«Turkaegean»: Εικονική πραγματικότητα ο Κυριάκος ο «τουρκοφάγος»

«Turkaegean»: Εικονική πραγματικότητα ο Κυριάκος ο «τουρκοφάγος»

Από τον Ιούλιο του 2019 που ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται από τα μέσα ενημέρωσης ως ο ηγέτης που κατάφερε μέσω της πολιτικής του να απομονώσει την Αγκυρα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος καταφέρνει, ασφαλώς μέσω του γνωστού ανατολίτικου παζαριού και εκμεταλλευόμενος ότι η χώρα του διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ (μετά τις ΗΠΑ) αλλά και κομβική γεωγραφική θέση, να εξασφαλίζει σχεδόν πάντοτε αυτό που επιθυμεί. Παρότι δεν είναι παράλογο, τουλάχιστον με βάση τον τρόπο που λειτουργεί η βορειοατλαντική συμμαχία, η πλειονότητα των ελληνικών μέσων ενημέρωσης επιμένει, κόντρα στην οφθαλμοφανή αλήθεια, να παρουσιάζει διαρκώς την Ελλάδα ως νικήτρια έναντι της γείτονος.

Διθύραμβοι μετά την πρώτη συνάντηση

Η πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 στη γενική σύνοδο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Αν και η σύντομη συζήτησή τους έγινε τότε σε καλό κλίμα, δεν συμπεριλήφθηκε στην ατζέντα το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και των παραβιάσεων, του αναθεωρητισμού δηλαδή της Τουρκίας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εμπλουτίσει την ατζέντα της έναντι και της Ελλάδας στην προσπάθειά της να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε Μέση Ανατολή και ανατολική Μεσόγειο. Την περίοδο εκείνη όμως και παρότι η ελληνική πλευρά δεν έθεσε στον Τούρκο πρόεδρο μείζονος σημασίας ζητήματα, συνέβη το εξής εντυπωσιακό: ο τηλεοπτικός σταθμός Star εμφάνισε κάποιον Εβαν Γεωργουλάκη ως φυσιογνωμιστή ο οποίος θα αξιολογούσε τους δύο ηγέτες.

Κατά τον Γεωργουλάκη και το απίθανο ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του σταθμού, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε επιδείξει σε εκείνη τη συνάντηση αποφασιστικότητα, γεγονός που φαινόταν και στο ύφος του. Συμπτωματικά ίσως, πρόκειται για το ίδιο δελτίο στο οποίο ο Ελληνας πρωθυπουργός παρουσιάστηκε μεσοβδόμαδα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ σαν «αστακός», δηλαδή ως κάποιος εξαιρετικά οπλισμένος και προφανώς έτοιμος για μάχη. Εκ των πραγμάτων την έχασε, αφού η Αγκυρα στη σύνοδο εξασφάλισε ό,τι ακριβώς ήθελε. Αυτή την ήττα δεν την είδε βέβαια ο Τύπος ή εν πάση περιπτώσει ένα σημαντικό μέρος του.

Ο φιλοκυβερνητικός «Ελεύθερος Τύπος» για παράδειγμα είδε τουρκικό σιωπητήριο εξαιτίας της ελληνικής αποφασιστικότητας και τουρκική κωλοτούμπα χωρίς κέρδη, ενώ τις υποχωρήσεις Σουηδίας και Φινλανδίας προκειμένου να ενταχτούν στο ΝΑΤΟ τις ερμήνευσε ως βήμα της Τουρκίας προς τα πίσω, ενώ και η ηλεκτρονική εφημερίδα Political, συμφερόντων Νίκου Καραμανλή, ο όμιλος του οποίου πήρε περίπου 70.000 ευρώ από τη λίστα Πέτσα, έκανε λόγο για «τουρκική αναδίπλωση». Είναι παράλληλα ενδιαφέρον ότι τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να εξωραΐσουν το σκηνικό της αποτυχίας, γράφοντας αναληθώς ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στην Ελλάδα.

Οι ξένοι είδαν άλλα

Την ίδια στιγμή μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης έβλεπαν τη συμφωνία της Τουρκίας με Σουηδία και Φινλανδία για να άρει το βέτο της στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ ως νίκη του Τούρκου πρόεδρου που αναμένεται να αποκομίσει πολλαπλά οφέλη για την Αγκυρα. Το αμερικανικό δίκτυο CNBC ανέφερε συγκεκριμένα ότι «αποτελεί μεγάλη νίκη για το ΝΑΤΟ αλλά και τον Ερντογάν», ενώ σε ανάλυσή του το σάιτ διπλωματικών ειδήσεων Foreign Policy εκτίμησε, λίγο πριν από τη συμφωνία άρσης του βέτο, ότι ο Ερντογάν κερδίζει με το να κάνει τον «δύσκολο» στο ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι είναι ενοχλητικός σε άλλα μέλη της συμμαχίας, όπως η Ελλάδα, με τις υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν επίσης η βρετανική εφημερίδα «Guardian» και το δίκτυο Al Jazeera.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο φιλοκυβερνητικός Τύπος και γενικώς τα μέσα ενημέρωσης κάνουν το άσπρο μαύρο. Για παράδειγμα την περίοδο που το τουρκικό ερευνητικό «Oruc Reis» αλώνιζε στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο και ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έλεγε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι το παρέσυρε ο αέρας, μπορούσε κανείς να βρει πληθώρα δημοσιευμάτων σύμφωνα με τα οποία ο Ερντογάν ήταν πλήρως απομονωμένος.

Στο χρηματοδοτημένο με 300.000 ευρώ από τη λίστα Πέτσα liberal.gr διαβάζαμε για παράδειγμα στις 24 Ιουλίου ρεπορτάζ με τίτλο «Απομονωμένος ο Ερντογάν, του γυρίζει την πλάτη η Ευρώπη», ενώ δύο ημέρες μετά ο τίτλος «Απομονωμένος ο Ερντογάν» έπαιζε στο κεντρικό δελτίο του Alpha. Το σκηνικό δεν είχε αλλάξει στον ελληνικό διαδικτυακό Τύπο ούτε τους επόμενους μήνες, όταν ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος παρουσιαζόταν στριμωγμένος στα σχοινιά καθώς έβλεπε παραδοσιακούς συμμάχους όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία να του γυρνούν την πλάτη.

Τέλος, διθυράμβους για τον Κυρ. Μητσοτάκη επιφύλασσε ο ελληνικός Τύπος και μετά την ομιλία του στο Κογκρέσο. Παρά την αντικειμενική ιστορικότητα του γεγονότος, αφού ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που μίλησε εκεί, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης υπερέβαλαν αρκετά. Ετσι οι πολίτες πληροφορήθηκαν για το γεγονός ότι οι Αμερικανοί γερουσιαστές και βουλευτές τον χειροκρότησαν όρθιοι, ότι άλλαξε η εικόνα που έχουν για τη χώρα και ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να συναινέσουν στο τουρκικό αίτημα για αναβάθμιση των F-16, πράγμα το οποίο διαψεύστηκε μόλις την περασμένη Τετάρτη. Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης –τουλάχιστον τα διαδικτυακά– δεν παρέλειψαν τις ημέρες εκείνες να προβάλουν ακόμη και ανάρτηση στο Instagram της συζύγου του πρωθυπουργού Μαρέβας Γκραμπόφσκι η οποία δήλωνε περήφανη για τον σύζυγό της.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter