Τυνησία: Άνδρας κατήγγειλε βιασμό και καταδικάστηκε για ομοφυλοφιλία

Τυνησία: Άνδρας κατήγγειλε βιασμό και καταδικάστηκε για ομοφυλοφιλία

Το θύμα, 26 ετών, καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι μηνών για σοδομισμό και δύο μηνών για ψευδή καταμήνυση, καθώς το δικαστήριο απεφάνθη ότι επρόκειτο για διαφωνία κατόπιν σεξουαλικής πράξης

Στη συντηρητική Τυνησία η ομοφυλοφιλία απαγορεύεται δια νόμου. Όπερ σημαίνει ότι οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση συχνά καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων αν διαπιστωθεί ότι το θύμα είχε στο παρελθόν ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

Λόγω της υφιστάμενης απαγόρευσης, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν μια –παρακινδυνευμένη- εναλλακτική για τη γνωριμία ατόμων των οποίων οι προτιμήσεις τους όχι μόνο δεν γίνονται σεβαστές αλλά τιμωρούνται κιόλας από τις αρχές της βορειοφρικανικής χώρας.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή ενός νεαρού που κατήγγειλε ότι βιάσθηκε και ληστεύτηκε από δύο άντρες κατόπιν ραντεβού που κανονίσθηκε διαδικτυακώς, σύμφωνα με την οργάνωση Shams που αγωνίζεται για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στην Τυνησία.

Κατόπιν της μήνυσης που κατέθεσε το θύμα στο αστυνομικό τμήμα, ο εισαγγελέας διέταξε τη διεξαγωγή πρωκτικής εξέτασης, πρακτικής που συνηθίζεται παρά τις αντιδράσεις στη χώρα, για να διαπιστωθεί αν ο καταγγέλλων είχε στο παρελθόν ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι μηνών για σοδομισμό και δύο μηνών για ψευδή καταμήνυση, καθώς σύμφωνα με την απόφαση δεν υπήρξε βιασμός, αλλά διαφωνία μετά τη σεξουαλική πράξη.

Οι άλλοι δύο άντρες καταδικάστηκαν σε έξι μήνες φυλάκισης έκαστος για σοδομισμό, 15 μέρες για βίαιη συμπεριφορά και ενάμιση μήνα για κλοπή. Δηλαδή, θύτες και θύμα καταδικάστηκαν σε ισόχρονη φυλάκιση.

Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με ρεπορτάζ της γαλλικής Le Monde, οι καταδίκες λόγω ομοφυλοφιλίας έχουν πολλαπλασιαστεί στην Τυνησία. Από 56 το 2016, ανέβηκαν στις 79 το 2017 και άγγιξαν τις 127 το 2018. Την ολοένα μεγαλύτερη αυστηρότητα των δικαστών αποδίδει ο δικηγόρος Μουνίρ Μπαατούρ, επικεφαλής της οργάνωσης Shams, «στην αυξανόμενη επιρροή του ισλαμιστικού κόμματος Ennahda [Αναγέννηση]».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter