Τσίπρας: Το νερό δεν μπορεί να μπει προς πώληση – Η κυβέρνηση συνεχίζει να θέλει ιδιωτικοποίηση βασικών αγαθών

Τσίπρας: Το νερό δεν μπορεί να μπει προς πώληση – Η κυβέρνηση συνεχίζει να θέλει ιδιωτικοποίηση βασικών αγαθών

Σφοδρή κριτική για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του νερού έκανε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με την Ομοσπονδία εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, υπογραμμίζοντας ότι «στην εποχή της πανδημίας, οι ίδιοι άνθρωποι που δήθεν ξαφνικά ανακαλύπτουν την αξία της ανθρώπινης ζωής, δεν φαίνεται να αναθεωρούν καμία από τις αρχές τους για την ιδιωτικοποίηση των βασικών αγαθών».

«Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, ανθρώπινο δικαίωμα και δεν μπορεί να μπει στη διαδικασία της πώλησης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, σχολιάζοντας πως «θα πούμε το νερό νεράκι;», με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Ηλία Κορλό, να απαντά: «Έτσι φαίνεται, γι’ αυτό ξεκινήσαμε έναν αγώνα προκειμένου να μη συμβεί αυτό».

«Ζούμε στην εποχή της πανδημίας, στη μετά κορονοϊό εποχή και θα έπρεπε να είχαμε βγάλει κάποια συμπεράσματα», επισήμανε ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «οι ίδιοι άνθρωποι που δήθεν ξαφνικά ανακαλύπτουν την αξία της ανθρώπινης ζωής, δεν φαίνεται να αναθεωρούν καμία από τις αρχές τους για την ιδιωτικοποίηση των βασικών αγαθών».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε ότι η επιχείρηση ιδιωτικοποίησης δεν είναι κάτι καινούριο, ότι «κι άλλες κυβερνήσεις προχώρησαν σε έναν βαθμό, η κυβέρνηση Σαμαρά επιχείρησε και δεν τα κατάφερε». Πρόσθεσε ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε πολύ μεγάλες πιέσεις από την τρόικα «γιατί η βασική λογική είναι η λογική ότι όλα πωλούνται και αγοράζονται και ρυθμίζονται από την αγορά». Είπε ότι «η στρατηγική ιδιωτικοποίησης όλων των αγαθών και των αγαθών εκείνων που βρίσκονται τον σκληρό πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι γνωστή, είναι η γνωστή νεοφιλελεύθερη αντίληψη που έχει η σημερινή κυβέρνηση και το είχε δηλώσει και προεκλογικά». Όμως, υπογράμμισε, «σήμερα βρισκόμαστε σε μια άλλη περίοδο όπου η αξία της ανθρώπινης ζωής πια επανέρχεται στο προσκήνιο με έναν όρο δραματικό κι αρχίζουν όλοι να συνειδητοποιούν ακόμα κι αυτοί που έλεγαν ότι τα νοσοκομεία πρέπει να είναι όλα ιδιωτικά και δεν χρειάζονται δημόσια νοσοκομεία, ότι στη δύσκολη στιγμή όλοι προστρέχουν στο δημόσιο νοσοκομείο». «Μιλάνε τώρα για ένα νέο ΕΣΥ ποιοι; Αυτοί που σνόμπαραν το ΕΣΥ», σχολίασε, για να σημειώσει πως «οι ίδιοι άνθρωποι που δήθεν ξαφνικά ανακαλύπτουν την αξία της ανθρώπινης ζωής, δεν φαίνεται να αναθεωρούν καμία από τις αρχές τους για την ιδιωτικοποίηση των βασικών αγαθών», όπως είναι το νερό.

Τόνισε ότι «ορισμένα αγαθά κρίσιμα για τη ζωή και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, δεν μπορούν να υπόκεινται στους νόμους της αγοράς, δεν μπορούν να είναι εμπορεύσιμα αγαθά». Εξήγησε ότι γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε στη συνταγματική αναθεώρηση να εντάξει το νερό στα ανθρώπινα δικαιώματα, όμως «δεν έγινε δεκτό γιατί δεν ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση». Προσπάθησε δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, «να υπάρχει στο Σύνταγμα μας ως δεδομένο ότι η πρόσβαση όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας, προς το αγαθό που λέγεται νερό, θα είναι ελεύθερη και απρόσκοπτη». Είπε ότι για περιβαλλοντικούς και μόνο λόγους, επειδή το νερό δεν βρίσκεται εν αφθονία στη φύση, το ανθρώπινο δικαίωμα της πρόσβασης όλων στο νερό δεν μπορεί να μην έχει ένα εύλογο τίμημα. Όμως, τόνισε, «πρέπει να είναι δίκαιο αυτό το τίμημα και οι άνθρωποι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μην το στερούνται». Υπογράμμισε ότι «μια τέτοια ρύθμιση μπορεί να την κάνει μονάχα το κράτος, η πολιτεία, στην οποία σήμερα μετά την πανδημία όλοι προστρέχουμε».

Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι «η συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση του νερού -σήμερα όχι έξι μήνες πριν- είναι τελείως εκτός πλαισίου και θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως ορισμένα αγαθά δεν πωλούνται και δεν αγοράζονται, αλλά πρέπει να είναι αγαθά στα οποία όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν πρόσβαση». Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα θα κάνει ξανά μια μεγάλη καμπάνια για την αξία του δημόσιου αγαθού του νερού «και βρεθούμε απέναντι στη λογική της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και κυρίως της ΕΥΔΑΠ παγίων όπου το 1999 όταν έγινε μερική ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ έμεινε έξω και σωστά. Σημείωσε ότι όχι μόνο δεν μπορούν να αποτιμηθούν, αλλά και ότι τα δίκτυα και τα πάγια δεν μπορούν να πουληθούν. Τόνισε ότι ακόμα και σε χώρες του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού αυτό δεν έχει γίνει, «δεν είδαμε να ξεπουλιούνται τα δίκτυα ή να ξεπουλιούνται τα πάγια και μάλιστα με έναν τρόπο που η αποτίμηση τους είναι τόσο εξευτελιστική όπως προτείνεται εδώ». «Η στάση η δική μας είναι στάση αρχής ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό, ανθρώπινο δικαίωμα και δεν μπορεί να μπει στη διαδικασία της πώλησης», υπογράμμισε.

Ο Ηλίας Κορλός είπε ότι φεύγει η ΕΥΔΑΠ και μπαίνει στη θέση της βασικός προμηθευτής στο αδιύλιστο νερό για την ΕΥΔΑΠ ΑΕ και για όλη την περιοχή, δηλαδή για περίπου 5 εκατ. ανθρώπων, ένας ιδιώτης «και εκεί αρχίζουν τα δύσκολα». Τόνισε ότι «σε όποια χώρα του κόσμου, ευρωπαϊκή ή αλλού, ο ιδιώτης μπήκε στον κύκλο του νερού, είχαμε αύξηση της τιμής και μείωσης της ποιότητας», καθώς «ακόμα κι αν δεν διαμορφώνει, σίγουρα θα συνδιαμορφώνει την τιμή του αδιύλιστου». Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει άμεσος αντίκτυπος και για τους πολίτες και για τους αγρότες, που παίρνουν σε πολύ χαμηλή τιμή το νερό. Ανέφερε ότι δεν ισχύει το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θα υπάρξει ανταγωνισμός και δεν θα αυξηθεί η τιμή, «γιατί ανταγωνιστικό είναι το πλαίσιο όταν υπάρχουν πολλοί παίκτες στην αγορά», όμως «θα φύγει η ΕΥΔΑΠ, θα έρθει ένα μονοπώλιο ιδιωτικό, άρα δεν υπάρχει ανταγωνισμός». Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ πρόσθεσε ότι «υπάρχουν και θέματα εθνικής ασφάλειας», καθώς «σήμερα η ΕΥΔΑΠ στα πλαίσια της Πολιτικής Προστασίας χειρίζεται και θέματα απόρρητα σε σχέση με τη διαχείριση του νερού» και πως «όλα αυτά θα περάσουν ως σχεδιασμός στα πλαίσια της Πολιτικής Προστασίας σε έναν ιδιώτη, θα γνωρίζει πράγματα που δεν πρέπει να τα γνωρίζει ένας ιδιώτης». Είπε επίσης ότι υπάρχει το θέμα των στρατηγικών αποθεμάτων «που το χειριζόταν η ΕΥΔΑΠ με τέτοιο τρόπο ώστε να μη λείψει το νερό από κανένα σπίτι», όμως «φοβόμαστε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τον ιδιώτη».

https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/962289110894729/

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter