Τσίπρας: Τομή η έξοδος στις αγορές για να σχεδιάσουμε το μέλλον της χώρας

Τσίπρας: Τομή η έξοδος στις αγορές για να σχεδιάσουμε το μέλλον της χώρας

Στη σημασία της χθεσινής εξόδου στις αγορές στο δρόμο προς την έξοδο από τα μνημόνια αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στον κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.Τι είπε για την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, για ΔΝΤ, Βαρουφάκη, ασφάλεια και Δικαιοσύνη.

  •  Παραλάβαμε μια λεηλατημένη και χρεοκοπημένη χώρα, δεν τη χρεοκοπήσαμε εμείς
  •  Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι
  •  Το μεγάλο πάρτι της διαφθοράς και τις φοροδιαφυγής σταμάτησε
  •  Εύχομαι καλές πωλήσεις στο βιβλίο του κ. Βαρουφάκη
  • ·Άλλο ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και άλλο ανεξέλεγκτη Δικαιοσύνη

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας «Περάσαμε δυσκολότερες στιγμές» αλλά «αυτό είναι ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι. Ωστόσο δεν πρέπει να εφησυχάζουμε».

«Είχαμε πάρα πολλά χρόνια να ακούσουμε τόσο καλά λόγια. Πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι να επαναληφθεί αυτή η διαδικασία. Οι πολίτες προφανώς και δεν θα δουν άμεσα τις αλλαγές» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Τσίπρα. Άνοιξε ένας δρόμος είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε: Πρέπει η δοκιμαστική έξοδος να επαναληφθεί με επιτυχία, για να βγούμε οριστικά το καλοκαίρι του 2018 στις αγορές.

Αναφερόμενος στις διαφορές που είχε η έξοδος στις αγορές σε σχέση με εκείνη της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου το 2014 είπε πως «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας όταν βγήκε η κυβέρνηση Σαμαρά στις αγορές δεν έχουν καμία σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη σήμερα. Η Κυβέρνηση Σαμαρά είχε άδεια ταμεία και δεν είχε την απόφαση που έχουμε εμείς της 15ης Ιούνη που κλειδώνει τον αλγόριθμο για τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας. Μπήκε ένα ταβάνι 15% του ΑΕΠ για τις δαπάνες που θα ξοδεύει η χώρα για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες».

«Η ίδια η ζωή δικαιώνει ή αποδοκιμάζει τις απόψεις ή τις εκτιμήσεις. Εμείς δουλέψαμε με σχέδιο δεν παρασυρθήκαμε από τις διάφορες φωνές και δικαιωνόμαστε από το αποτέλεσμα» συνέχισε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι οι διάφορες προτροπές για το αντίθετο είναι «business as usual».

«Αυτό που έχει σημασία δεν είναι να πανηγυρίζουμε, εμείς κάναμε μία μετρημένη δήλωση από τον ΥΠΟΙΚ και συνεχίζουμε. Το κρίσιμο είναι να κάνουμε επαναλαμβανόμενες κινήσεις και το επιτόκιο να μειώνεται. Είναι η αρχή του τέλους της περιπέτειας όχι το τέλος», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στη συνέχεια ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και μπορεί να υποτιμούμε κινδύνους ή να υπερεκτιμούμε κάποια άλλα, όπως κάναμε για παράδειγμα με το στόχο της ποσοτικής χαλάρωσης (QI) σε σχέση με την έξοδο στις αγορές», αλλά «Σημασία έχει να γίνει καλά ο ασθενής. Αν φύγουμε από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και βγούμε στις αγορές η ζωή θα μας δικαιώσει».

Παράλληλα κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «τζογάρει διαρκώς στο μαύρο και ευτυχώς για τη χώρα έρχονται αλλά χρώματα». «Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Παραλάβαμε λεηλατημένοι και χρεοκοπημένη τη χώρα. Δύο χρόνια μετά μπορούμε να πούμε ότι όλοι οι δείκτες είναι θετικοί. Πρέπει να αρχίζουμε να πιστεύουμε στις δυνάμεις μας και να σχεδιάσουμε την Ελλάδα του μέλλοντος.

Αυτό που έγινε χθες είναι μια τομή και μας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε το αύριο».

Για τα μέτρα και αντίμετρα σημείωσε πως «Αναμένουμε την εφαρμογή των μέτρων για το χρέος πριν από τα μέτρα που θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2019. Δεν μπορεί να βρισκόμαστε διαρκώς υπό επιτροπεία και με το πιστόλι στον κρόταφο μια ομάδας τεχνοκρατών».

«Αυτοί επιβάλλουν τον στενό φορολογικό κορσέ ας μην κοροϊδευόμαστε. Όσα θα εισπράξουμε από τη μείωση του αφορολόγητου θα τα δώσουμε για φορολογικές ελαφρύνσεις. Ακριβώς όσα πάρουμε θα δώσουμε. Έχουμε εδώ και τρία χρόνια μια εμμονή του ΔΝΤ στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στη μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης».

Αναφερόμενος στη στάση του ΔΝΤ ο κ Τσίπρας επιτέθηκε στο Ταμείο λέγοντας πως «Αν θέλαμε σοβαρές προβλέψεις δεν θα ζητάγαμε τη γνώμη της κας Βελκουλέσκου. Έχουν πέσει επτά χρόνια έξω».

Στο ασφαλιστικό υπεραμύνθηκε των αλλαγών του κ. Κατρούγκαλου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «χτίζουμε ένα πλεονασματικό ταμείο», παραδεχόμενος ωστόσο ότι υπάρχουν κατηγορίες ασφαλισμένων που επιβαρύνονται υπέρμετρα. Όπως είπε όμως «οι όποιες ελαφρύνσεις πρέπει να γίνουν στη φορολογία».

Αναφερόμενος στη συνέντευξη στον Guardian είπε πως «Η ζωή δεν χτίζεται με τα αν. Δεν είναι σύνηθες η ειλικρίνεια για εν ενεργεία πρωθυπουργούς. Αντιμετωπίσαμε μεγάλες δυσκολίες. Δεν περίμενα ότι θα αντιμετωπιστεί η μάχη ενός λαού για να διεκδικήσει το δίκιο του με τόσο κυνισμό. Αλλά το κλίμα άλλαξε και στην Ευρώπη. Έδωσα και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου για να δικαιώσω την εντολή του ελληνικού λαού για να διαπραγματευτώ. Γι’ αυτό φτάσαμε μέχρι το τέλος. Τότε φτάσαμε στον δύσκολο συμβιβασμό».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα σήμερα το μεγάλο πάρτι της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής σταμάτησε παρά το γεγονός ότι όπως είπε δεν είναι ικανοποιημένος από τις εισπράξεις από τις διάφορες λίστες.

Για τις προηγούμενες κυβερνήσεις είπε ότι είτε φορούσε πράσινα είτε μπλε καπέλα ήταν το ίδιο και σήμερα δεν αισθάνεται καλά που βρίσκεται εκτός εξουσίας.

Για τις «αποκαλύψεις» Βαρουφάκη αναρωτήθηκε τι από όλα αυτά που λέει σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό. «Επιχειρείται από την αντιπολίτευση και Μέσων που τη στηρίζουν να αλλάξει η ατζέντα. Εγώ θα πω για τον κ. Βαρουφάκη ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν ένα εξάμηνο μάχης του ελληνικού λαού και είναι καταγεγραμμένη ιστορικά μια πολύ σημαντική προσπάθεια για να την ευτελίζουμε με ένα διογκωμένο εγώ. Εγώ θα ευχηθώ καλές πωλήσεις στον κ. Βαρουφάκη.

Στο τέλος ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει προεκλογική καμπάνια το 2019 με το βιβλίο του κ. Βαρουφάκη».

Για τις δικαστικές αποφάσεις ο πρωθυπουργός είπε πως δεν πιστεύει πως υπάρχει σύγκρουση της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη. Όπως είπε «η Δικαιοσύνη αντιμετωπίζει προβλήματα» κυρίως από την καθυστέρηση στη λήψη των αποφάσεων ενώ ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν και αποφάσεις συγκεκριμένων δικαστών που δεν συνάδουν με το αίσθημα δικαίου της ελληνικής κοινωνίας αλλά αυτές δεν χαρακτηρίζουν στο σύνολό της τη Δικαιοσύνη.

«Κανείς δεν αμφισβητεί τη διάκριση των εξουσιών άλλο όμως ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και άλλο ανεξέλεγκτη Δικαιοσύνη. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και όλες κρίνονται από τον λαό». 

«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα της χώρας»

«Είμαστε η ασφαλέστερη πρωτεύουσα της Ευρώπης, η Ελλάδα είναι πυλώνας ασφαλείας» είπε ο πρωθυπουργός αναφερθείς στην ασφάλεια και την παραβατικότητα. Ερωτηθείς για τα Εξάρχεια, τα χαρακτήρισε ως μια ιδιαίτερη περιοχή, και υπενθύμισε την πρόσφατη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών. «Δεν έχω ως σημαντικότερο πρόβλημα τα Εξάρχεια από τα Λιόσια, το Μενίδι, το δήμο Αχαρνών. Πρέπει να βρούμε μια λύση σίγουρα» σημείωσε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι η καταστολή θα φέρει αποτέλεσμα». Πάντως τόνισε πως η Ελλάδα μένει μια χώρα ασφαλής όταν όλη η Ευρώπη δεν είναι, λόγω τρομοκρατικών επιθέσεων.

Για την εξωτερική πολιτική και τις προκλήσεις της Τουρκίας απάντησε πως η χώρα μας έχει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και πως έχει απόλυτα ρεαλιστική προσέγγιση, «για να προστατεύσεις την ασφάλεια της χώρας πρέπει να προσέχει την ειρήνη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως «η Ελλάδα είναι μια χώρα που παρά την οικονομική κρίση έχει σημαντική γεωπολιτική θέση η οποία έχει ενισχυθεί». Επανέλαβε πως «είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα της χώρας».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο λαός μας έχει υποφέρει, πληρώνοντας άδικα ευθύνες που δεν του αναλογούσαν» είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως «περάσαμε την περιπέτεια και μπορούμε να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία, αυτή η τιτάνια προσπάθεια θα κριθεί τον επόμενο χρόνο, δεν εφησυχάζουμε αλλά μπορούμε να αλλάξουμε το κλίμα και της πολιτικής αντιπαράθεσης και να συμφωνήσουμε για την επόμενη ημέρα», τόνισε.

«Υπάρχει ένα κλίμα αναμονής στην κοινωνία, να βοηθήσουμε να αλλάξει η ψυχολογία των πολιτών για τη χώρα, όχι για την κυβέρνηση», υποστήριξε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως υπάρχουν και καλές ειδήσεις που όμως δεν προβάλλονται.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter