Τυνησία: Δημοσιογράφος καταδικάστηκε σε φυλάκιση για κριτική που άσκησε στον πρόεδρο Σάγιεντ

Τυνησία: Δημοσιογράφος καταδικάστηκε σε φυλάκιση για κριτική που άσκησε στον πρόεδρο Σάγιεντ

Ένας δημοσιογράφος καταδικάστηκε από στρατοδικείο της Τυνησίας σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών για «προσβολή» του αρχηγού του κράτους, μετά την σκληρή κριτική που άσκησε σε ορισμένες αποφάσεις του προέδρου Καΐς Σάγιεντ, σύμφωνα με δήλωση στο Γαλλικό Πρακτορείο την οποία παραχώρησε ο δικηγόρος του.

Ο Αμίρ Αγιάντ, που εργαζόταν ως παρουσιαστής στο τηλεοπτικό δίκτυο Zitouna. Παραμένει ελεύθερος ενόσω αναμένει την απόφαση για την έφεση που έχει καταθέσει ο δικηγόρος του, Μι Σαμίρ Μπεν Αμόρ, σύμφωνα με τον τελευταίο.

Η δίωξη στον δημοσιογράφο έγινε τον Οκτώβριο του 2021 από το στρατοδικείο της Τύνιδας μετά την οξεία κριτική στην που άσκησε ο παρουσιαστής στον πρόεδρο Καΐς Σάγιεντ σχετικά με τον διορισμό της Νατζλά Μπουντέν ως την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στην Τυνησία.

«Θα είναι μόνο υπηρέτρια του Σουλτάνου (σ.σ. Καΐς Σάγιεντ) και θα εκτελεί τις εντολές του» καθώς έκρινε την επιλογή γυναίκας για την θέση ως προσπάθεια να ρίξει το αυταρχικό καθεστώς στάχτη στα μάτια των πολιτών.

Ο Σαγίτ λίγο αργότερα προχώρησε στην διάλυση της Βουλής και την καθαίρεση της Μπουντέν  επιβεβαιώνοντας το επιχείρημα του δημοσιογράφου.

Ο δημοσιογράφος συνελήφθη τον περασμένο Οκτώβριο ενώ αφέθηκε ελεύθερος δύο μήνες αργότερα.

Υπενθυμίζεται  ο Σάγιεντ αφού ανέστειλε την λειτουργία του Κοινοβουλίου, στη συνέχεια προχώρησε στη διάλυσή του. Ενώ  λίγο αργότερα διέλυσε και το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (CSM)

Τοπικές και διεθνείς ΜΚΟ έχουν καταγγείλει τις νομικές διαδικασίες που κινούνται κατά πολιτών από στρατιωτικά δικαστήρια, λέγοντας ότι έχουν ενταθεί μετά το πραξικόπημα της 25ης Ιουλίου από τον πρόεδρο Σάγιεντ, στο πρόσωπο του οποίου συγκεντρώνονται πλέον όλες οι εξουσίες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter