Τσιτσιπάς: Το παρασκήνιο ενός σιωπηλού τραυματισμού

Τσιτσιπάς: Το παρασκήνιο ενός σιωπηλού τραυματισμού

Ακόμη κι αν κατόρθωνε να νικήσει τον Τζόκοβιτς κουτσαίνοντας, η συμμετοχή του Ελληνα τενίστα στον τελικό θα ήταν δύσκολη έως απίθανη

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ένιωσε το κουμπί να γυρίζει όταν είδε τον Νόβακ Τζόκοβιτς να φτάνει στο match point ύστερα από δύο ώρες παιχνιδιού, χωρίς καλά καλά να ιδρώσει, σαν να έκανε βόλτα σε κάποιο πάρκο του Παρισιού. «Δουλειά! Θέλει δουλειά!» φώναξε στον εαυτό του. «Δουλειά!».

Ηταν μια λεκτική σφαλιάρα που τον αφύπνισε μεμιάς προ του κινδύνου μιας εξευτελιστικής ήττας στο μεγαλύτερο ραντεβού της καριέρας του. Αυτό που ακολούθησε στο επόμενο δίωρο ένας από τους προπονητές του το χαρακτήρισε «ολοκληρωτικό τένις» αλλά και «ξεκλείδωμα». Ο δυσκολότερος αντίπαλος του Τσιτσιπά είναι συχνά ο ίδιος του ο εαυτός.

Δυστυχώς για τον 22άχρονο πρωταθλητή μας, το ματς της ζωής του δεν συνοδεύτηκε από θρίαμβο. Οπως κατάλαβαν οι πάντες εκτός από τον σχολιαστή της ΕΡΤ, ο Τσιτσιπάς αγωνιζόταν τραυματίας και το χτυπημένο πόδι του δεν άντεξε την κόπωση ενός πέμπτου σετ. Ακόμη κι αν κατόρθωνε να νικήσει τον Τζόκοβιτς κουτσαίνοντας, η συμμετοχή του στον τελικό απέναντι στον Ράφα Ναδάλ θα ήταν από δύσκολη έως απίθανη. Ο σχεδόν ανίκητος στο κοκκινόχωμα Ισπανός θα τον κατάπινε ζωντανό σε κάθε περίπτωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που κατορθώσαμε να συλλέξουμε σκαλίζοντας ευαίσθητα ιατρικά δεδομένα, ο Τσιτσιπάς τραυματίστηκε στα τελευταία λεπτά του αγώνα με τον Μπόρνα Τσόριτς στο Αμερικανικό Οπεν στις 5 Σεπτεμβρίου. Ναι, εκεί όπου έχασε τη νίκη «κοροϊδίστικα» μέσα από τα χέρια του με έξι σπαταλημένα match points. «Ξαφνικά αισθανόμουν το πόδι μου να παγώνει» παραπονιόταν μετά. «Δεν καταλάβαινα ούτε πού πατούσα».

Μολαταύτα, ο Στέφανος αγωνίστηκε τραυματίας και απροπόνητος τόσο στη Ρώμη (όπου έχασε από το παιδί-θαύμα της Ιταλίας Γιανίκ Σίνερ) όσο και στο Αμβούργο. Τις ενοχλήσεις απέδωσε σε κράμπες. «Ευχαριστώ όλους τους φυσιοθεραπευτές του τουρνουά» δήλωσε μεταξύ άλλων μετά την ήττα του στον τελικό από τον Ρώσο Αντρέι Ρουμπλιόφ.

Το παραλίγο στραπάτσο από τον άγνωστο Ισπανό Μουνάρ στην πρεμιέρα του Ρολάν Γκαρός (3-2 από 0-2) φαίνεται ότι οφειλόταν στην ταλαιπωρία της μετακίνησης και την ελλιπή αποθεραπεία. Οταν ο Τσιτσιπάς βρήκε ρυθμό με μπόνους μία μέρα ξεκούρασης μεταξύ των αγώνων του ξεπάστρεψε τέσσερις αντιπάλους σερί με 3-0. Το αθλητικό ανάστημά του πολλαπλασιάστηκε σε αυτές τις δύο μεθυστικές εβδομάδες στο Παρίσι.

Θλάση β΄ βαθμού

Το πρωί του Σαββάτου μετά τον ημιτελικό ο Τσιτσιπάς δεν μπορούσε ούτε να σηκώσει το δεξί πόδι για να φορέσει τις κάλτσες και τα παπούτσια του. Οι έντονοι πόνοι τον έστειλαν στο νοσοκομείο για μαγνητική τομογραφία, η οποία έδειξε σκίσιμο περίπου πέντε εκατοστών στον λαγονοψοΐτη μυ. Προφανώς η θλάση ήταν μικρότερη αρχικά, αλλά επιδεινώθηκε με τη συνεχή επιβάρυνση και έγινε β΄ βαθμού.

Ο λαγονοψοΐτης είναι ο μυς που συνδέει τη σπονδυλική στήλη με τα κάτω άκρα και θεωρείται εξαιρετικά σημαντικός για την ισορροπία του ανθρώπινου σώματος και την κινητικότητα του μυϊκού συστήματος της κοιλιακής χώρας και των ποδιών. Ιδίως για έναν αθλητή.

Ευτυχώς ο τραυματισμός του Τσιτσιπά δεν θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός. Η αρχική του απόφαση ήταν να απόσχει από το τουρνουά της Αγίας Πετρούπολης (που τελειώνει σήμερα) και να επιστρέψει στη δράση στις 26 Οκτωβρίου στο σπουδαίο Οpen της Βιέννης, ύστερα από μία πρόσθετη εβδομάδα ανάπαυσης. Εάν το ταξίδι στην Αυστρία αποδειχθεί παρακινδυνευμένο, θα τον δούμε ξανά στο Παρίσι, στο 1000άρι Μάστερς που θα διεξαχθεί την εβδομάδα 2-8 Νοεμβρίου.

Εξυπακούεται ότι ο Τσιτσιπάς έχει σημαδέψει με μπλε μαρκαδόρο τους τελικούς της ΑΤΡ, όπου θα κληθεί να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε πέρυσι εν χορδαίς και οργάνοις (15-22 Νοεμβρίου στο Λονδίνο). Η πρόκρισή του είναι ήδη εξασφαλισμένη. Μετά την πορεία του στο Ρολάν Γκαρός ο νεαρός Ελληνας σκαρφάλωσε ξανά στο νούμερο 5 της παγκόσμιας κατάταξης, πίσω από Τζόκοβιτς, Ναδάλ, Τιμ, Φέντερερ και μπροστά από τον Ρώσο Μεντβέντεφ.

Ποιο είναι όμως το μεθεπόμενο βήμα του στον δρόμο προς την κορυφή; Στη Νέα Υόρκη ακούσαμε ξένους αναλυτές να λένε μακριά από τα μικρόφωνα ότι είναι ίσως καιρός να απογαλακτιστεί ο Στέφανος Τσιτσιπάς από τον φύλακα άγγελο Απόστολο. Δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο γεγονός η απόφαση του μικρού να ταξιδέψει μόνος στη Ρώμη, χωρίς να έχει στο πλευρό του τους γονείς του. Ωστόσο η επιστροφή του Απόστολου συνδυάστηκε με το έπος του Ρολάν Γκαρός και χάρισε πόντους στον προπονητή-πατέρα έναντι του τιμ Πατρίκ Μουράτογλου, στο οποίο ο Στέφανος ανήκει.

Οπως κι αν έχει το πράγμα, η εβδομάδα της ανασυγκρότησης εν Ελλάδι μαζί με τη σύντροφό του μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμη για να ξεμπουχτίσει λίγο ο μεγάλος μικρός. Οχι πια στη Μύκονο, όπως τον Αύγουστο, αλλά στην Αθήνα. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν ένας από τους συνδαιτυμόνες του σε μια βραδιά μεγάλων Ελλήνων πρωταθλητών.

«Αισθάνομαι ότι παίζω για την Ελλάδα και βγάζω φτερά» έλεγε ο Τσιτσιπάς στο Παρίσι όσο πλησίαζε στη μεγάλη διάκριση. Καλύτερα να μη μάθει ότι ορισμένοι κακοθελητές εδώ τον θεωρούν… φασίστα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter