«Τσούζουν» οι νέες ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους

«Τσούζουν» οι νέες ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους

Ακριβότερα από ό,τι αρχικά υπολόγιζαν, πρόκειται να πληρώσουν τις νέες ασφαλιστικές εισφορές, 1,4 εκατ ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες.

Το βασικό σενάριο καταβολής εισφορών, έχει ως αφετηρία ποσοστό 27,58% του εισοδήματος και όχι 26,95% (δηλαδή 20% για κλάδο σύνταξης και 6,95% για κλάδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης), όπως αρχικά είχε προκύψει. Αιτία ότι υπάρχει για όλους τους ασφαλισμένους πρόσθετη επιβάρυνση 10 ευρώ το μήνα, η οποία καταλήγει στον ΟΑΕΔ. Έτσι, τα ειδοποιητήρια που αναμένεται η έναρξη αποστολής τους να ξεκινήσει έως την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, θα εμπεριέχουν και τη συγκεκριμένη επιβάρυνση, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την καταβολή εισφορών.

Σύμφωνα με υπόδειγμα ειδοποιητηρίου, ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ, ο οποίος είχε δηλώσει το 2015 εισόδημα 18.942,36 ευρώ (μηνιαίο εισόδημα 1.578,53 ευρώ), καλείται να καταβάλλει εισφορά:

• 20% για τον κλάδο της σύνταξης (315,71 ευρώ).

• 6,95% για τον κλάδο της υγείας (109,71 ευρώ).

• 10 ευρώ για τον ΟΑΕΔ.

Έτσι, η συνολική μηνιαία εισφορά φτάνει στα 435,42 ευρώ. Ποσό, το οποίο αντιστοιχεί στο 27,58% του συνόλου.

Στο ειδοποιητήριο επισημαίνεται ότι ο ασφαλισμένος πρέπει να καταβάλλει την εισφορά αυτή για το μήνα Ιανουάριο έως τις 28 Φεβρουαρίου και για το μήνα Μάρτιο έως τις 31 Μαρτίου.

Επίσης, στο ειδοποιητήριο υπάρχουν ειδικές ενδείξεις για:

Τυχόν επιβαρύνσεις που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον, ληξιπρόθεσμες οφειλές και ενδεχόμενο πιστωτικό υπόλοιπο. Αυτές είναι:

Ενδεχόμενες προσαυξήσεις ή μειώσεις της εισφοράς.

Ο ΛΑΦΚΑ.

Ενδεχόμενη μείωση εισφοράς λόγω μητρότητας.

Γραμμάτιο προείσπραξης για περιπτώσεις δικηγόρων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter