ΤτΕ: Ερωτηματικά από τον χειρισμό Στουρνάρα σε υπόθεση πλαστογραφίας και υπεξαίρεσης

ΤτΕ: Ερωτηματικά από τον χειρισμό Στουρνάρα σε υπόθεση πλαστογραφίας και υπεξαίρεσης

Ακόμη ένα περίεργο περιστατικό καταγγέλλεται στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) αναφορικά με τα έργα και τις ημέρες του διοικητή της, Γιάννη Στουρνάρα.

Πρόκειται για μία υπόθεση «υπεξαίρεσης» και «πλαστογραφίας» υπαλλήλου της Τράπεζας, την οποία η διοίκηση της Τράπεζας χειρίστηκε με τρόπο που εγείρει ερωτήματα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 11 Οκτωβρίου 2019 ο Σύλλογος Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδος (ΣΥΤΕ), στις 10 Οκτωβρίου συνεδρίασε το Συμβούλιο Διευθυντών και Υποδιοικητών της Τράπεζας (ΣΔΥ) υπό τον Διοικητή Γιάννη Στουρνάρα. Η συνεδρίαση είχε να κάνει με μια υπόθεση υπεξαίρεσης και πλαστογραφίας προϊσταμένου της Τράπεζας σε νευραλγικό τμήμα. Θα περίμενε κανείς ότι ο υπάλληλος θα είχε εντοπιστεί από την Τράπεζα λίγες ημέρες ή λίγες εβδομάδες πριν από τη συνεδρίαση του ΣΔΥ. Όχι όμως στην προκειμένη περίπτωση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των εργαζομένων, το περιστατικό είχε συμβεί στις 13 Ιουνίου 2018. Δηλαδή ενάμιση χρόνο πριν. Χρονικό διάστημα στο οποίο ο υπάλληλος συνέχισε να αμείβεται κανονικά. Στην ανακοίνωση οι εργαζόμενοι διατύπωναν ανοικτά την απορία τους προς τη Διοίκηση γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ να συνεδριάσει.

«Ποια γνώμη σχηματίζει η πλειοψηφία των συναδέλφων όταν διαπιστώνει ότι στη συγκεκριμένη η σύγκληση του ΣΔΥ καθυστέρησε ενάμιση έτος ενώ σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις παραπομπής εργαζομένων έφταναν μόνο λίγοι μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία; Δεν αποτελεί αυτή η εύλογη σύγκριση άνιση μεταχείριση του εργοδότη προς εργαζόμενους που εκτελούν παρόμοια εργασία; Δεν αντιβαίνει στο νόμο αυτή η άνιση μεταχείριση; Αν χρειαζόταν 16 μήνες να διερευνηθεί ένα τέτοιο περιστατικό και να εισαχθεί προς συζήτηση και λήψη απόφασης στο ΣΔΥ, τότε κατ’ αναλογία δεν θα προλάβαινε να οδηγηθεί καμία σοβαρή υπόθεση σε δίκη στην Ελλάδα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Συλλόγου.

Ενδεικτικό της καθυστέρησης είναι το γεγονός ότι η Εσωτερική Επιθεώρηση της Τράπεζας υπέβαλε το πόρισμα της για τη συγκεκριμένη υπόθεση τον Απρίλιο του 2019. Χρειάστηκαν δηλαδή 10 μήνες ερευνών για να καταλήξουν σε συμπέρασμα και ακόμη έξι μήνες για να συνεδριάσει το ΣΔΥ.

Έλαβε και αποζημίωση απόλυσης

Εκτός από την πολύμηνη καθυστέρηση, η όλη υπόθεση έχει και ένα ακόμη σκέλος το οποίο εγείρει ερωτήματα. Όπως καταγγέλλεται σε νέα ανακοίνωση του Συλλόγου με ημερομηνία 31 Οκτωβρίου, αν και ο υπάλληλος είχε υποπέσει σε σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα με ποινική διάσταση, η Τράπεζα του κατέβαλε αποζημίωση απόλυσης. Μάλιστα η αποζημίωση αυτή είναι υπερδιπλάσια από την αποζημίωση που λαμβάνει ένας υπάλληλος της ΤτΕ που συνταξιοδοτείται. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος καταγγέλλεται επίσης ότι τον επόμενο μήνα θα έβγαινε σε σύνταξη ούτως ή άλλως.

«Στην πράξη δηλαδή ο συνάδελφος βγήκε πολλαπλά ωφελημένος, καθώς με ένα μικρό τμήμα αυτής της αποζημίωσης μπορεί να αναγνωρίσει ασφαλιστικά το χρόνο της στρατιωτικής του θητείας και από τις αρχές Νοεμβρίου να λάβει πλήρη σύνταξη, μέρισμα και εφάπαξ. Προφανώς όποιος πλησιάζει προς το τέλος του εργασιακού βίου του καλό είναι να υποπίπτει σε πειθαρχικά παραπτώματα για να προκαλέσει την απόλυσή του καθώς έτσι θα τον επιδοτήσει με δεκάδες χιλιάδες ευρώ επιπλέον» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε κάθε περίπτωση ο όλος χειρισμός από την πλευρά Στουρνάρα, εγείρει ερωτήματα και εκπέμπει αρνητικά μηνύματα τόσο στο εσωτερικό της ΤτΕ όσο και γενικότερα στην κοινωνία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter