Τσίπρας: Σημαντικός ο ρόλος της Ελλάδας στον διάλογο ΕΕ – Αραβικού Συνδέσμου

Τσίπρας: Σημαντικός ο ρόλος της Ελλάδας στον διάλογο ΕΕ – Αραβικού Συνδέσμου

Τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την εντατικοποίηση του διαλόγου και της συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αραβικού Συνδέσμου, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμπούλ Γέιτ, σήμερα το πρωί, στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου. Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα επιδιώκει να αποτελεί καταλύτη και γέφυρα του ευρωαραβικού διαλόγου. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ – Αραβικού Συνδέσμου, ότι οι σχέσεις ΕΕ και αραβικού κόσμου πρέπει να είναι πολυεπίπεδες και να εδράζονται σε μια διττή προσέγγιση, αφενός μεν στην αντιμετώπιση σημαντικών περιφερειακών προκλήσεων (Συρία, Λιβύη κ.ά.), αφετέρου δε, στην προώθηση μιας θετικής ατζέντας στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας. Κάνατε εξαιρετική δουλειά τα τελευταία πέντε χρόνια, είπε ο γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου στον Αλ.Τσίπρα.

Στη συνάντηση των κ.κ. Τσίπρα και Αμπούλ Γέιτ συζητήθηκε, επίσης, η κρίση στη Συρία, η οποία είχε πολύ σημαντικές επιπτώσεις για την Ελλάδα λόγω των προσφυγικών ροών, με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει την ετοιμότητα της Ελλάδας να διαδραματίζει ενεργό, εποικοδομητικό ρόλο στη χώρα.

Συζητήθηκε ακόμα το Παλαιστινιακό, ζήτημα για το οποίο ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την προσήλωση της Ελλάδας στη λύση των δύο κρατών και στη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, ενώ συζήτηση έγινε και για την κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κάλεσε τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου να επισκεφθεί την Ελλάδα προκειμένου να συζητήσουν όλο το εύρος των ευρω-αραβικών σχέσεων.

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε, επίσης, με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι

Την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Λιβάνου, σε μια ιδιαίτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή με πολλά προβλήματα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τον Λιβανέζο ομόλογό του Σαάντ Χαρίρι, σήμερα το μεσημέρι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αραβικού Συνδέσμου, στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

Ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τον κ. Χαρίρι για την ανάληψη των καθηκόντων του και οι δύο πρωθυπουργοί, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, συζήτησαν διεξοδικά το ζήτημα της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων στις δύο χώρες και συμφώνησαν ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Λιβάνου.

Ο κ. Χαρίρι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για την προσέλκυση επενδύσεων στον Λίβανο από ελληνικές εταιρείες, υπογραμμίζοντας τις μεγάλες ευκαιρίες που παρέχονται από την εφαρμογή του “capital investment program”, το οποίο στοχεύει στην αναβάθμιση των υποδομών του Λιβάνου.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Λιβάνου, η οποία προωθείται με την προσεχή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών, στο πλαίσιο της οποίας θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν, όπως σημειώθηκε, και επιχειρηματικες συναντήσεις. Ώθηση στις διμερείς σχέσεις θα δώσει και η προσεχής επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στον Λίβανο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter