πετσέτα»

Τσίπρας σε Μητσοτάκη για πανδημία: «Πετάξατε λευκή πετσέτα»

Ολιστική κριτική στην κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη διάρκεια σχετική Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει την προηγούμενη εβδομάδα στον πρωθυπουργό.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηλίτευσε την θλιβερή θέση που βρίσκεται η χώρα σε θανάτους ανά εκατομμύριο πολίτες, τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που καταγράφεται καθημερινά, την υποστελέχωση του μονοθεματικού -πλέον- ΕΣΥ που αντιμετωπίζει και τον κίνδυνο οικονομικού «πνιγμού», τις αποτυχημένες καμπάνιες ενημέρωσης που σκοπό είχαν τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης και τον εξανδραποδισμό των ΜΜΕ, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης «σφύριξαν» τη λήξη της πανδημίας γιατί «πέταξαν λευκή πετσέτα».

«Πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε 400 απώλειες και σήμερα θρηνούμε 15.000 συμπολίτες μας, ξεπερνώντας χώρες που ήταν το αρνητικό σε κρούσματα και θανάτους» είπε εισαγωγικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «κάθε εβδομάδα χάνουμε περίπου 300 συνανθρώπους μας, ένα μικρό χωριό». Συμπέρανε δε ότι το τείχος ανοσίας εγκαταλείπεται ως στόχος από την κυβέρνηση, παραθέτοντας τα στατιστικά δεδομένα που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Επ΄ αυτού, επέκρινε την αποτυχημένη στρατηγική της κυβέρνησης με καμπάνιες που δεν έπεισαν τους πολίτες. «Η Πορτογαλία έχει 88% εμβολιαστική κάλυψη χωρίς καταναγκαστικά μέτρα και στερήσεις μισθού, εμείς κάτω από 60%. Ένας στους 4 άνω των 80 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι. Στους νέους παραμένουν πολύ χαμηλά τα ποσοστά. Κάτι φταίει εδώ. Μήπως ήταν λάθος η στρατηγική της καμπάνιας που κάνατε; Το κλίμα ήταν εμβολιαστείτε για να πάρετε 150 ευρώ, για να πάτε διακοπές, για να πάρετε gigabytes, αντί να είναι εμβολιαστείτε για να σώσουμε ζωές» σχολίασε.

«Επιλέξατε τον Πλεύρη για να κλείσετε το μάτι στους ανεμβολίαστους»

Ο κ. Τσίπρας θύμισε με νόημα την κριτική που έχουν ασκήσει στις κυβερνητικές πολιτικές για την πανδημία στελέχη της ΝΔ, όπως ο Γιώργος Κύρτσος, επισημαίνοντας το γεγονός ότι στον τελευταίο ανασχηματισμό «ξηλώθηκε η dream team που κέρδισε δύο φορές τον κορονοϊό». «Ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ καρατομήθηκε πριν απαντήσει για τα διπλά βιβλία. Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας ανασχηματίστηκε. Ο υπουργός Υγείας πήγε στον Τουρισμό, ενώ ο υφυπουργός ξηλώθηκε» σημείωσε και εξήγησε ότι «αλλάζεις την ομάδα όταν αυτή η καταρρέει και σε οδηγεί από ήττα σε ήττα».

«Και βάλατε τον κ. Πλεύρη», συνέχισε, «που είναι γνωστός για τις ακροδεξιές του απόψεις. Τον βάλατε εκεί για να κλείσετε το μάτι στο κίνημα των αντιεμβολιαστών, γιατί προέρχεται από την ίδια μήτρα της ακροδεξιάς. Και για να παρακάμψετε τους επιστήμονες. Αλήθεια, τι απέγινε η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων; Συνεδριάζουν; Τους ρωτάτε; Τώρα τους παραμερίσατε και αυτούς γιατί μάλλον σας είναι δυσάρεστοι. Το ερώτημα λοιπόν είναι αφού τους απομακρύνατε όλους, ποιος παίρνει τις αποφάσεις; Υπάρχει πληθώρα δηλώσεων επιστημόνων που εκφράζουν έντονη ανησυχία για το άνοιγμα που ανακοινώσατε».

«Σφυρίξατε τη λήξη της πανδημίας»

Τούτων δοθέντων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπέρανε ότι η κυβέρνηση σφύριξε τη λήξη της πανδημίας γιατί «πέταξε λευκή πετσέτα». Και ρώτησε ευθέως τον πρωθυπουργό: «Πότε θα αναλάβετε εσείς προσωπικά μια ευθύνη; Για μία σοβαρή καμπάνια ενημέρωσης και όχι ως ευκαιρία ή όχημα εξαγοράς ΜΜΕ για την αποθέωσή σας; Για την ευθύνη σας να απομονώσετε τους αντιεμβολιαστές, ενώ εσείς τους μοιράζετε χρήμα σε κήρυκες των fake news για να λένε ότι η πανδημία είναι ένα μασονικό σχέδιο για μείωση του πληθυσμού; Πότε θα μιλήσουμε για την ευθύνη μίας κυβέρνησης να είναι σε εγρήγορση, να λέει την αλήθεια, ότι ο ιός ακουμπά και τους εμβολιασμένους; Για την ευθύνη να καταστήσει η Πολιτεία το ΕΣΥ τείχος για τους πολίτες;».

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε, επίσης, ότι έχουμε έτσι τρομακτική αύξηση της πλεονάζουσας θνησιμότητας και κατέστησε σαφές ότι επιβάλλεται η υιοθέτηση μίας νέας υγειονομικής στρατηγικής που πρέπει να ενσωματώνει επαρκή επιδημιολογική επιτήρηση με εκτεταμένο testing, κατ’ οίκον φροντίδα με εμπλοκή της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και των Δήμων, στοχευμένη και πειστική ενημέρωση των πολιτών, πλήρη αξιοποίηση της αγωγής υγείας στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Επιπλέον, υποστήριξε ότι πρέπει να αλλάξει το μοντέλο της «κοβιντοποίησης» του ΕΣΥ, ενώ -κατά την άποψή του- πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για την αποσυμφόρηση των σχολείων με λιγότερους μαθητές ανά τάξη και να αξιοποιηθούν όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα. «Μέχρι πρόσφατα το αρνιόσασταν, αλλά και τώρα που με τεράστια καθυστέρηση η εικόνα που έχουμε είναι ότι αυτά δεν επαρκούν» υπενιύμισε.

«Δεν σας κάνω αντιπολίτευση, έκκληση σας κάνω…»

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι δεν κάνει αντιπολίτευση, αλλά έκκληση στον πρωθυπουργό να σταματήσει τα κοινωνικά πειράματα που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές 11 εκατ. πολιτών. «Σας καλώ να συνέλθετε για να πάρετε μέτρα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Βάλτε επιτέλους την πραγματική επιβίωση των πολιτών πάνω από την δική σας τεχνητή πολιτική επιβίωση» κατέληξε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter