Τζανακόπουλος: Δεν μπορούν να συμψηφιστούν οι υποθέσεις των δύο Ελλήνων με των οκτώ Τούρκων

Τζανακόπουλος: Δεν μπορούν να συμψηφιστούν οι υποθέσεις των δύο Ελλήνων με των οκτώ Τούρκων

«Ο κ._x000D_
Τσίπρας έθεσε ως πρώτιστο ζήτημα σε σχέση με την Τουρκία το θέμα των δύο_x000D_
Ελλήνων στρατιωτικών ζητώντας να ολοκληρωθούν επιτέλους οι νομικές διαδικασίες»_x000D_
τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφορικά με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με_x000D_
τον Τούρκο Πρόεδρο.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε, σε συνέντευξη του στον ρ/σ Στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5, σχετικά με την προσπάθεια της Τουρκίας για συσχέτιση της υπόθεσης με το ζήτημα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, ότι «υπάρχει μια πολύ μεγάλη ασυμμετρία στις δύο υποθέσεις που κατά κανέναν τρόπο δεν μπορούν να συμψηφιστούν». Από τη μια μεριά έχουμε μια απαρέγκλιτη τήρηση της νομικής διαδικασίας όπως προβλέπεται από το εθνικό δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες και στην περίπτωση δύο Ελλήνων στρατιωτικών έχουμε μια μη τήρηση της διαδικασία, που παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα, εξήγησε. Υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία στην Τουρκία και άμεσα να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, χωρίς άλλη προσπάθεια συμψηφισμών».

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι επρόκειτο για μια δύσκολη συνάντηση, σε κάθε περίπτωση, καθώς έχουν μεσολαβήσει πολλά από την τελευταία τους (συνάντηση), η κλιμάκωση στην ένταση στο Αιγαίο, το περιστατικό με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς «που δημιουργεί πολλά προβλήματα στις σχέσεις μας με την Τουρκία» και ότι επομένως δεν είχαν να συζητήσουν μόνο τη θετική ατζέντα, αλλά πάρα πολλά ζητήματα που «πρέπει να διευθετηθούν για να μπορέσει να υπάρξει μια αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις μας». Σχολίασε πως το γεγονός ότι έγινε η συνάντηση και ότι ειπώθηκαν πολλά για τα θέματα που μας απασχολούν «μας επιτρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για το μέλλον».

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα εξετάζει άλλους τρόπους που θα κινηθεί για το θέμα των δύο Ελλήνων, είπε ότι εξαντλεί κάθε πολιτικό, διπλωματικό και νομικό μέσο που έχει στη διάθεση της και στο πλαίσιο αυτό θα περιμένει να δει τα επόμενα βήματα της Τουρκίας και από κει και πέρα θα έρθουν κι άλλες πρωτοβουλίες.

(ΑΠΕ ΜΠΕ)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter