Τσίπρας: Σημαντική επιτυχία της Ευρώπης η συμφωνία των Πρεσπών (Video)

Τσίπρας: Σημαντική επιτυχία της Ευρώπης η συμφωνία των Πρεσπών (Video)

Σημαντική επιτυχία της Ευρώπης χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ.

Είπε ότι το σημαντικότερο είναι ότι οι 7 αρχηγοί ξαναβρίσκονται σήμερα μετά από περίπου έναν χρόνο, δίνοντας μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας να υπερασπιστούμε τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες, την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και το διεθνές δίκαιο και να παίξουμε ένα καταλυτικό ρόλο στις ευρωπαϊκές και τις περιφερειακές εξελίξεις, τόνισε.

«Θέλουμε να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση υπό το πρίσμα της αλληλεγγύης»

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου βίωσαν με τον εντονότερο τρόπο και την οικονομική και τη μεταναστευτική κρίση και έχουμε έναν λόγο παραπάνω να παλέψουμε μαζί, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση υπό το πρίσμα της αλληλεγγύης, ιδίως όταν τα προβλήματα αυτά αφορούν το σύνολο της ΕΕ, τόνισε. Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, σε μια περίοδο που κυριαρχεί η λογική της εθνικής περιχαράκωσης, μπορούν και μέσα από την παράδοση και την στοχοπροσήλωση τους να δώσουμε μήνυμα συνεργασίας και ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Τονίσαμε στο θέμα της μεταναστευτικής κρίσης “την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, στη βάση της αλληλεγγύης και του δίκαιου επιμερισμού των ευθυνών”.

“Δεν μπορούμε όμως να μιλάμε για αλληλεγγύη, χωρίς τη δημιουργία μηχανισμού αναδιανομής αιτούντων ασύλου μεταξύ κρατών-μελών. Και άρα είναι προτεραιότητα για εμάς η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου.

«Πρέπει να παλέψουμε από κοινού την προοπτική ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης»

“Πρέπει να παλέψουμε από κοινού την προοπτική ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την καταπολέμηση της ανεργίας”, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Την επόμενη εβδομάδα να βρεθώ στην Κωνσταντινούπολη»

“Θα έχω την ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα να βρεθώ στην Κωνσταντινούπολη, να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν. Πέρα από τις δικές μου σκέψεις, θα του μεταφέρω και το κλίμα της σημερινής συνάντησης γιατί και οι 7 συμφωνούμε στο ότι οι σχέσεις της κάθε χώρας ξεχωριστά αλλά και της ΕΕ με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου”, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Σε αυτό το πλαίσιο στηρίζουμε απόλυτα την προοπτική δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, τόνισε.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι τα όποια οφέλη από την αξιοποίηση των φυσικών πόρων που είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι οφέλη που θα μοιραστούν εξίσου τόσο σε ελληνοκύπριους όσο και τουρκοκύπριους.

Δείτε επίσης: Την Τρίτη στην Τουρκία ο Τσίπρας

«Το μήνυμα που δίνουμε σήμερα εδώ είναι μήνυμα συμπόρευσης στην κατεύθυνση εξεύρεσης κοινών ευρωπαϊκών λύσεων»

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι “το μήνυμα που δίνουμε σήμερα εδώ είναι μήνυμα συμπόρευσης στην κατεύθυνση εξεύρεσης κοινών ευρωπαϊκών λύσεων”.

Αναφερθείς και στη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι “πιστεύουμε σε μια Ευρώπη που μπορεί να δίνει λύσεις αντί να βυθίζεται στην εσωστρέφεια”.

Μίλησε για “μια Ευρώπη πιο αποτελεσματική, δημοκρατική, κοινωνική, που θα μπορεί να παίζει και έναν σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας”.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter