Τζάκρη για το κλείσιμο 41 καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας: Τα σπασμένα στους φορολογούμενους, τα κέρδη στους μετόχους

Τζάκρη για το κλείσιμο 41 καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας: Τα σπασμένα στους φορολογούμενους, τα κέρδη στους μετόχους

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα αναφορικά με το κλείσιμο 41 υποκαταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας σε όλη την Ελλάδα κατέθεσαν 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία της βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Θεοδώρα Τζάκρη, «μετά το φιάσκο της Τράπεζας Πειραιώς, η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας για το κλείσιμο των 41 υποκαταστημάτων της σε όλη την χώρα έρχεται να επιβεβαιώσει το νεοφιλελεύθερο αφήγημα της ΝΔ, το οποίο διαβλέπει την οικονομική ανάπτυξη και την θεμελίωση της μεσαίας τάξης μέσω της ανεργίας και των εθελουσίων εξόδων».

«Έτσι, δυναμικά και παραγωγικά στρώματα του πληθυσμού οδηγούνται «έναντι πινακίου φακής» σε παραγωγική αδράνεια και ταυτόχρονα οι τράπεζες, που ανακεφαλαιοποιήθηκαν πολλάκις με χρήματα του ελληνικού λαού και των φορολογουμένων, οδηγούνται σε περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας τους» επισημαίνει επίσης και συμπληρώνει.

«Δηλαδή, το αφήγημα περί ανάπτυξης της ΝΔ συνοψίζεται στο δίπτυχο «τα σπασμένα στους φορολογούμενους, τα κέρδη στους μετόχους» τονίζει η κα Τζάκρη. Το κλείσιμο των καταστημάτων θέτει ωστόσο και ένα ακόμη ζήτημα.

Η πλειονότητα των υποκαταστημάτων που κλείνουν βρίσκονται στην περιφέρεια και η απόφαση αυτή προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις θιγόμενες τοπικές κοινωνίες, καθώς «η πρόσβαση σε κάποιο υποκατάστημα άλλης πόλης είναι αφενός μεν δαπανηρή, αφετέρου δε, εξαιτίας των αυστηρών περιορισμών που ισχύουν στην μετακίνηση των πολιτών στην παρούσα συγκυρία, αδύνατη, ιδίως δε για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, αφού απαιτείται η κατοχή ιδιωτικού μεταφορικού μέσου, ενώ η εξυπηρέτηση μέσω των διαδικτυακών συναλλαγών όχι μόνο δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για αυτούς, αλλά καθίσταται σχεδόν απαγορευτική».

Διαβάστε αναλυτικά την ερώτηση:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Άμεσο κλείσιμο 41 υποκαταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας σε όλη την Ελλάδα, παράλληλα με την προώθηση του προγράμματος εθελούσιας εξόδου του προσωπικού».

Κύριε Υπουργέ,

Είναι γνωστό ότι κατά την παρούσα περίοδο έχει τεθεί σε ισχύ το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για τους υπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας. Όπως προκύπτει από πρόσφατα δημοσιεύματα στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό τύπο, αλλά και από την εσωτερική πληροφόρηση των διευθυντών καταστημάτων της Τράπεζας, παράλληλα με την εξέλιξη του προγράμματος μείωσης του προσωπικού της, επιχειρείται η συρρίκνωση του δικτύου των καταστημάτων της. Εκτιμάται μάλιστα ότι η δραστική συρρίκνωση του δικτύου των καταστημάτων χρησιμοποιείται ως “μοχλός πίεσης” για την αύξηση της συμμετοχής στην εθελούσια έξοδο.

Σύμφωνα λοιπόν με το πρόγραμμα αυτό, 41 υποκαταστήματα της Εθνικής σε όλη την χώρα, πρόκειται να «βάλουν λουκέτο» εντός των επόμενων 2 μηνών. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τα υποκαταστήματα: Αγίου Θωμά, Οδού Σοφούλη, Περισσού, Αγ. Βαρβάρας, Μητροπόλεως, Σόλωνος, Ν. Κόσμου, Λεωφόρου Δημοκρατίας – Πειραιά, Πικερμίου, Γλυκών Νερών, Καλυβιών Αττικής, Καματερού, Λεωφόρος Κηφισίας, Κέντρου Αμαρουσίου, Λεωφόρου Πάρνηθος – Μενιδίου, Μαραθώνα, ΟΤΕ Αμαρουσίου, Κυλλήνης, Πλατείας Ομονοίας – Πάτρας, Φηρών, Νάουσας Πάρου, Σύρου (Νεώριο), Παραλίας Καλαμάτας, Διαβατών, Αμύνταιου, Βόνιτσας, Κόνιτσας, Παλαμά, Φιλιατών, Νέας Κρήνης, Φάρκαινας Χίου, Ολύμπου Κατερίνης, Οδ. Σαράντα Εκκλησιών – Ξάνθη, Οδ. Ασκληπιού Τρικάλων, Κέντρου Πόλεως Ιωαννίνων, Μαλεσίνας, Φιλιππούπολης Λάρισας, Πολίχνης, Οδ. Υψηλάντου Καρδίτσας, Νευροκοπίου και Σκύδρας.

