Τζάκρη: Αναξιοποίητες εκατοντάδες κλίνες ΜΕΘ από δωρεές ιδιωτών - Κυβερνητική ανευθυνότητα και αναλγησία

Σε μία σοβαρότατη καταγγελία προχώρησαν η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη και ακόμη 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις κλίνες ΜΕΘ από δωρεές ιδιωτών.

Συγκεκριμένα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας επικαλούμενοι καταγγελίες δωρητών ιδιωτών- επιχειρήσεων «ότι οι δωρεές τους προς το Υπουργείο Υγείας που συνίστανται σε εκατοντάδες κλίνες ΜΕΘ, αναπνευστήρες και λοιπό ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για ΜΕΘ παραμένουν αναξιοποίητες και σκονισμένες στις αποθήκες του Υπουργείου».

Πρόκειται για «δωρεές εξοπλισμού, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων, τον οποίο μάλιστα προμηθεύτηκαν με ταχύτατες διαδικασίες οι ίδιοι ως ιδιώτες, παρακάμπτοντας την αναγκαία κατά τα άλλα γραφειοκρατία του δημόσιου λογιστικού, με σκοπό αφενός μεν να ενισχύσουν την δημόσια υγεία, αφετέρου δε να προφυλάξουν την οικονομία από ένα δεύτερο, καταστροφικό για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, lockdown», όπως καταγγέλλεται.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«Κύριε Υπουργέ

Το απόγευμα της Τρίτης 3 Νοεμβρίου, ημέρα εφαρμογής του σκληρού lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες και ενώ όλη η χώρα έχει μπει σε καθεστώς ειδικών, αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων, πηγές του Υπουργείου Υγείας εξηγούν ότι σε όλη την χώρα λειτουργούν 331 κλίνες ΜΕΘ-COVID, εκ των οποίων οι 209 είναι κατειλημμένες και οι 122 κενές (ποσοστό περίπου 36%).

Ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα από την αρχή της πανδημίας και επί 8 μήνες για να αυξήσει ουσιαστικά τις κλίνες ΜΕΘ και να προετοιμάσει το ΕΣΥ για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, σύμφωνα με την λίστα των ολοκληρωμένων δωρεών που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Υγείας μέχρι και τον Μάιο, μεγάλοι όμιλοι, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις, εφοπλιστές, φορείς και ιδιώτες, θέλοντας να συμβάλουν έμπρακτα στη μάχη για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, δώρισαν εκατοντάδες κλίνες ΜΕΘ, αναπνευστήρες και λοιπό ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για ΜΕΘ που αν είχε τεθεί στην διάθεση του ΕΣΥ, και με την πρόσληψη του κατάλληλου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η εικόνα των διαθεσίμων κλινών ΜΕΘ-COVID και ΜΕΘ γενικά θα ήταν εντελώς διαφορετική από την εικόνα που παρουσίασε το Υπουργείο Υγείας για αυτές μόλις χθες, την ώρα που η χώρα κατέγραφε 2.152 νέα κρούσματα και ρεκόρ διασωληνωμένων που αυξήθηκαν σε 16 σε ένα μόνο εικοσιτετράωρο, φτάνοντας τους 169 με τα στοιχεία να προοιωνίζουν μια πολύ δύσκολη διαδρομή για την χώρα μας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την οικονομία.

Ειδικότερα, οι ιδιώτες δωρητές - επιχειρήσεις με αίσθημα ευθύνης έσπευσαν να συνεισφέρουν εξοπλισμό αξίας δεκάδων εκατομμυρίων, τον οποίο μάλιστα προμηθεύτηκαν με ταχύτατες διαδικασίες οι ίδιοι ως ιδιώτες, παρακάμπτοντας την αναγκαία κατά τα άλλα γραφειοκρατία του δημόσιου λογιστικού, με σκοπό αφενός μεν να ενισχύσουν την δημόσια υγεία, αφετέρου δε να προφυλάξουν την οικονομία από ένα δεύτερο, καταστροφικό για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, lockdown.

Όπως καταγγέλουν όμως πολλοί από τους παραπάνω ιδιώτες δωρητές- επιχειρήσεις που απευθύνθηκαν στο Υπουργείο Υγείας προκειμένου να πληροφορηθούν για την τύχη της δωρεάς τους ενημερώθηκαν ότι οι πολύτιμες κλίνες ΜΕΘ και ο λοιπός ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός για ΜΕΘ (αναπνευστήρες κλπ) που δώρισαν παραμένει αναξιοποίητος και σκονίζεται στις κεντρικές αποθήκες του Υπουργείου Υγείας κατά την διάρκεια της σκληρότερη κρίσης δημόσιας υγείας που γνώρισε ποτέ η χώρα μας, με αποτέλεσμα ήδη στις αρχές του δεύτερου κύματος της πανδημίας, το ΕΣΥ να βρίσκεται στα όρια του και στις κόκκινες περιοχές να έχει ήδη ανασταλεί το 80% των χειρουργικών επεμβάσεων.

Η ανικανότητα του Υπουργείου Υγείας δεν οδηγεί μόνο με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική καταστροφή της χώρας αλλά έχει ήδη τίμημα σε ανθρώπινες ζωές, καθώς στην διάθεση του Υπουργείου έχουν τεθεί από τους ιδιώτες σημαντικοί πόροι και εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης, οι οποίοι απαξιώνονται προκλητικά.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ

Α.

1) Έχουν τεθεί στην διάθεση του ΕΣΥ οι κλίνες και ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός για ΜΕΘ που δώρισαν δεκάδες ιδιώτες από το πρώτο ακόμη κύματος της πανδημίας και μέχρι σήμερα;

2) Με ποιες στοχευμένες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν και να λειτουργήσουν εύρυθμα οι νέες κλίνες ΜΕΘ;

και

Β.

2) να προσκομισθεί στον Ελληνικό Κοινοβούλιο

α) Η αλληλογραφία του Υπουργείου με την εταιρεία DELOITE η οποία συντόνισε αφιλοκερδώς εκ μέρους του Υπουργείου τις δωρεές των ιδιωτών στις ΜΕΘ.

β) να προσκομισθεί η λίστα με τις ολοκληρωμένες δωρεές μέχρι σήμερα

και

γ) να δοθούν, αν υπήρξαν, οι αποφάσεις διάθεσης του εν λόγω εξοπλισμού στα επί μέρους Νοσοκομεία.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.