Τζανάκης: Προεξοφλημένο οι 400 με 500 νεκροί την εβδομάδα – Είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης

Τζανάκης: Προεξοφλημένο οι 400 με 500 νεκροί την εβδομάδα – Είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης

Τις εκτιμήσεις του για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας έκανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης ο οποίος προβλέπει 400 με 500 νεκρούς την εβδομάδα μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Μ. Τρίτης στο Open «δεν είναι αγωνία, είναι προεξοφλημένο. Γίνεται όλες τις τελευταίες εβδομάδες και δεν έχει σχέση με το Πάσχα. Είναι προεξοφλημένο βάσει όσων έγιναν πριν. Ο δείκτης των ΜΕΘ και ο δείκτης των θανάτων καθυστερούν 2 με 3 εβδομάδες στην ύφεση σε σχέση με τα κρούσματα» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, «αν ξεκινήσαμε 25 Μαρτίου με 1 Απριλίου μια σταθεροποίηση, για τους θανάτους θα έρθει 20 μέρες αργότερα, το λιγότερο. Μετά τις 20 με 25 Μαΐου θα δούμε την ύφεση στις ΜΕΘ και στους θανάτους».

Ωστόσο, φάνηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι ήδη «είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης. Ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι σαφώς κάτω από τη μονάδα, ακόμα και σε δύσκολες περιοχές, όπως η Κοζάνη, η Πάτρα, η Αττική και η Θεσσαλονίκη. Ελάχιστες περιοχές έχουν πάνω από τη μονάδα ή οριακά στη μονάδα». Σχετικά με τα κρούσματα είπε ότι «τα περιμένουμε 2.000 με 2.500 μέχρι 25 Μαΐου».

Σταθερή είναι και η κατάσταση στα νοσοκομεία όπως είπε:  «Έχει σταθεροποιηθεί με αρνητικό ισοζύγιο και ο δείκτης τω νέων εισαγωγών. Οι κλινικές, τα νοσοκομεία αδειάζουν σιγά – σιγά. Αυτός ο δείκτης είναι εξαιρετικά κρίσιμος καθότι καθορίζει τους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ όπου και εκεί βλέπουμε μια επιπέδωση».

Για την ινδική μετάλλαξη

Όσον αφορά την ινδική μετάλλαξη η οποία έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία,  ο κ. Τζανάκης επισήμανε πως δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία για αυτού του είδους την μετάλλαξη.

«Δεν ξέρουμε ακόμα τί κάνει αυτή η μετάλλαξη. Ας πούμε ότι μεταδίδεται πιο γρήγορα ή μειώνει και λίγο την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Θα πρέπει όμως να επικρατήσει στα κρούσματά μας. Το βρετανικό στέλεχος εκτιμώ ότι δεν θα αφήσει εύκολα κάποιο άλλο να διαδοθεί. Μεταδίδεται πολύ εύκολα. Όμως δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία (για την ινδική μετάλλαξη). Ξέρουμε ότι στο Ν. Δελχί της Ινδίας επικρατεί στο 15% κρουσμάτων και γενικά Ινδία στο 10%. Αλλά δεν ξέρουμε ακόμα πάρα πολλά δεδομένα. Φέρει μια μετάλλαξη στην ακίδα που φαίνεται ότι πιθανώς μειώνει την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων»  κατέληξε.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter