Τσίπρας: Ζητώ με ευθύτητα και καθαρότητα την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της εθνικής αντιπροσωπείας στην κυβέρνηση (Video)

Τσίπρας: Ζητώ με ευθύτητα και καθαρότητα την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της εθνικής αντιπροσωπείας στην κυβέρνηση (Video)

Ο Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τη διαδικασία συζήτησης του αιτήματος παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, έθεσε την εθνική αντιπροσωπεία προ των ευθυνών της απέναντι στα κρίσιμα διακυβεύματα της πολιτικής συγκυρίας.

Προχώρησε σε έναν απολογισμό του έως τώρα κυβερνητικού έργου, φτάνοντας στη συμφωνία των Πρεσπών την οποία και χαρακτήρισε πατριωτική εφόσον λόγω του εθνικού οφέλους που θα επιφέρει η κύρωσή της. Εξήγησε τις αιτίες του κυβερνητικού διαζυγίου με τους ΑΝΕΛ και τόνισε ότι πάντα θα σέβεται και θα τιμά τον Π. Καμμένο για την κυβερνητική τους συμπόρευση. Ο πρωθυπουργός παρέθεσε δε ένα προς ένα τα κρίσιμα νομοσχέδια που επίκεινται να κατατεθούν στη Βουλή και θα συμβάλλουν περαιτέρω στην εμπέδωση της μεταμνημονιακής εποχής. Κατέληξε λέγοντας ότι «η Δημοκρατία θα νικήσει», έχοντας στηλιτεύσει νωρίτερα τις εξωθεσμικές στοχοποιήσεις βουλευτών που στηρίζουν τη λύση του ονοματολογικού από στελέχη της ΝΔ.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 4 χρόνια από την μεγάλη πολιτική αλλαγή που συντελέστηκε στις 25 Γενάρη του 2005» είπε και προχώρησε σε μία σύντομη αναδρομή της πορείας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και του κυβερνητικού έργου που στόχο είχε -κατά τα λεγόμενα του πρωθυπουργού- να βγει η χώρα από τη στενωπό των μνημονίων με την κοινωνία όρθια.

Συγκεκριμένα, παρέθεσε τις εξής κυβερνητικές πρωτοβουλίες που έθεσαν «στο επίκεντρο την κοινωνική πλειοψηφία»:

  •  Τις 100 δόσεις.
  •  Την προστασία της πρώτης κατοικίας.
  •  Το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.
  •  Την επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
  •  Το χτύπημα της μαύρης και αδήλωτης εργασίας.
  •  Την αποκατάσταση των απολυμένων του δευτέρου μνημονίου.
  •  Την στήριξη του ΕΣΥ με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και ενίσχυση των υποδομών.
  •  Την θεσμοθέτηση της καθολικής πρόσβασης των ανασφάλιστων στα νοσοκομεία.
  •  Τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια ασυδοσίας.
  •  Τα κοινωνικά μερίσματα για τρία συνεχόμενα χρόνια που ξεπερνούν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
  •  Την επιστροφή των αναδρομικών σε γιατρούς, πανεπιστημιακούς, ένστολους και δικαστικούς.
  •  Την ενίσχυση της εκπαίδευσης και της έρευνας.
  •  Τον αγώνα κόντρα στη διαπλοκή και τη διαφθορά.

«Και σήμερα μετά από όλα αυτά η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «η αυγή του 2019 είναι η αυγή και μιας νέας εποχής για την Ελλάδα». Συνέχισε λέγοντας ότι τον Αύγουστο του 2018 παρά τις καταστροφολογικές προβλέψεις του κ. Μητσοτάκη η κυβέρνηση κατάφερε να επιτύχει την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, παραθέτοντας τα νομοθετήματα ανακούφισης που ακολούθησαν μετά το πέρας των προγραμμάτων λιτότητας:

  •  Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες
  •  Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 30% για τις μικρές περιουσίες.
  •  Τη πρόβλεψη για 7.000 περισσότερες προσλήψεις για να στηριχτεί η ειδική αγωγή και το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι.
  •  Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες και την πρόβλεψη για πρώτη φορά στεγαστικού επιδόματος για εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους.
  •  Την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων για το 2019.

Ως προς το τελευταίο σημείο σχολίασε δηκτικά ο πρωθυπουργός: «Την πετύχαμε (σ.σ. την κατάργηση της περικοπής), παρ’ ότι είχαμε απέναντι μας την εμμονή του ΔΝΤ και φυσικά τη δική σας θλιβερή στάση. Μια στάση που θα μείνει στην ιστορία ως μνημείο πολιτικού αριβισμού και αναξιοπρέπειας. Από τα παρακάλια στο Βερολίνο, μέχρι τις υποδείξεις στον Επίτροπο Μοσκοβισί ότι δεν μπορεί να κρατά φιλική στάση προς την κυβέρνηση».

https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/245595059679289/?__xts__%5B0%5D=68.ARAdaOkrtgUbdLyJjgJQjeqcJMru9_JTvvw5wc88JZ2YwSyLK79sv22KUi-FixwzD3-aKd95EhrK4RZktLow0dFpbkQLBjGXcYfGs3Um5t0CenQ6FldGl54y704adALjgirD9QQuuL37XXWkxBWCg4axCAtx9CUjdMt29AKfrOL_plzWPRcGSA_cq7OP-3ax-uKTvy8wKRrQ45TAzekCcG25JLMhWoAUzBNEPLCK3mWpotW-E8vj3x961HYhITcWZ6aKVVUyh91rQml-_-kXRKPcQ3HX_reHXNnQ_gUINAwtfW1p1ODoCHf5UdhRCKEQif0IQP3tdiVy1ysv1OcNR_nA&__tn__=-R

«Πατριωτισμός είναι να αγαπάς την πατρίδα σου και όχι να μισείς την πατρίδα του άλλου»

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι όλα τα παραπάνω έγιναν από κοινού με τον πρώην κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ, τονίζοντας πως η συνεργασία αυτή ήταν «έντιμη και ειλικρινής» και για αυτό ο ίδιος θα την τιμά και θα τη σέβεται.