Αυτή η πρόδηλα αρνητική εξέλιξη, όπως είναι φυσικό, προκαλεί έντονο προβληματισμό στους πολίτες των πόλεων, ειδικά των επαρχιακών, όπου η πρόσβαση σε κάποιο υποκατάστημα άλλης πόλης είναι αφενός μεν δαπανηρή, αφετέρου δε, εξαιτίας των αυστηρών περιορισμών που ισχύουν στην μετακίνηση των πολιτών στην παρούσα συγκυρία, αδύνατη, ιδίως δε για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, αφού απαιτείται η κατοχή ιδιωτικού μεταφορικού μέσου, ενώ η εξυπηρέτηση μέσω των διαδικτυακών συναλλαγών όχι μόνο δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για αυτούς, αλλά καθίσταται σχεδόν απαγορευτική.

Παράλληλα, η σφράγιση 41 υποκαταστημάτων της μεγαλύτερης και ιστορικότερης Τράπεζας στην Ελλάδα, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, γεννά ερωτηματικά σχετικά με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, με την υπόσχεση «απογείωσης» της οποίας εξελέγη κυβέρνηση η ΝΔ. Αυτό γιατί, το κλείσιμο όλων αυτών των υποκαταστημάτων της Εθνικής έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ενεργειών και γεγονότων, όπως η ακύρωση μεγάλων έργων οδοποιίας, η καθυστέρηση του Μετρό Θεσσαλονίκης, η φυγή της PITSOS στην Τουρκία και οι συνεχείς αποτυχίες στην πρόοδο των εργασιών στο Ελληνικό, που όχι μόνο δε συμβάλλουν στην ανάπτυξη, αλλά αντίθετα οδηγούν την Ελλάδα στην αποανάπτυξη και τον μαρασμό.

Επιπλέον οι τραπεζοϋπάλληλοι των καταστημάτων που κλείνουν χάνουν την οργανική τους θέση και τίθενται στην διάθεση της Διεύθυνσης Προσωπικού, διατρέχοντας τον κίνδυνο μετακίνησης ακόμη και εκτός της περιοχής κατοικίας τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινότητά τους και την οικογενειακή τους ζωή.

Επειδή η σφράγιση 41 υποκαταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας σε όλη τη χώρα αποτελεί εξέλιξη ξεκάθαρα αρνητική και προβληματική για τους πολίτες και τους εργαζόμενους.

Επειδή αυτή πρόκειται να προκαλέσει μόνιμα και δυσεπίλυτα ζητήματα πρακτικής φύσης για όλους αυτούς.

Επειδή η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την αποανάπτυξη και τον οικονομικό μαρασμό στην οποία οδηγείται η χώρα με μαθηματική ακρίβεια, μετά τις βαριές επιπτώσεις και της πανδημίας του κορωνοϊού,

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1. Ποιες ενέργειες προτίθεστε να αναλάβετε, προκειμένου να αποτρέψετε την σφράγιση όλων αυτών των υποκαταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας, τουλάχιστον όσων βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από κάποιο άλλο υποκατάστημα;

2. Πώς σκοπεύετε να ανακόψετε την συρρίκνωση της Εθνικής Τράπεζας η οποία θα έχει βαριές συνέπειες για το σύνολο της Ελληνικής Οικονομίας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τζάκρη Θεοδώρα

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Δώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γιώργος

Γιαννούλης Χρήστος

Ελευθεριάδου Τάνια

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Νίνα

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλης

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μουζάλας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Σάκης

Παππάς Νίκος

Πέρκα Θεοπίστη

Πολάκης Παύλος

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Συρμαλένιος Νίκος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Χρηστίδου Ραλλία

Χατζηγιαννάκης Μίλτος»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter