Τσίπρας στο υπουργικό: Χρυσή ευκαιρία η συμφωνία που μπορεί να μας οδηγήσει σε νέα εκλογική νίκη

Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου με αιχμή την ανάπτυξη ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρας από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου στη Βουλή περιγράφοντας ταυτόχρονα τη συμφωνία που επετεύχθη στη Μάλτα και τα βήματα που απομένουν προκειμένου να φτάσουμε σε μια συνολική συμφωνία και για το χρέος.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα αυτή η συμφωνία αποτελεί μια «χρυσή ευκαιρία» που «μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική επιτυχία και σε νέα εκλογική νίκη». Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται «μια μεγάλη πολιτική αντεπίθεση». Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του να υπερβούν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια για να επιταχυνθούν τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ.

Στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι αρχικές απαιτήσεις του ΔΝΤ σε δημοσιονομικά και εργασιακά ήταν:

4,5 δισ. ευρώ, επιπλέον, προσαρμογή. Απαίτηση που ήταν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από τον Δεκέμβριο 2015, από τη φάση της 1ης αξιολόγησης, δηλαδή, και επανήλθε το φθινόπωρο του 2016, κατά την εκκίνηση διαδικασιών της 2ης αξιολόγησης.

Μη επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων.

Αναγνώριση δικαιώματος ανταπεργίας.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας «το ΔΝΤ δεν κατάφερε να ικανοποιήσει ολοκληρωτικά κανέναν από τους στόχους του». Ωστόσο με τις απαιτήσεις του, υπήρξαν καθυστερήσεις στη διαδικασία, κάτι που αναγνώρισε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Οι μόνοι που επέμειναν να καταλογίζουν ευθύνες στην κυβέρνηση ήταν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι ευρωβουλευτές τους μάλιστα έφτασαν στο σημείο να καταγγείλουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι στηρίζει αδικαιολόγητα την ελληνική κυβέρνηση», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά στα εργασιακά ο πρωθυπουργός είπε ότι «Πολιτικοποιήσαμε τη διαπραγμάτευση τόσο για το δημοσιονομικό όσο και κυρίως για τα εργασιακά» και «Δημιουργήσαμε, για πρώτη φορά, ίσως, στην Ευρώπη, ένα μέτωπο υπεράσπισης του κοινωνικού δικαιώματος».

Παράλληλα, θύμισε την Σύνοδο κορυφής της Ρώμης, την στήριξη από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, από τον Ιταλό Πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τσίπρας η συμφωνία που επετεύχθη στη Μάλτα είχε «Μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο εφόσον πιάσουμε το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα, γεγονός που θεωρείται πάρα πολύ πιθανό αρκεί να δουλέψουμε σοβαρά (τα θετικά μέτρα θα εφαρμοστούν εφόσον πιάσουμε το στόχο, το 2018).

Συλλογικές διαπραγματεύσεις από Σεπτέμβρη του 2018.

• Όχι αύξηση ορίου των ομαδικών απολύσεων.

• Όχι ανταπεργία.

• ΔΕΗ –εκτός συζήτησης τα υδροηλεκτρικά και το φυσικό αέριο παρά τις ισχυρές πιέσεις.

• Όχι επιπλέον μέτρα για το 2018.

• Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης χωρίς περικοπές επιδομάτων που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός των δανειστών.

• Εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Τα επόμενα βήματα είναι στις 21 - 22 Απρίλη η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, όπου και θα γίνουν οι προκαταρκτικές συζητήσεις για χρέος –πιθανόν να γνωρίζουμε μετά τη σύνοδο που καταλήγουμε σε σχέση με το χρέος. Η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων για την ολοκλήρωση συμφωνίας. Η συνεδρίαση του Eurogroup, πιθανόν και έκτακτο στις αρχές Μάη για έγκριση συμφωνίας και προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Αν συμβούν τα παραπάνω ανοίγει ο δρόμος και δίνεται η πολιτική δυνατότητα στην ΕΚΤ να μας εντάξει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τσίπρας στο υπουργικό «Στο σύνολο της είναι μια συμφωνία υπερασπίσιμη».

«Η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Και εμείς έχουμε την πίεση από κοινωνία λόγω λιτότητας αλλά πολιτικά έχουμε το μομέντουμ. Αυτό το μομέντουμ πρέπει να αξιοποιήσουμε για να έχουμε αναπτυξιακή εκτίναξη της ελληνικής οικονομίας», συνέχισε ο πρωθυπουργός για να καταλήξει:

«Αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική επιτυχία και σε νέα εκλογική νίκη. Γι' αυτό χρειαζόμαστε μια μεγάλη πολιτική αντεπίθεση. Αντεπίθεση, όμως, ουσίας και όχι επικοινωνιακή γιατί έτσι θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια. Έχουμε χρυσή ευκαιρία μετά το κλείσιμο της συμφωνίας».

Άξονας της πολιτικής αυτής αντεπίθεσης δεν μπορεί παρά να είναι η ανάπτυξη.

«Καμιά κωλυσιεργία και υπέρβαση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων για να επιταχυνθούν τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ. Πρέπει να υπάρξει κατάλογος έργων που οφείλουν να προωθηθούν ώστε να έχουμε άμεσα αναπτυξιακά αποτελέσματα (στην ενέργεια, στις μεταφορές, στις υποδομές, στα δίκτυα, στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή). Πρέπει να υπάρξουν προτεραιότητες και να υπερβαίνουμε τάχιστα όλα τα εμπόδια» ήταν η αναφορά του κ. Τσίπρα, ενώ αναφερόμενος σε συγκεκριμένες δράσεις ζήτησε:

Να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα ΕΣΠΑ.

• Να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

• Να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα καταπολέμησης της διαρθρωτικής ανεργίας.

• Προστασία εργαζομένων – Να συνεχίσουμε την καλή δουλειά όσο μας επιτρέπει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.

• Να συνεχίσουμε την καλή δουλειά στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας. Ειδικά για την Παιδεία πρέπει το μέτρο σύγκρισης να είναι η επιτυχημένη έναρξη της σχολικής χρονιάς, 2016 - 2017. Να ανοίξουν, δηλαδή, τα σχολεία στην ώρα τους με εκπαιδευτικούς και βιβλία.

Χρονοδιάγραμμα – Στόχοι

Με ευθύνη της Αντιπροεδρίας, του Υπουργού Συντονισμού της ΓΓ Κυβέρνησης, και του ΓΓ Πρωθυπουργού θα υπάρξει εντός 15 ημερών συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το νομοθετικό έργο (πρωτογενή και δευτερογενή νομοθεσία) αλλά και για τις μεγάλες θεσμικές τομές όπως:

• Σύνταγμα

• Τοπική Αυτοδιοίκηση

• Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση

• Πρωτοβάθμια Υγεία

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.