«Έμελλε όμως οι πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές να παράξουν κάποια στιγμή τα αποτελέσματα τους» είπε ανοίγοντας παράλληλα και το κεφάλαιο «Μακεδονικό». Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η συνείδησή του και το πατριωτικό του καθήκον του επέβαλλαν να αξιοποιήσει την ιστορική ευκαιρία μετά την πολιτική αλλαγή στην Βόρεια Μακεδονία, όταν δηλαδή ο Ζ. Ζάεφ ανέλαβε την πρωθυπουργία της γείτονος.

«Και είμαι βέβαιος ότι πράξαμε το σωστό, το εθνικά ωφέλιμο, το πατριωτικό γιατί -το έχω πει πολλές φορές- ότι πατριωτισμός δεν είναι να μισείς την πατρίδα του άλλου, αλλά να αγαπάς τη δική σου πατρίδα και να θέλεις να την δεις να προοδεύει σε συνθήκες αλληλεγγύης και συνεργασίας με τους γείτονες σου αλλά και με το σύνολο της διεθνούς κοινότητας» είπε και κοιτώντας προς την πλευρά του Κυρ. Μητσοτάκη συμπλήρωσε ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής του: «Πατριωτισμός τέλος δεν είναι να είσαι υποκριτής και καιροσκόπος απέναντι στα μεγάλα εθνικά θέματα, αλλά να λες με θάρρος τη γνώμη σου για τα εθνικά θέματα, χωρίς να υπολογίζεις το πολιτικό κόστος. Να βάζεις μπροστά από το κομματικό όφελος, το εθνικό όφελος. Όχι, να αλλάζεις άποψη για τα κρίσιμα και ιστορικής σημασίας εθνικά θέματα, με βάση το πρόσκαιρο, το συγκυριακό κομματικό όφελος. Για αυτό και σήμερα θα πω ότι σέβομαι όλους όσοι έχουν διαφορετική θέση και άποψη από εμένα στα εθνικά θέματα. Όχι όμως όσους προσποιούνται, όχι όσους κοροϊδεύουν. Όχι όσους αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική. Τους τελευταίους τους θεωρώ αγύρτες, αναξιόπιστους, επικίνδυνους για το τόπο».

«Δεν θεωρώ ότι πράττει σωστά ο Καμμένος»

O πρωθυπουργός επισήμανε ότι η μοναδική καθαρή διαφωνία για το ονοματολογικό έρχεται από το κόμμα του Π. Καμμένου, ο οποίος -όπως είπε ο πρωθυπουργός- έχει αναγνωρίσει σε ανύποπτο χρόνο ότι στο πλαίσιο της γραμμής της σύνθετης ονομασίας η συμφωνία των Πρεσπών είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία.

Συνεχίζοντας την αναφορά του στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, εξήγησε:

«Η διαφωνία του αυτή τον οδήγησε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να αποσύρει τη στήριξη του. Δεν θεωρώ ότι πράττει σωστά ούτε και ότι μια τέτοια επιλογή ήταν αναπόφευκτη γιατί η επιλογή αυτή θέτει σε διακινδύνευση όλες τις προσπάθειες μιας κυβέρνησης που πέρασε από σαράντα κύματα για να καρποφορήσει, ακριβώς πάνω στην εποχή που βγαίνουν οι πρώτοι ανθοί. Πιστεύω ότι μπορούσε κάλλιστα να διατηρήσει τη διαφορετική του άποψη και θέση, χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Χωρίς να καταψηφίσει την κυβέρνηση και μαζί τα αποτελέσματα για τα οποία και ο ίδιος έδωσε μάχες και αγώνες. Θα σεβαστώ όμως παρά την έντονη διαφωνία τη επιλογή του».

Τα νομοθετήματα της επόμενης μέρας

Έπειτα, ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε στον κυβερνητικό προγραμματισμό, τον οποίο συνέδεσε άμεσα με το αίτημά του για επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση, συνθέτοντας με αυτόν τον τρόπο την πλήρη εικόνα του πολιτικού διακυβεύματος. Αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης και συγκεκριμένα στην επιτακτική αναγκαιότητα αναθεώρησης του άρθρου 86 για την ευθύνη των υπουργών που αποτελεί -όπως είπε- ντροπή για τη Δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα. Αναφέρθηκε, επίσης, και σε όλα τα νομοθετήματα που θα έρθουν στη Βουλή αμέσως μετά το πέρας της διαδικασίας της ψήφου εμπιστοσύνης, παραθέτοντας τις εξής πρωτοβουλίες:

  • Την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.
  • Την ρύθμιση των 120 δόσεων ώστε να ανακουφιστούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομία.
  • Το νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και την στήριξη της στεγαστικής πολιτικής, με την επιδότηση των δόσεων των δανειοληπτών για δάνεια πρώτης κατοικίας αλλά και την επιδότηση ενοικίου.
  • Την ολοκλήρωση της συζήτησης και την υλοποίηση μιας ιστορικής συμφωνίας με την εκκλησία της Ελλάδος.

«Για να προχωρήσουμε σε όλα αυτά τα μεγάλα και ουσιαστικά βήματα, ζητώ με ευθύτητα και καθαρότητα την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της εθνικής αντιπροσωπείας στην κυβέρνηση» επισήμανε. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter