«Τσίρκο» με χλαμύδες και χιτώνες πάνω στην Ακρόπολη

«Τσίρκο»  με χλαμύδες και χιτώνες πάνω στην Ακρόπολη

Το ΥΠΠΟ ρίχνει τις ευθύνες στους αρχαιοφύλακες για το κις αρχαιοελληνικό “δρώμενο” στον Ιερό Βράχο

Ως τσίρκο μόνο μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς το αρχαιοελληνικό κιτς με τους “αλευρωμένους” κούρους και θεούς στα Προπύλαια, μπροστά στον Παρθενώνα και στο Ερέχθειο, σε ένα δρώμενο τέτοιας κακογουστιάς ώστε έγινε αντικείμενο χιουμοριστικών σχολιασμών στο Διαδίκτυο.

Η αρχαιοελληνική “νότα”, που συνδυάστηκε με την επίσκεψη γκρουπ επισκεπτών το Σάββατο 27 Απριλίου, αργά το απόγευμα και λίγο πριν το τέλος του ωραρίου επίσκεψης στον αρχαιολογικό χώρο, προκαλεί πολλά ερωτηματικά, πέρα από γέλια ή από κλάματα.

Δόθηκε άδεια και από ποιον για να πραγματοποιηθεί δρώμενο με μασκαρεμένους “διασκεδαστές’ που αντιβαίνει τους κανόνες περί του τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στην Ακρόπολη; Ποια σχέση έχει αυτή η εκδήλωση με τις πριβέ ξεναγήσεις που έχει προγραμματίσει το υπουργείο προκειμένου να “αναβαθμίσει” την πολιτιστική εμπειρία μόνο για τους πλούσιους;

Από το γραφείο Τύπου του υπουργείου, με το οποίο επικοινωνήσαμε σήμερα 28 Απριλίου για να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη, λάβαμε τη γραπτή απάντηση της Εφόρου της Πόλεως των Αθηνών Έλενας Κουντούρη ότι “ δεν είχε διοργανωθεί από την Εφορεία κάποια δράση ή ξενάγηση, ούτε είχε δοθεί σχετική έγκριση από το Υπουργείο” για το συμβάν.

Επομένως, η πρόσβαση των “διασκεδαστών” του γκρουπ στο μνημείο έγινε…κατά λάθος. Η επίσημη απάντηση  του ΥΠΠΟ αναφέρει χαρακτηριστικά: “Καθώς τον χώρο επισκέφθηκαν- με εισιτήριο- πολυμελείς ομάδες επισκεπτών, μεταξύ αυτών εμφιλοχώρησαν ορισμένοι με αρχαιοελληνικές ενδυμασίες, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από φυλακτικό προσωπικό της Υπηρεσίες”.

Μάλιστα, συνεχίζει η απάντηση, “έχει διαταχθεί ΕΔΕ (Ένορκη Διοικητική Εξέταση) προκειμένου να διαπιστωθούν τα πραγματικά περιστατικά και να αποδοθούν ευθύνες”.  Διευκρινίζεται επίσης ότι το συμβάν “δεν ήταν σε καμιά περίπτωση τμήμα της VIP ξενάγησης, δεδομένου ότι η έναρξη της εν λόγω δράσης προγραμματίζεται από τον ΟΔΑΠ μετά τις 10 Μαίου”.

Η απορία μας εν τούτοις παραμένει πώς “εμφιλοχώρησε” όλο το μασκαρεμένο τσούρμο χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς ή χωρίς να ζητηθεί από κανέναν η σχετική άδεια στην είσοδο. Και αν πράγματι δεν είδε ούτε άκουσε κανένας τίποτα, τότε δε μένει παρά να δώσει εξηγήσεις η βάρδια του Σαββάτου και κυρίως η προϊσταμένη αρχιφύλακας, η οποία μάλιστα τοποθετήθηκε πρόσφατα.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία μας σήμερα το μεσημέρι με το αρχιφυλακείο της Ακρόπολης πήραμε την εξής απάντηση: “Ρωτήστε τον Ελληνο-ινδικό Σύνδεσμο Φιλίας, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την εκδήλωση”. Να ρωτήσουμε δηλαδή τους Ινδούς επισκέπτες να μας πουν αν ανέβηκαν στο βράχο για να θαυμάσουν το μνημείο συνοδεία ζωντανών αγαλμάτων….

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στο σημείο της εκδήλωσης ήταν και  ο στενός συνεργάτης της Λίνας Μενδώνη και Πρόεδρος της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ Γιάννης Τσακοπιάκος, πράγμα που μένει να διευκρινιστεί.

Πέραν της σοβαρότητας του συγκεκριμένου θέματος και των ευθυνών που πρέπει να αποδοθούν,γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι το μνημείο της Ακρόπολης δεν αντιμετωπίζεται με τρόπο που συνάδει με τη σπουδαιότητά του και με την ανάγκη της σωστής διαχείρισης και προστασίας του. Πρώτα έστρωσαν την Ακρόπολη με τσιμέντο. Μετά αποφάσισαν να βάλουν επιχειρηματίες στον έλεγχο και στην έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Σειρά έχει η έναρξη των πριβέ ξεναγήσεων έναντι αδρού τιμήματος και εν μεταξύ κανείς δεν ξέρει πώς στο καλό εισέρχεται αυθαίρετα όποιος θέλει να ζήσει το μύθο του με χλαμύδες και χιτώνες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter