Τσίπρας στον ΣΚΑΪ: Να παγώσουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ – Η ακρίβεια ζήτημα ύπαρξης για τα νοικοκυριά

Τσίπρας στον ΣΚΑΪ: Να παγώσουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ – Η ακρίβεια ζήτημα ύπαρξης για τα νοικοκυριά

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε τα λάθη της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη (μη) αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας, αλλά και στη διαχείριση της πανδημίας, ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις για τα ζητήματα της επικαιρότητας.

«Το μέτωπό μας είναι ο Μητσοτάκης, το έχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, αποκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «διαχειριστή της συμφοράς» αναφερόμενος στην πανδημία, ενώ τον προσκάλεσε σε τηλεοπτική μονομαχία στον ΣΚΑΙ.

Για την ακρίβεια είπε ότι αν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ιδιωτικοποιούσε την ΔΕΗ και θα προχωρούσε σε πάγωμα των τιμολογίων.

Αναλυτικότερα, η συνέντευξη ξεκίνησε με αναφορές στον χώρο των media: «Όταν με προσκαλείτε έρχομαι. Άργησα λίγο, αλλά δεν υπήρξε ποτέ επιλογή να μην έρθω» είπε σχολιάζοντας ότι έχει αρκετό καιρό να εμφανιστεί στον ΣΚΑΪ.

Σημείωσε για τον ΣΚΑΪ πως θεωρεί ότι έχει έντονη άποψη, αλλά είναι δικαίωμά του, όπως είπε. Σχεδόν όλοι οι σταθμοί διαμορφώνουν μια μεροληπτική στάση, συμπλήρωσε, δεν υπάρχει άλλη άποψη, συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Ο ΣΚΑΐ έχει επιλέξει να λέει ότι έχει ταυτότητα και είναι δικαίωμά του, επανέλαβε.

Το πρόβλημα στη χώρα είναι ότι υπάρχει ένα έλλειμμα πλουραλισμού, δεν το χρεώνω σε σας, είναι μεγάλη συζήτηση για το πού χρεώνεται, ανέφερε.

Ακρίβεια: Δεν θα προχωρούσαμε σε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Ερωτηθείς για την ακρίβεια, σημείωσε ότι δεν έγιναν θεσμικές παρεμβάσεις: «Εμείς δεν θα προχωρούσαμε σε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης» είπε. Είναι λάθος ο τρόπος διαχείρισης, ειπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση αν θα επανακρατικοποιηθεί η ΔΕΗ σε περίπτωση που ξαναβγεί στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ότι σε τέτοια περίπτωση η ΔΕΗ θα ανακτήσει το Δ (δημόσια) στην λειτουργία της, θα υπήρχε εντολή να «παγώσουν» τα τιμολόγια.

Αναφορικά με την στάση της κυβέρνησης είπε: «Η κυβέρνηση έχει μια αντίληψη για το πώς λειτουργεί η οικονομία «αφήνουμε την αγορά να αυτορυθμιστεί και το κράτος δεν παρεμβαίνει. Αυτή είναι η αντίληψη Μητσοτάκη, αλλά δεν ξέρω αν είναι η αντίληψη της Δεξιάς, γιατί ένα κομμάτι της ΝΔ δεν ασπάζεται αυτή την αντίληψη.

Μέσα στην πανδημία έγιναν κοσμογονικές αλλαγές, έγινε σαφές ότι δεν μπορεί η αγορά να λειτουργήσει χωρίς παρέμβαση από το κράτος, κάτι τέτοιο μπορεί να φέρει διάρρηξη κοινωνικού ιστού.»

Κατώτατος μισθός

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού είπε ότι δεν είναι ο κ. Μητσοτάκης που δεν την θέλει, αλλά ένα λόμπι ισχυρό επιχειρηματιών που είναι προσανατολισμένοι στην αύξηση του κέρδους και στην μείωση του μισθολογικού κόστους.

«Προφανώς και θα στηρίξω αύξηση του κατώτατου στα 800 ευρώ, αν το αποφασίσει η κυβέρνηση», ανέφερε.

«Αυτό που λέω είναι πως είναι καλοδεχούμενη οποιαδήποτε φοροελάφρυνση, αλλά αυτά που δίνει η κυβέρνηση είναι πολύ λίγα και για λίγους.
Εμείς ως κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2019 δεν προλάβαμε να προχωρήσουμε σε ελαφρύνσεις. Δεν πρόλαβε να δει ο μέσος πολίτης αλλαγή στην τσέπη του», είπε και συμπλήρωσε: «Επιβαρύναμε άδικα και δυσανάλογα τη μεσαία τάξη και το πληρώσαμε, αλλά από την άλλη εμείς βγάζαμε τη χώρα από τα μνημόνια, ρυθμίζαμε το χρέος, στηρίζαμε τους αδύναμους».

Το αίτημα για εκλογές και η αιτία της μεταστροφής

«Ζήτησα εκλογές στην συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού, ακριβώς μετά την αποκάλυψη για την έρευνα Τσιόδρα – Λύτρα, που διέψευδε τις αναφορές του πρωθυπουργού οτι είναι το ίδιο να νοσηλεύεσαι μέσα και έξω από τις ΜΕΘ», είπε ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς τι άλλαξε και ζητά εκλογές.

«Ζητάμε εκλογές γιατί θέλουμε να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή, την κοινωνική συνοχή. Επρόκειτο για μια κομβική μεταστροφή του πρωθυπουργού στην διαχείριση της πανδημίας από τον πρωθυπουργό αυτό που ζούμε.
Η κυβέρνηση έχει αποτύχει απολύτως στη διαχείριση της πανδημίας, είναι διαχειριστής της συμφοράς, έχει μεγάλη αδυναμία να την διαχειριστεί», είπε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας εμφανίστηκε ανοιχτός για συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Σειρά από ευρωπαϊκές χώρες κυβερνιώνται με συστήματα απλής αναλογικής και κυβερνήσεις συνεργασίας, είπε.

«Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα αυτό, η διαχωριστική γραμμή είναι από τη μία πλευρά αυτή που προτάσσει την κυριαρχία των αγορών και η άλλη η πολιτική που θέλει ένα ισχυρό ανθρώπινο κοινωνικό κράτος. Η δεύτερη άποψη εκφράζεται από τις προοδευτικές δυνάμεις» είπε χαρακτηριστικά.

Συνεργασία με ΚΙΝΑΛ

Πρόσθεσε ότι δεν τον ανησυχεί η άνοδος του ΚΙΝΑΛ και σημείωσε: «Το μετωπό μας είναι ο Μητσοτάκης, το έχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή, είμαι ανοιχτός σε συνεργασία».

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις Πολάκη ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί με όλες τις απόψεις που διατυπώνονται, ωστόσο είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα και ακούγονται όλες οι απόψεις.

«Σε αρκετούς συντρόφους μου υπάρχει η άποψη ότι για να αντιμετωπίσεις ένα διεφθαρμένο κράτος, πρέπει να στήσεις αντίστοιχους μηχανισμούς. Διαφωνώ κάθετα. Αυτό είναι το γήπεδο του αντιπάλου. Όχι δεν με εκφράζει αυτή η άποψη» είπε χαρακτηριστικά.

Τηλεοπτική μονομαχία με Μητσοτάκη

Σε ερώτηση γιατί παραμένει ο κ. Πολάκης στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «θα ακούγονται όλες οι απόψεις, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δημοκρατικό κόμμα», ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να συζητήσουν «εδώ, στον σταθμό σας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter