Τσίπρας στα χνάρια του Ανδρέα: «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες»

Τσίπρας στα χνάρια του Ανδρέα: «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες»

Με ένα από τα βασικά συνθήματα που οδήγησαν στη λεγόμενη «Αλλαγή» και τη συντριπτική επικράτηση του Ανδρέα Παπανδρέου στις εκλογές του 1981 έκλεισε τη δευτερολογία του από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας. «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» είπε και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Αυτό είναι οριστικό και αμετάβλητο, όσο κι αν επαναφέρετε το ερώτημα».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε στην επωδό του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με την πλευρά που έχει επιλέξει εδώ και δεκαετίες η χώρα στη γεωστρατηγική σκακιέρα. «Και για να ξεκαθαρίσει και ένα άλλο ζήτημα, το οποίο ανοίξατε σε προηγούμενες ομιλίες σας, αλλά και σήμερα για το μεγάλο ρητορικό ερώτημα σχετικά με το πού ανήκει η χώρα» είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, συμπληρώνοντας:

«”Είμαστε στη Δύση” αναφωνήσατε την προηγούμενη φορά, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω ήταν αυτός που έβγαλε τη χώρα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Σήμερα, είπατε κάτι άλλο: “Είμαστε και εμείς Δύση”. Η απάντηση, λοιπόν, σε αυτό το ερώτημα είναι πως είμαστε και Δύση και Ανατολή και Βορράς και Νότος. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, είμαστε η κοιτίδα του πολιτισμού. Δεν είμαστε και εμείς Δύση…».

Κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ευθύνη της Ελλάδας είναι να αναγεννήσει αυτό που ονομάζεται δυτικός κόσμος με βάση τις αρχές της ελευθερίας, της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της κοινωνικής αλληλεγγύης. «Αλλά ξέρετε κ. Μητσοτάκη, την απόφαση για το πού ανήκουμε την έχει λάβει εδώ και δεκαετίες ο ελληνικός λαός» επισήμανε και ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πως «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες». «Και αυτό είναι και οριστικό και αμετάβλητο, όσο κι αν επαναφέρετε το ερώτημα» κατέληξε.

«Μας ασκούσατε κριτική όταν προχωρήσαμε σε απέλαση Ρώσων διπλωματών»

Ο κ. Τσίπρας απάντησε, επίσης, στα υπονοούμενα -όπως τα αποκάλεσε- του Κυρ. Μητσοτάκη περί ίσων αποστάσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Αφήσατε στην πρωτολογία σας υπονοούμενα ότι δήθεν είμαστε με τον θύτη και όχι με το θύμα, ότι είμαστε φιλορώσοι, με καλέσατε την προηγούμενη φορά να συνεργαστώ με τον κ. Βελόπουλο» υπενθύμισε και σχολίασε πως «ο εφιάλτης σας φοβάμαι είναι ότι η μοναδική σας ελπίδα να συνεργαστείτε με τον κ. Βελόπουλο για να ξαναείστε πρωθυπουργός».

Και αποσαφήνισε: «Δεν είμαστε ούτε φιλορώσοι ούτε αντιρώσοι, ούτε φιλοαμερικάνοι ούτε αντιαμερικάνοι. Είμαστε Έλληνες, είμαστε Ευρωπαίοι, είμαστε με το διεθνές δίκαιο». Θύμισε δε πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών η προηγούμενη κυβέρνηση άνοιξε τον δρόμο όχι μόνο για να περιπολούν τα ελληνικά μαχητικά τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά προχώρησε και στην απέλαση ρώσων διπλωματών και πολιτών που υποκινούσαν κινητοποιήσεις. «Τι κάνατε τότε εσείς; Βάζατε αστερίσκους, ήσασταν και μας ασκούσατε κριτική να μην μπλέκουμε το θέμα των Πρεσπών με εξωτερικές παρεμβάσεις. Εμείς, τότε δεν σας είπαμε φιλορώσους, σας είπαμε ανεύθυνους» σημείωσε με νόημα.

Διαβάστε επίσης:

Ο Τσίπρας είπε αυτό που απέφυγαν Μητσοτάκης – Σακελλαροπούλου: «Πού είναι το διεθνές δίκαιο και οι κυρώσεις για την πολύπαθη Κύπρο;»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter