Τσίπρας: Συνολική πολιτική μάχη με τη ΝΔ η συζήτηση του προϋπολογισμού

Τσίπρας: Συνολική πολιτική μάχη με τη ΝΔ η συζήτηση του προϋπολογισμού
Στιγμιότυπο από προηγούμενη ομιλία του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Βουλή

Δεν θα χαρίσει κάστανα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και το οικονομικό της επιτελείο ο ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό που ξεκινά στη Βουλή και όπως λέει στέλεχός του «Θα πάμε σε ευθεία σύγκρουση με την Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο».

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους βουλευτές του κόμματος να δουν τη σχετική συζήτηση «ως μία συνολική κοινοβουλευτική μάχη σύγκρουσης με την εφαρμοζόμενη πολιτική Μητσοτάκη» με δεδομένο ότι η εν λόγω συζήτηση παραδοσιακά έχει τον χαρακτήρα της ψήφου εμπιστοσύνης.

Προϋπολογισμός εικονικής πραγματικότητας

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «εικονική πραγματικότητα», αφού θεωρεί λήξασα τη πανδημία και παροδικό το κύμα ανατιμήσεων και ακρίβειας.

«Αυτή η αντιπαράθεση έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία» με την πανδημία να σαρώνει και «τρομακτικές ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα» και κυρίως στους λογαριασμούς ρεύματος και στην ενέργεια είπε ο Αλέξης Τσίπρας, για να συνεχίσει:

«Είναι άλλο όμως να μιλά κανείς για βιώσιμη ανάπτυξη και άλλο να μιλάμε για ανάκαμψη, το rebound δηλαδή, από την περσινή χρονιά που είχαμε πτώση του ΑΕΠ κοντά στις 9 μονάδες», σημειώνοντας ότι «στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη ευημερούν οι αριθμοί αλλά υποφέρουν οι άνθρωποι».

«Η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο να πάει το πρωτογενές έλλειμμα από το 7% στο 1% στο τέλος του 2022 και στο +2% πλεόνασμα στο τέλος του 2023. Η δημοσιονομική προσαρμογή 9 μονάδων σε δύο χρόνια είναι αντίστοιχη της τρομακτικής δημοσιονομικής προσαρμογής που έγινε το 2013, την πιο σκληρή μνημονιακή περίοδο. Και είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί χωρίς δραματικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες και έκρηξη των ανισοτήτων».

Ένα ακόμη στοιχείο με το οποία διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, είναι ο σχεδιασμός κατανομής των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. «Ένας σχεδιασμός που βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο. Δεν βάζει μπροστά τις ανάγκες και τους στόχους. Δεν έχει σαν στόχο μια συμπεριληπτική βιώσιμη ανάπτυξη. Δεν έχει σαν στόχο την άμβλυνση των ανισοτήτων και κυρίως και των περιφερειακών ανισοτήτων, ούτε καν τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία πλήρως αποκλεισμένες. Δεν έχει σαν στόχο την μείωση της ανεργίας. Αλλά πρώτα σχεδιάζουν το πώς θα μοιράσουν τα χρήματα σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και μετά με βάση την μοιρασιά που έχουν προαποφασίσει, βλέπουν ποιοι στόχοι μπορούν να υλοποιηθούν».

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην περικοπή των δαπανών για την υγεία και την απουσία δαπανών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. «Δομικές», όπως είπε, «αστοχίες του προϋπολογισμού που ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσουν σε ένα τρομακτικό οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο από τους πρώτους κιόλας μήνες του επόμενου έτους».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει «να εμπλουτίζεται πάντοτε από προτάσεις. Να αναδείξουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος εξόδου από τη κρίση με τη κοινωνία όρθια. Με μέτρα στήριξης των κοινωνικών ομάδων που συνεχίζουν να πλήττονται. Με τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, το αγροτικό πετρέλαιο. Με την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ».

Λάθος του Ξανθού να σταματήσει όμως η ανθρωποφαγία

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού, να μην υπογράψει την ερώτηση των 31 βουλευτών του κόμματος για το θέμα των VIP κλινών ΜΕΘ ωστόσο ζήτησε να σταματήσει η «ανθρωποφαγία» και να πέσουν οι τόνοι.

Τι λένε για την εκλογή Ανδρουλάκη

Τέλος, για την εκλογή Ανδρουλάκη στο ΚΙΝΑΛ στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι θα κριθεί στην πράξη και στα μείζονα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία. Μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει στίγμα, δεν έχει πάρει θέση, δεν έχει προσδιορίσει στρατηγική, ιδεολογική τοποθέτηση.

«Το μόνο σίγουρο», καταλήγουν, «είναι ότι προοδευτικός δεν μπορείς μόνο να αυτοπροσδιορίζεσαι αλλά πρέπει να το αποδεικνύεις και με τις πολιτικές θέσεις σου και δημοκρατική παράταξη μπορεί να είσαι μόνο με μέτωπο στη Δεξιά, ποσό μάλλον στη νεοφιλελεύθερη Δεξιά του Μητσοτάκη».

Και καταλήγουν: «Και όσο ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος θα ξαναπαίζουν το χιλιοπαιγμένο έργο – όπως σας θυμίζουμε και το 2017 – της δήθεν δυναμικής του ΚΙΝΑΛ με την ελπίδα να ανακόψει τον ΣΥΡΙΖΑ (που πήρε εν τέλει 32% αντί για 23-24 που έλεγαν) τόσο θα στέλνουν ψηφοφόρους της ΝΔ στο ΚΙΝΑΛ. Όσο για τις δημοσκοπήσεις, επιτρέψτε μας να διατηρούμε κάποιες επιφυλάξεις μετά το νέο φιάσκο του πρώτου γύρου των εκλογών του ΚΙΝΑΛ, που όχι μόνο απέτυχαν να αποτυπώσουν τους συσχετισμούς στα ποσοστά αλλά έβγαζαν πρώτο τον κ. Λοβέρδο, εκλεκτό του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος εν τέλει δεν πέρασε καν στο δεύτερο γύρο».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter