Τσίπρας: «Συναντίληψη» στο Κυπριακό, «σιβυλλική» δήλωση και επικοινωνία με Μέρκελ και Ολαντ

Τσίπρας: «Συναντίληψη» στο Κυπριακό, «σιβυλλική» δήλωση και επικοινωνία με Μέρκελ και Ολαντ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενημέρωσε σήμερα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πορεία του Κυπριακού, τις συνομιλίες στη Γενεύη αλλά και τις επαφές του, χθες, με τους πολιτικούς αρχηγούς. Επίσης συνομίλησε τηλεφωνικά με Μέρκελ και Ολαντ. Το «καλό» όμως το φύλαγε στο τέλος!

«Νομίζω ότι με το χιόνι ήρθε η Γενεύη στην Αθήνα. Θα δούμε», απάντησε στην ερώτηση αν θα πάει ο ίδιος στη Γενεύη, στις συνομιλίες για το Κυπριακό

«Σιβυλλική» δήλωση, χιούμορ ή απλά απέφυγε να απαντήσει σε μια ερώτηση που μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχει απάντηση;

Όπως και να έχει όλα τα ενδεχόμενα θα μπορούσαν να ήταν ανοικτά.

Ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και μετά τη συνάντησή τους, επανέλαβε την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς να υπερασπισθεί θέσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά και από την ίδια την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Μια ιδιότητα», επισήμανε ο πρωθυπουργός, «που ενισχύει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς ότι δεν νοείται να υπάρξει σχέδιο λύσης για το Κυπριακό που θα δίνει τη δυνατότητα σε τρίτες χώρες να έχουν επεμβατικά δικαιώματα, στρατούς κατοχής».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «σε αυτή την κατεύθυνση θεωρώ ότι πέραν της ισχυρής εθνικής γραμμής δημιουργείται και μια κοινή ευρωπαϊκή γραμμή, γιατί αυτά τα επιχειρήματα συνάδουν τόσο με το διεθνές όσο και με το ευρωπαϊκό δίκαιο». Σημείωσε δε ότι θα «εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα μέχρι και την τελευταία στιγμή για την εξεύρεση λύσης σε αυτή την κατεύθυνση».

Επικοινωνία με Μέρκελ και Ολάντ: Πάρτε τώρα θέση για το καθεστώς εγγυήσεων στην Κύπρο

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε σήμερα διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Τσίπρας ζήτησε «να αναδειχθεί μέσω Ε.Ε. μια σαφής ευρωπαϊκή θέση ως προς την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων».

Παράλληλα ζήτησε να σταλεί ένα μήνυμα στην Άγκυρα ότι μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό «θα συνεισφέρει θετικά στις ευρωτουρκικές σχέσεις».     

O Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ενημερώσει σήμερα το απόγευμα την πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, για την πορεία των συνομιλιών σχετικά με το Κυπριακό. 

Ο κ. Τσίπρας, στον απόηχο των συναντήσεών του, χθες, με το τους πολιτικούς αρχηγούς, έκανε λόγο για συναντίληψη όλων των πολιτικών δυνάμεων και υποστήριξη πάγιων θέσεων της ελληνικής πλευράς, σε σχέση με την αποφασιστικότητά της για την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έχει την ολόπλευρη στήριξη του ελληνικού πολιτικού κόσμου στις προσπάθειές του για επίλυση του Κυπριακού, γεγονός που, όπως σημείωσε, δυναμώνει συνολικά τη θέση της ελληνικής πλευράς στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι σε αυτές τις συνομιλίες ο κ. Αναστασιάδης είναι εφοδιασμένος με μία στέρεη γραμμή, την οποία υποστηρίζει σχεδόν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Κύπρο. «Πολλώ μάλλον όταν η γραμμή αυτή είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, κυρίως όμως με το ευρωπαϊκό δίκαιο, είναι και ευρωπαϊκή γραμμή», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «εκπτώσεις σε ό,τι αφορά την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν νοούνται», διευκρινίζοντας ότι «κάθε υποχώρηση ή υπαναχώρηση στον τομέα αυτόν θα σήμαινε παραβίαση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου». «Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος άλλωστε, δεν διατίθενται να προχωρήσουν σε τέτοιες υπαναχωρήσεις», ανέφερε.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που σε τέτοιες συνομιλίες και σε τέτοιο κρίσιμο σημείο υπάρχει και αυτή η ενότητα και αυτή η θωράκιση του Κυπριακού, επιτέλους πάνω σε βάσεις, οι οποίες δείχνουν ότι υπάρχουν όχι μόνον η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά και πολλοί άλλοι στη διεθνή κοινότητα και ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που στηρίζουν τη βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter