Τζάκρη: Ο Δένδιας πέταξε σήμερα το πατριδόμετρο του Μητσοτάκη στον κάλαθο των αχρήστων (Video)

Τζάκρη: Ο Δένδιας πέταξε σήμερα το πατριδόμετρο του Μητσοτάκη στον κάλαθο των αχρήστων (Video)

«O κ. Δένδιας πέταξε το πατριδόμετρο του κ. Μητσοτάκη στον κάλαθο των αχρήστων», τόνισε από το βήμα της βουλής η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεοδώρα Τζάκρη στην συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, μετά την τοποθέτηση του Υπουργού Άμυνας κ. Δένδια.

Ο κα Τζάκρη έθεσε το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει κρυφτούλι από τον λαό μετά τις εκλογές: «Ο κ. πρωθυπουργός μίλησε για μια ισχυρή Ελλάδα με περαιτέρω ενίσχυση του γεωστρατηγικού αποτυπώματος της χώρας. Χωρίς στην ουσία να αφήσει το παραμικρό αποτύπωμα ο ίδιος στις προγραμματικές του θέσεις», υπογράμμισε.

Η παρέμβαση της Θεοδώρας Τζάκρη

Κύριε Δένδια

Προεκλογικώς παίζατε κρυφτούλι με τα εθνικά θέματα. Θέλατε να κρύψετε από τον ελληνικό λαό την μυστική διπλωματία και τις αλλαγές που ετοιμάζετε και τα καταφέρατε.

Πήρατε την ψήφο των πολιτών παριστάνοντας τους πατριώτες. Με κορώνες για το προξενείο και με συγκεντρώσεις μπροστά στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Αν και σήμερα ο κ. Δένδιας πέταξε το πατριδόμετρο του κ. Μητσοτάκη στον κάλαθο των αχρήστων!
Το ερώτημα είναι γιατί συνεχίζετε να παίζετε κρυφτούλι από τον λαό μετά τις εκλογές! Αφού πήρατε αυτό που θέλατε γιατί δεν μιλάτε καθαρά;

Ο κ. πρωθυπουργός μίλησε για μια ισχυρή Ελλάδα με περαιτέρω ενίσχυση του γεωστρατηγικού αποτυπώματος της χώρας.
Χωρίς στην ουσία να αφήσει το παραμικρό αποτύπωμα ο ίδιος στις προγραμματικές του θέσεις.

Για την εξωτερική πολιτική ακούσαμε ότι θα προχωρήσετε σε επαναπροσδιορισμό των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και θα χαράξετε μονοπάτι επαναπροσέγγισης, χωρίς η Ελλάδα να κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές της, αλλά για ποιες υποσχέσεις μιλά ο κ. Ερντογάν ότι του δώσατε, λέξη δεν είπατε. Θα μας πείτε τίποτα;

Ούτε λέξη δεν ακούσαμε για το ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές». Τι θα γίνει με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, τι θα γίνει με την διευθέτηση του ζητήματος της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, και τι θα γίνει για τον βαθμό υποχώρησης της Ελλάδας στις απαιτήσεις των συμμάχων και εταίρων μας στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, όπως αυτός εξελίσσεται.

Ωραία αυτά ότι δεν θα γυρίσετε την πλάτη στην ιστορία, αλλά ότι δεν λέτε λέξη για τα κυριαρχικά δικαιώματα και την συνεκμετάλλευση;
Και που να ανακάλυψε ο Υπουργός Εξωτερικών σας ότι υπάρχει ευκαιρία λύσης του Κυπριακού; Ακούσατε τον κ. Ερντογάν να λέει ότι θα καθίσει στο τραπέζι μόνο για λύση των δύο κρατών; Αυτό λέτε λύση;

Δεν μας είπατε τίποτα επίσης αν, πως και πόσο προτίθεται να υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση κατ’ απαίτηση ή όχι του ΝΑΤΟ απέναντι στα ανιστόρητα αιτήματα διπλής ονομασίας για τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στην επικείμενη άσκηση του ΝΑΤΟ, καθώς και στην απαράδεκτη απαίτηση της μη αναφοράς της Κύπρου ως Κυπριακής Δημοκρατίας και του ορισμού της μόνο μέσω συντεταγμένων. Θέματα στα οποία εάν υποκύψουμε γινόμαστε εκούσια αναθεωρητές των προβλεπόμενων από τις Διεθνείς Συνθήκες των εθνικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Και στην Θράκη τι εννοείτε όταν μιλάτε «για νέα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας»; Αφού την συκοφαντήσατε ότι παίζει το παιχνίδι των Τούρκων και χάσατε, ήρθατε δεύτεροι στην Ροδόπη, τώρα κάνετε τους καλούς!.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

Είμαι σε αυτή την αίθουσα 20 χρόνια. Πρώτη φορά πρωθυπουργός μίλησε σε προγραμματικές δηλώσεις τόσο λίγο για την εξωτερική πολιτική. Ίσως γιατί έχετε τόσα πολλά να κρύψετε!

Σε ό,τι αφορά τον άρρηκτα συνδεδεμένο με την εξωτερική πολιτική τομέα της Άμυνας, η κυβέρνηση αναφέρθηκε στα ήδη δρομολογημένα εξοπλιστικά προγράμματα, προσπαθώντας να αποκρύψει την αλήθεια ότι δηλαδή δεν έχει κανένα σχέδιο για την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, καθώς αυτή παραμένει θεατής και όχι συμπαραγωγός των εξοπλιστικών προγραμμάτων, τα οποία στην ουσία δεν ενσωματώνουν την παραμικρή εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Αυτό δεν είναι επιζήμιο μόνο για την εθνική οικονομία και την απασχόληση, αλλά είναι και μεσομακροπρόθεσμα επικίνδυνο για την υπόσταση και την αυτάρκεια των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς αυτές θα διατελούν παντελώς εξαρτημένες από την εξωτερική εφοδιαστική αλυσίδα.

Αυτό σημαίνει ότι όλα τα υπερσύγχρονα και πανάκριβα εξοπλιστικά συστήματα δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο διατάραξης της διαδικασίας προμήθειας ανταλλακτικών και αναλωσίμων.

Ενδεικτική της κυβερνητικής πρόθεσης για απαξίωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας είναι η επερχόμενη αναστολή λειτουργίας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε ό,τι αφορά στην κατασκευή και συντήρηση αμυντικού υλικού για το πολεμικό μας ναυτικό σε μια πολύ ευαίσθητη και κρίσιμη περίοδο. Επειδή η κυβέρνηση δεν προχώρησε εγκαίρως στην υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, παρότι εξάντλησε την θητεία της και δεν μπορεί να επιρρίψει ευθύνες στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Τέλος, δεν είδαμε καμία συγκεκριμένη αναφορά σε προγράμματα ψηφιακής αναβάθμισης των ενόπλων δυνάμεων, την ώρα που σε όλο τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση επαίρεται για ψηφιακή επανάσταση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter