Τυφώνας

Τυφώνας

Τα νέα από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase, μιλώντας σε αναλυτές και επενδυτές σε οικονομικό συνέδριο στη Νέα Υόρκη, τους συνέστησε να προετοιμαστούν, όπως κάνει και η μεγάλη αμερικανική τράπεζα, για έναν μεγάλο οικονομικό τυφώνα που εκτιμά ότι έρχεται όχι μόνο στην αμερικανική αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.

Μάλιστα παραδέχτηκε ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται δεν ευνοούν τον περιορισμό του πληθωρισμού χωρίς να πυροδοτηθεί ύφεση στην αμερικανική οικονομία.

Και αν αυτά πρόκειται να συμβούν στις ΗΠΑ, συνειδητοποιεί κανείς τι θα συμβεί στη γηραιά ήπειρο και ειδικότερα στην Ελλάδα.

Ηδη τα νούμερα του πληθωρισμού είναι δραματικά. Το 10,7% για τον Μάιο της Eurostat προϊδεάζει για 11-12% για την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ η αύξηση 48% στον Δείκτη Τιμών Παραγωγού στέλνει τις τιμές το καλοκαίρι σε τρόφιμα και σούπερ μάρκετ στα ύψη.

Οι μικροί σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ, οικογενειακοί προϋπολογισμοί αναλίσκονται στην αγορά τροφίμων σε ποσοστό που φτάνει και το 20% με το ποσοστό αυτό να φτάνει στα φτωχά νοικοκυριά το 35,9%. Καταλαβαίνει κανείς ότι η μείωση της κατανάλωσης είναι αναπόφευκτη με τις ανατιμήσεις που έχουν ήδη γίνει και αυτές που αναμένονται. Κάτι που εκ των πραγμάτων έχει σημαντικότατες επιπτώσεις στους τζίρους των καταστημάτων, που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει έως το λουκέτο.

Αν συνυπολογίσουμε ότι η Ελλάδα είναι ήδη πρωταθλήτρια του ενεργειακού πληθωρισμού στην ΕΕ καταλαβαίνει κανείς πόσο βαρείς θα είναι οι επόμενοι μήνες για την ελληνική οικονομία.

Το επικοινωνιακό παραμύθι του Κυριάκου Μητσοτάκη και της παρέας του έχει παύσει να βρίσκει ευήκοα ώτα.

Δυστυχώς με την πλήρη απουσία προστασίας από το κράτος τουλάχιστον των ευάλωτων νοικοκυριών μόνο ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής θα μπορέσει να περιορίσει τις επιπτώσεις από τον τυφώνα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter