Τι δήλωσαν οι τρεις ηγέτες

Τσίπρας στην τριμερή: Η Ελλάδα εξέρχεται σταδιακά από την κρίση

«Η Ελλάδα εξέρχεται σταδιακά από την κρίση, μία κρίση που για επτά χρόνια μάς ταλαιπώρησε όλους και βεβαίως εξέρχεται και με τη συμπαράσταση όλων των χωρών εκείνων, που σε συνεργασία με την Ελλάδα προσβλέπουν στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχής, καθώς και σε κοινά βήματα προόδου», επισήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της 3ης τριμερούς συνόδου κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «σχήμα στρατηγικής συνεργασίας» την τριμερή σύνοδο και ανέφερε πως οι εργασίες της, όπως και του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, επικεντρώθηκαν στην οικονομία και ειδικότερα στη στήριξη της επιστημονικής έρευνας, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Αποφασίστηκε να προωθηθούν κοινές πρωτοβουλίες με ανάπτυξη τεχνολογικών πάρκων, στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προώθηση προγραμμάτων υποτροφιών, μεταφοράς τεχνογνωσίας, ενίσχυση ερευνητικών και επιχειρηματικών δικτύων και παροχής στήριξης σε νέους επιχειρηματίες.

Επίσης, συζητήθηκε η ένταξη στην τριμερή συνεργασία των τηλεπικοινωνιών και της διασποράς, επειδή και οι τρεις χώρες διαθέτουν εξαιρετικά δυναμική ομογενειακή παρουσία πέρα από τα σύνορα τους. Ακόμη, συμφωνήθηκε η μεταξύ τους συνεργασία να επεκταθεί στον συντονισμό με τρίτες χώρες.

Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας είναι ένας από τους πυλώνες της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών και ανοίγονται πολύ μεγάλες δυνατότητες, δεδομένης της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αλλωστε, η εξεύρεση σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο και το Ισραήλ και η στρατηγική της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην περιοχή, πιθανά νέα κοιτάσματα, τόσο στην ΑΟΖ του Ισραήλ, της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας, δίνουν μία ιδιαίτερη προοπτική σε αυτήν τη συνεργασία, όχι μόνο για τις τρεις χώρες μας, αλλά για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, συμβάλλοντας καθοριστικά στη στρατηγική την ευρωπαϊκή στον χώρο της ενέργειας για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας».

Σε αυτό το πλαίσιο, συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν οι ενέργειες για την κατασκευή ενός μεγάλου έργου που θα δημιουργήσει μία νέα προοπτική συνεργασίας, δηλαδή του αγωγού φυσικού αερίου που θα ενώνει το Ισραήλ και την Κύπρο με την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Επιπλέον, συζητήθηκε η ανάπτυξη ηλεκτρικού καλωδίου και οπτικής ίνας που θα ενώσει τις τρεις χώρες.

Στη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ισραήλ, Αλέξη Τσίπρα και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, το Συριακό, το Κυπριακό και το Παλαιστινιακό.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση και επισήμανε πως αυτή η λύση «δεν μπορεί παρά να εμπεριέχει την κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί».

Αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη επανέναρξης αξιόπιστων συνομιλιών, με στόχο την επίλυση και την ειρηνική συμβίωση των δύο κρατών, με αμοιβαίο σεβασμό και ασφάλεια. Ταυτόχρονα, σημείωσε το δικαίωμα του ισραηλινού λαού, όπως και των άλλων λαών της περιοχής, να ζει με ασφάλεια.

«Όπως πάντα, με τον Μπέντζαμιν μιλάμε πάντα ανοιχτά και με ειλικρίνεια, όχι μόνο για όσα συμφωνούμε, αλλά και για όσα διαφωνούμε, όπως για την εντεινόμενη πολιτική οικοδόμησης εποικισμών. Όμως, θεωρούμε ότι η δυνατότητά μας να μιλάμε ανοιχτά και να καταθέτουμε τις διαφωνίες μας είναι εποικοδομητική, καθώς και η αποφασιστικότητά μας σε αυτά που συμφωνούμε να είμαστε αποτελεσματικοί και να προχωρούμε μπροστά», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ συμβάλλει στη σταθερότητα, στην ειρήνη, στην ασφάλεια, στην ανάπτυξη της περιοχής και στη δυνατότητα επίλυσης των μεγάλων περιφερειακών προκλήσεων και στην αξιοποίηση των σημαντικών περιφερειακών ευκαιριών. «Τα επόμενα βήματα είναι πολύ φιλόδοξα και το μόνο βέβαιο είναι ότι οι υπουργοί μας, που παρακάθισαν σε αυτήν τη συνάντηση, θα έχουν πολύ δουλειά να κάνουν μέχρι την επόμενη συνάντησή μας στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Για τη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιήθηκε η τριμερής σύνοδος με δική του πρόταση, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι μία πόλη δυναμική, εξωστρεφής. «Η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο παρελθόν. Είναι μία πόλη σύγχρονη, ένας κόμβος μεταφορών, τουρισμού και ενέργειας για την ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής και της Ανατολικής Μεσογείου, της οποίας ο διεθνής ρόλος αναδεικνύεται και σήμερα, αλλά ακόμα περισσότερο προσδοκούμε ότι θα αναδειχθεί την επόμενη περίοδο», επισήμανε.

Νετανιάχου: Πολλά υποσχόμενο έργο ο αγωγός East Med

«Πολλά υποσχόμενο έργο», που «θα μπορούσε να αποτελέσει επανάσταση», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον αγωγό East Med, ο οποίος θα μεταφέρει στην Ευρώπη φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του Ισραήλ μέσω Κύπρου και Ελλάδας.

Κατά τις δηλώσεις των τριών ηγετών μετά την υπογραφή της Διακήρυξης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με την οποία επισφραγίστηκαν πριν από λίγο, στη Θεσσαλονίκη, οι εργασίες της Τριμερούς Συνόδου, ο κ. Νετανιάχου είπε πως «έγιναν προκαταρκτικές μελέτες, που μοιάζει να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι πολλά υποσχόμενο το έργο αυτό».

«Είναι κάτι που με χαροποιεί ιδιαιτέρως», σημείωσε, επισημαίνοντας ωστόσο πως «επίσης ενδιαφέρουσα όμως και με πολύ περισσότερες δυνατότητες, είναι η ενέργεια του νου, ο πραγματικός πλούτος σήμερα δημιουργείται από προϊόντα του ανθρώπινου νου».

Για αυτό άλλωστε, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν στις ανταλλαγές Ελλήνων, Κυπρίων και Ισραηλινών φοιτητών, προκειμένου να προαχθεί η κουλτούρα της καινοτομίας, που -σύμφωνα με τον κ. Νετανιάχου- αλλάζει ήδη και θα αλλάξει το μέλλον των τριών χωρών. «Μου έκανε ιδιαίτερα μεγάλη εντύπωση η αφοσίωση της Ελλάδας και της Κύπρου σε αυτή την κατεύθυνση, στο Ισραήλ θεωρείται δεδομένη. Η συνεργασία μας απορρέει εκ φύσεως και προσβλέπω στην επόμενη συνάντησή μας», υπογράμμισε ο κ. Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στη Θεσσαλονίκη, την οποία χαρακτήρισε «συμβολική πόλη» σε σχέση με την εβραϊκή κοινότητά της. «Στο παρελθόν η Θεσσαλονίκη υπήρξε μια πόλη όπου είχαμε την εβραϊκή κοινότητα για 2.000 χρόνια. Ήταν εδώ ένα χωνευτήρι της εβραϊκής, της χριστιανικής και της μουσουλμανικής κοινότητας», τόνισε.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα είναι δύο πόλεις που υπερασπίζονται τις δικές μας αξίες, τις αξίες των ίσων δικαιωμάτων και των διαφορετικών σημείων, τα οποία μας ενώνουν. Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ είναι μαζί σ' αυτή την οπτική. Έχουμε ένα κοινό έδαφος που συνενώνται διαφορετικές κουλτούρες. Το παρελθόν έχει την παρουσία του εδώ περισσότερο από ποτέ. Υπάρχουν πολλές αναμνήσεις από τη Θεσσαλονίκη για πολλές οικογένειες από το παρελθόν κι ένας εκ των υπουργών μας, που βρίσκεται εδώ σήμερα, προέρχεται από μία οικογένεια που ζούσε κάποτε εδώ. Ξέρουμε την τραγωδία, ξέρουμε τι έχει συμβεί στο παρελθόν. Εμείς κοιτάμε το παρελθόν σε σχέση με το παρόν, νομίζω ότι υπάρχει κάτι που πάντα με συνέπαιρνε».

Όταν η κυβέρνηση του Ισραήλ ξεκίνησε να έχει επαφές με την Ελλάδα και την Κύπρο, σημείωσε ο κ. Νετανιάχου, «πάντα εγώ σκεφτόμουν ότι είχαμε ένα παρελθόν λαμπρό, μεγάλο, αλλά δεν είχαμε κάποια σχέση στο παρόν. Είχαμε κάποια σχέση, βέβαια, αλλά δεν ήταν στο επίπεδο που επιθυμούσαμε διότι η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ έπρεπε να αναπτύξουν τις δικές τους σχέσεις. Είμαστε τρεις δημοκρατίες, πραγματικά δημοκρατικά καθεστώτα και κοιτάζουμε το παρόν, κοιτάζουμε τι συμβαίνει στη δική μας περιφέρεια αλλά και αλλού. Αυτό δεν είναι ένα τόσο σύνηθες αγαθό, δηλαδή η δημοκρατία».

Ο κ. Νετανιάχου τόνισε, τέλος, πως το γεγονός ότι Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ είναι τρεις δημοκρατικές κοινωνίες θα έπρεπε να αποτελέσει κοινό τόπο για τις τρεις χώρες και να τις φέρει μαζί. «Είναι τόσο φυσικό και τόσο προφανές γιατί έχουμε τόσες πολιτιστικές ομοιότητες, τόσες ομοιότητες σε επίπεδο αξιών και το γεγονός ότι είμαστε δημοκρατικά καθεστώτα αποτελεί τον πιο προφανή παράγοντα συνεργασίας», κατέληξε.

Αναστασιάδης: Επιβάλλεται να εργαστούμε συλλογικά

«Επιβάλλεται να εργαστούμε συλλογικά» για να αντιμετωπίσουμε τις πολλαπλές προκλήσεις σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στις δηλώσεις του μετά το πέρας της 3ης τριμερούς συνάντησης Ελλάδας- Κύπρου-Ισραήλ, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι μέσα «σε διάστημα δεκαοκτώ μηνών» πραγματοποιείται η τρίτη τριμερής, σε συνέχεια των συναντήσεων σε Λευκωσία και Ιερουσαλήμ και ευχαρίστησε τον «αγαπητό φίλο και πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα» για την εξαίρετη φιλοξενία και την εξαίρετη διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη.

«Η επιλογή της Θεσσαλονίκης δεν υπήρξε τυχαία», είπε ο κ. Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι κατά το παρελθόν η πόλη «έφερε τον τίτλο της μητέρας του Ισραήλ», αναδεικνύοντας «εξαίρετες προσωπικότητες, ραβίνους, αλλά και ακαδημαϊκούς», και προσέθεσε:

«Ευρισκόμενοι εδώ, δεν μπορούμε να μην αποδώσουμε φόρο τιμής στους πέραν των πενήντα χιλιάδων Εβραίων της Θεσσαλονίκης, που υπήρξαν αθώα θύματα της θηριωδίας του ναζισμού στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, του Άουσβιτς-Μπιρκενάου».

Επισήμανε δε ότι είναι «υποχρέωση μας» να μην επαναληφθούν ποτέ παρόμοια γεγονότα στην ανθρωπότητα και χαιρέτισε για την απόφαση να ανεγερθεί ένα Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, που όπως είπε, συμβάλει ακριβώς σε αυτό το στόχο.

«Ακριβώς αυτό είναι και το βασικό μήνυμα, αν θέλετε, της τριμερούς συνεργασίας μας. Η κοινή μας ιστορία και ο πολιτισμός, οι κοινές μας αρχές και αξίες και η φιλοσοφία της συνεργασίας μας εδράζεται ακριβώς στην αδιαμφισβήτητη πεποίθηση ότι για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, επιβάλλεται να εργαστούμε συλλογικά, ιδιαίτερα μέσω του πολιτικού και διπλωματικού συντονισμού των δράσεων μας» είπε ο κ. Αναστασιάδης και συνέχισε:

«Η υιοθέτηση της διακήρυξης της Θεσσαλονίκης, σε συνέχεια των διακηρύξεων της Λευκωσίας και των Ιεροσολύμων, αποτελεί ακόμη ένα βήμα προς το όραμά μας για τη διαμόρφωση μιας Ανατολικής Μεσογείου ασφαλούς και σταθερής, μιας περιοχής ανάπτυξης, διάδρασης, συνεργειών».

Σημείωσε ότι η ευρύτερη περιοχή εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια κατάσταση ρευστότητας και αβεβαιότητας και προκλήσεων, όπως τα «πρωτοφανή μεταναστευτικά ρεύματα» και οι επιπτώσεις τους «σε αριθμό χωρών, προεξάρχουσας της Ελλάδος», πρέπει να αντιμετωπιστούν «μόνο με πολύπλευρη δράση» και με μια οργανωμένη στρατηγική στη βάση της «αμοιβαιότητας» και της «αλληλεγγύης» και στην αντιμετώπιση πρωτίστως των γενεσιουργών αιτιών του φαινομένου.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα θέματα τα οποία απασχόλησαν τη συνάντηση, γύρω από την ενέργεια, τους σχεδιασμούς για τον αγωγό αερίου, που όπως είπε «υποστηρίζει και η ΕΕ έμπρακτα», την ηλεκτρική καλωδιακή διασύνδεση των τριών χωρών, συνέργειες στην καινοτομία, την έρευνα, την υγεία, θέματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, καθώς επίσης και σε θέματα διασποράς, τονίζοντας ότι τον Δεκέμβριο 2017 προβλέπεται και σχετική συνάντηση και συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, ώστε να προωθηθούν κοινές επιδιώξεις των τριών χωρών.

Τόνισε, επίσης, ότι οι τρεις ηγέτες επαναβεβαίωσαν «ότι θα παραμείνουν σταθερά δεσμευμένοι για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων του Ισραήλ με την ΕΕ σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ή και σε τομές που υφίστανται διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, με έναν εποικοδομητικό και ρεαλιστικό τρόπο».

«Έχουμε επαναλάβει τις θέσεις αρχής, όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία της Μέσης Ανατολής και έχουμε ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ για τις μέχρι σήμερα εξελίξεις», πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου υπογράμμισε ότι ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για τη συνάντηση του με τον το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ στις 4 Ιουνίου και προσέθεσε: «Θέλω να ευχαριστήσω για τη στήριξη από πλευράς της Ελλάδας, όσο και του Ισραήλ στη διαδικασία, προκειμένου να εξευρεθεί επιτέλους το συντομότερο δυνατόν μια λύση, που θα επιτρέπει σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να ζουν σε ένα καθεστώς ασφάλειας, σταθερότητας, ειρήνης, να μπορούν να συνδημιουργούν, αλλά και με τη δημιουργία ενός κράτους που θα είναι λειτουργικό, βιώσιμο, σταθερό στη διάρκεια του χρόνου και ιδιαίτερα θα σέβεται να ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και τις βασικές αρχές της ΕΕ, αφού θα συνεχίσει να είναι μέλος της ΕΕ».

Εξέφρασε, επίσης, την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει να εργάζεται «αόκνως, όπως έπραξα μέχρι σήμερα, και από την άλλη πλευρά εξαρτάται πλέον αν και κατά πόσον θα υπάρξει πρόοδος που θα μας οδηγήσει στο ποθητό αποτέλεσμα, της επανένωσης της πατρίδας μου, την επανένωση της πατρίδας όλων των Κυπρίων, της απαλλαγής από την κατοχή και της προοπτικής για ένα ασφαλές μέλλον».

«Είναι πεποίθηση μας ότι, με την εντατικοποίηση των προσπαθειών που καταβάλουμε, οι στόχοι που έχουμε θέσει θα στεφθούν με απόλυτη επιτυχία και ευελπιστούμε να καλωσορίσουμε κι άλλα κράτη, γιατί η συνεργασία μας δεν αποκλείει κανέναν αρκεί να σέβεται τις αρχές που εμείς σεβόμαστε» είπε ο κ. Αναστασιάδης.

«Φίλε Μπέντζαμιν, φίλε Αλέξη, σας διαβεβαιώνω για ακόμη μια φορά για τη δέσμευση της Κύπρου να προωθήσει αποτελεσματικά τα κοινά μας συμφέροντα και τις αξίες», προσέθεσε ο Πρόεδρος της Κύπρου και επισήμανε ότι αναμένει να υποδεχθεί τους δύο ηγέτες στην επόμενη συνάντηση στην Κύπρο, με την προσδοκία περαιτέρω βημάτων «μέσα από την πρόοδο και τη συνεργασία».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.