Τσίπρας: Στηρίζουμε τον αγώνα ενάντια στον θρησκευτικό εξτρεμισμό και την τρομοκρατία

Τσίπρας: Στηρίζουμε τον αγώνα ενάντια στον θρησκευτικό εξτρεμισμό και την τρομοκρατία

«Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την αντιμετώπιση του θρησκευτικού εξτρεμισμού και του φαινομένου της τρομοκρατίας. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνοντας χαιρετισμό στη 2η Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», που πραγματοποιείται στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «παλεύουμε ώστε αυτό να γίνει υπόθεση του συνόλου της διεθνούς κοινότητας» και πως «για αυτό και μέσα από τον ενεργό ρόλο και τη δράση μας σε όλα τα διεθνή φόρα, ενθαρρύνουμε την ανάληψη δραστικών διπλωματικών και οικονομικών πρωτοβουλιών σε αυτή τη κατεύθυνση».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι μπροστά στις προκλήσεις της ευρύτερης περιοχής, οι οποίες δεν περιορίζονται στη Μέση Ανατολή, «αλλά αγγίζουν ολοένα και περισσότερο την Ευρώπη, τον πυρήνα της Ευρώπης και τις δυτικές κοινωνίες, η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει σιωπηρή ή απούσα και δεν είναι σιωπηρή και απούσα». Σημείωσε ότι προτεραιότητα της χώρας μας «αποτελεί σταθερά η άσκηση μιας ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής η οποία μας επιτρέπει να αξιοποιούμε τη γεωπολιτική μας θέση, για να προωθούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα και να ανοίγουμε διαύλους επικοινωνίας – αμβλύνοντας με την παρέμβασή μας παραδοσιακές και νέες αντιθέσεις».

Επισήμανε, μεταξύ άλλων, την επιμονή της Ελλάδας στις αξίες του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της ανεκτικότητας, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, «όπως αποδείξαμε κατά την προσφυγική κρίση, όπου η Ελλάδα σήκωσε το βάρος της ανθρωπότητας στις πλάτες της».

Ειδικότερα, αφού χαιρέτισε και καλωσόρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθομολαίο, τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυμο και τους καλεσμένους στην εκδήλωση, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε ότι η δεύτερη Διεθνής Διάσκεψη για το «Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», έχει στεφθεί με ιδιαίτερη επιτυχία, όπως ήδη φαίνεται από την πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή -σε σχέση με την πρώτη Διάσκεψη- που φτάνει τις 400 συμμετοχές.

Πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία αυτή του υπουργείου Εξωτερικών «αποτελεί απόδειξη του σημαντικού ρόλου, που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη διαχρονική κουλτούρα του διαλόγου, της αλληλεγγύης και της ενεργού συμμετοχής της χώρας μας στην επίλυση παγκόσμιων και περιφερειακών κρίσεων».

Τόνισε ότι αυτήν την κουλτούρα άλλωστε, επιτάσσει η ιστορία της Ελλάδας και του Ελληνισμού ευρύτερα:

«- ο μεγάλος πολιτισμός μας που διαμορφώθηκε στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων με ακτινοβολία πολύ πέρα από τα σύνορά μας

– ο σημαντικός, ιστορικός ρόλος των ελληνικών κοινοτήτων στην ευρύτερη περιοχή που αποτέλεσαν δυνάμεις εκσυγχρονισμού και δημιουργίας όπου και αν βρέθηκαν

– η δύναμή μας στον τουρισμό και στη ναυτιλία,

– οι εμπειρίες μας στην σύγχρονη εποχή, ως λαός που βίωσε την προσφυγιά και τη μετανάστευση και διέπρεψε με μια δυναμική ομογένεια ανά τον κόσμο

– η επιμονή μας στις αξίες του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της ανεκτικότητας, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, όπως αποδείξαμε κατά την προσφυγική κρίση, όπου η Ελλάδα σήκωσε το βάρος της ανθρωπότητας στις πλάτες της

– και βέβαια η καθημερινή προσπάθειά μας να προστατέψουμε τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της δικής μας κοινωνίας, με όρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο αυτό, «προτεραιότητά μας αποτελεί σταθερά η άσκηση μιας ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής η οποία μας επιτρέπει να αξιοποιούμε τη γεωπολιτική μας θέση, για να προωθούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα και να ανοίγουμε διαύλους επικοινωνίας -αμβλύνοντας με την παρέμβασή μας- παραδοσιακές και νέες αντιθέσεις». Σημείωσε ότι η παρέμβαση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία την παρούσα περίοδο κατά την οποία οι συγκρούσεις και τα φαινόμενα βίας και τρομοκρατίας, μισαλλοδοξίας και θρησκευτικού φανατισμού στη Μέση Ανατολή, εντείνονται. Επισήμανε πως και η θρησκεία ή η διαφορετική πολιτισμική παράδοση, χρησιμοποιούνται πολλές φορές ως όχημα και άλλοθι, για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, τη βία, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την περιθωριοποίηση των θεσμών και την αποδυνάμωση της Δημοκρατίας.

«Μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις, οι οποίες δεν περιορίζονται στη Μέση Ανατολή αλλά αγγίζουν ολοένα και περισσότερο την Ευρώπη, τον πυρήνα της Ευρώπης και τις δυτικές κοινωνίες, η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει σιωπηρή ή απούσα και δεν είναι σιωπηρή και απούσα», υπογράμμισε. «Όπως οι Έλληνες», συνέχισε, «δεν μπορούσαν να μείνουν σιωπηλοί γνωρίζοντας πόσο τα λάθη των διεθνών επεμβάσεων θα κόστιζαν στη Μέση Ανατολή».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που ανήκει στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και την ίδια στιγμή βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο, ήταν και είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που έζησε και ζει τις συνέπειες συγκρούσεων μέσω της προσφυγικής κρίσης.

«Ξέρουμε λοιπόν πολύ καλά πόσο σημαντική είναι η διατήρηση του θρησκευτικού και πολιτιστικού πλουραλισμού στη Μέση Ανατολή για το μέλλον της Ευρώπης, Αλλά και το αντίστροφο: Πόσο σημαντικό είναι η Ευρώπη να συμβάλλει στην ειρήνη και την σταθερότητα της Μέσης Ανατολής με αποφασιστικότητα, αλλά και στη βάση του διεθνούς δικαίου και των δημοκρατικών και ανθρωπιστικών αξιών», είπε ο πρωθυπουργός, για να υπογραμμίσει: «Όχι όμως επαναλαμβάνοντας τα λάθη του παρελθόντος, αλλά ανοίγοντας νέους δρόμους φιλίας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή».

Αναφερθείς σε ορισμένες βασικές πρωτοβουλίες της χώρας, επισήμανε την εγκαθίδρυση στην Αθήνα του Κέντρου για τον Θρησκευτικό Πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή (CPRM), το οποίο ιδρύθηκε σε συνέχεια της πρώτης Διάσκεψης, για να λειτουργεί ως θεσμός παρακολούθησης των εξελίξεων, καταγραφής προβλημάτων σε θέματα θρησκευτικού και πολιτιστικού πλουραλισμού, καθώς και παρουσίασης συγκεκριμένων προτάσεων για την αντιμετώπισή τους. Στην ίδια κατεύθυνση, σημείωσε, κινήθηκε η Ελλάδα, αναπτύσσοντας μια σειρά από πρωτοβουλίες, -«και πιστεύω ότι στο βάθος η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων του τόπου αναγνωρίζει αυτή την προσπάθεια»-, πρωτοβουλίες όπως:

– Η διαρκής πια Σύνοδος των Χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

– Οι τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες με σημαντικές χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

– Η Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα.

– Το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την αντιμετώπιση του θρησκευτικού εξτρεμισμού και του φαινομένου της τρομοκρατίας. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας και παλεύουμε ώστε αυτό να γίνει υπόθεση του συνόλου της Διεθνούς κοινότητας». «Γι’ αυτό», προσέθεσε, «και μέσα από τον ενεργό ρόλο και τη δράση μας σε όλα τα διεθνή φόρα, ενθαρρύνουμε την ανάληψη δραστικών διπλωματικών και οικονομικών πρωτοβουλιών σε αυτή τη κατεύθυνση».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter