Τυνησία: Τουλάχιστον 12 νεκροί, 10 αγνοούμενοι σε τέσσερα ναυάγια με μετανάστες

Τυνησία: Τουλάχιστον 12 νεκροί, 10 αγνοούμενοι σε τέσσερα ναυάγια  με μετανάστες

Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι, κυρίως υπήκοοι χωρών της Αφρικής, έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δέκα αγνοούνται μετά τα ναυάγια τεσσάρων πλεούμενων με 120 μετανάστες ανοικτά της Τυνησίας, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αξιωματικός του τυνησιακού λιμενικού σώματος χθες Σάββατο.

Ο Αλί Αγιάρ, αντιπλοίαρχος της τυνησιακής ακτοφυλακής, διευκρίνισε ότι 98 άνθρωποι διασώθηκαν μετά τα ναυάγια στα ανοικτά της Σφαξ. Πρόθεση των μεταναστών ήταν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο και φθάσουν στην Ιταλία, εξήγησε.

Η ακτογραμμή της πόλης Σφαξ έχει μετατραπεί σε πλατφόρμα αναχώρησης ανθρώπων που φεύγουν για να σωθούν από τους πολέμους και την ανέχεια στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αναζητούν καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Το τυνησιακό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα πως συνελήφθησαν πάνω από 20.000 μετανάστες και πρόσφυγες στα ανοικτά των ακτών της χώρας πέρυσι.

Τουλάχιστον 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στην Ιταλία από την Τυνησία το 2021.

Τους τελευταίους μήνες, τα ναυάγια έχουν πολλαπλασιαστεί, με δεκάδες νεκρούς στα ανοικτά της αραβικής χώρας, καθώς αυξάνονται οι αποπλεύσεις σκαφών από τις ακτές της Τυνησίας, καθώς και της Λιβύης, λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών.

Σύμφωνα με τους αριθμούς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), πάνω από 123.000 μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν στις ακτές της Ιταλίας το 2021, ενώ το 2020, μεσούσης της πανδημίας, ο αριθμός τους είχε υποχωρήσει στους 95.000.

Σχεδόν 2.000 άνθρωποι κηρύχθηκαν αγνοούμενοι ή πνίγηκαν στη Μεσόγειο πέρυσι, έναντι 1.401 το 2020, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Η κεντρική Μεσόγειος θεωρείται η πιο επικίνδυνη μεταναστευτική οδός στον κόσμο. Ο ΔΟΜ, που ανήκει στο σύστημα του ΟΗΕ, υπολογίζει πως πάνω από 18.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή κηρύχθηκαν αγνοούμενοι σε αυτήν μετά το 2014.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter