Τζανάκης: Μετά τα Χριστούγεννα είναι πιθανόν να επικρατήσει η Όμικρον

Τζανάκης: Μετά τα Χριστούγεννα είναι πιθανόν να επικρατήσει η Όμικρον

Η μετάλλαξη Όμικρον είναι αυτή που θα επικρατήσει μετά τις γιορτές προβλέπει ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης λόγω των αυξημένων μετακινήσεων την εορταστική περίοδο.

Όπως είπε μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο MEGA, «είναι πάρα πολύ κρίσιμη αυτή η εβδομάδα και η επόμενη, είμαι σχεδόν βέβαιος και θα το δείτε ότι θα βρούμε ενδιαφέροντα στοιχεία από την γονιδιωματική ανάλυση κρουσμάτων που ήδη αναλύονται ως ύποπτα στην κοινότητα». «Αν βρούμε κρούσματα που δεν έχουν σαφές ιστορικό επαφών με ταξιδιώτες, αυτό σημαίνει ότι η Όμικρον είναι στην κοινότητα και “κάνει την δουλειά της”, άρα δεν αποκλείω την διασπορά της Όμικρον μέσα στις γιορτές και μέσα στον Ιανουάριο την επικράτησή της. Είναι ένα κοντινό σενάριο, με μεγάλη πιθανότητα να υλοποιηθεί… Τέλος Δεκεμβρίου, μέσα Ιανουαρίου, να έχουμε την εικόνα που έχει τώρα η Βρετανία».

«Το σενάριο μη επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον είναι απειροελάχιστης πιθανότητας. Υπάρχουν άλλα τρία σενάρια», συνέχισε ο κ. Τζανάκης:

  • Να προκαλείται όντως ήπια νόσος, να έχουμε πάρα πολύ μικρή βαρύτητα νόσου. Είναι πολύ ευμενές σενάριο, που ευχόμαστε να υλοποιηθεί
  • Το πιο πιθανό είναι ότι η Όμικρον θα συνεχίσει να προκαλεί και ήπιες και αρκετά σοβαρές λοιμώξεις στους ανεμβολίαστους, ενώ θα είμαστε προστατευμένοι από διασωλήνωση και θάνατο όσοι είμαστε εμβολιασμένοι, ειδικά με τρεις δόσεις. Αλλά εφόσον είναι τόσο μεταδοτική, θα προκαλέσει πάρα πολλές μολύνσεις. Άρα, όσο μικρό ποσοστό σοβαρών λοιμώξεων και αν δημιουργεί, οι μεγάλοι αριθμοί μολύνσεων θα δώσουν και μεγάλους αριθμούς βαριάς νόσου, νοσηλειών, διασωληνώσεων και θανάτων.
  • Σημειώνεται ότι το τρίτο σενάριο και αυτό που απεύχονται όλοι (και φαίνεται να απομακρύνεται) είναι η Όμικρον ταυτόχρονα να κυριαρχήσει και να «ξεφεύγει» από τα υφιστάμενα εμβόλια.

Παράλληλα, ο κ. Τζανακης τόνισε την ανάγκη να εμβολιαστούν με την τρίτη αναμνηστική δόση όσοι είναι άνω των 60 ετών.

Αναλύοντας τα δεδομένα των τραγικών απωλειών ρεκόρ της Τρίτης με τους 130 νεκρούς, ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι είναι:

  • 3 νεκροί 18-39 ετών ή 2%
  • 29 νεκροί 40-64 ετών ή 21%
  • 98 νεκροί 65+ ετών ή 77%

Το 87% από αυτούς ήταν ανεμβολίαστοι και μόνο 13% εμβολιασμένοι.

Αυτοί που έχουν περάσει τους 7-8 μήνες από την δεύτερη δόση, ιδιαίτερα οι άνω των 65 ετών, πρακτικά έχουν πάρα πολύ πεσμένη προστασία γενικώς, και για την Δέλτα και για την Όμικρον. Και για όσους από αυτούς έχουν συννοσηρότητες, είναι ακόμη πιο επικίνδυνο, τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter