Τζανακόπουλος: «Δεν υπάρχει απόρρητο στην Εξεταστική, αλλιώς η ΕΥΠ θα ήταν ανέλεγκτη»

Τζανακόπουλος: «Δεν υπάρχει απόρρητο στην Εξεταστική, αλλιώς η ΕΥΠ θα ήταν ανέλεγκτη»

Αμέσως μετά το πέρας της πρώτης συνεδρίασης της Εξεταστικής, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επισκέφθηκε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για να τους ενημερώσει αναφορικά με την πρωτοφανή απόφαση της ΝΔ, σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή όχι μόνο θα λειτουργεί κεκλεισμένων των θυρών, αλλά και… κεκλεισμένων πρακτικών.

«Θεωρούμε ότι συνεχίζεται η στρατηγική της συγκάλυψης χωρίς, μάλιστα, να τηρούνται τα προσχήματα» σχολίασε αρχικά ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ πρόσθεσε ότι οι πρωτοφανείς πρακτικές που ακολούθησε η ΝΔ επιβεβαίωσε τον φόβο της αντιπολίτευσης πως και σε αυτήν την Εξεταστική «θα είναι όπως με τη λίστα Πέτσα».

Σε σχέση με τη μη διανομή των πρακτικών στα μέλη της Επιτροπής, ο κ. Τζανακόπουλος έκρινε ότι αποτελεί τεκμήριο για της συσκότιση που επιδιώκει η συμπολίτευση, τονίζοντας πως προκύπτει το εξής οξύμωρο: ενώ τα πορίσματα των κομμάτων θα είναι δημόσια, τα πρακτικά της Επιτροπής δεν θα έχουν πρόσβαση ούτε τα μέλη της.

«Δεν ξεκινάμε καλά…» διαπίστωσε και υπογράμμισε πως η αυριανή διαδικασία είναι κρίσιμη, καθώς θα αποσαφηνιστεί το ζήτημα της επίκλησης του απορρήτου από τους μάρτυρες, ενώ θα κατατεθούν και οι λίστες μαρτύρων από τα κόμματα.

Για το πρώτο, ξεκαθάρισε πως «δια νόμου» δεν προκύπτει απόρρητο ενώπιον Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής γιατί σε αυτήν την περίπτωση κανείς δεν θα μπορούσε να ελέγξει την ΕΥΠ. Χαρακτήρισε δε «πολιτική επιλογή» την επίκληση του απορρήτου και κατέστησε σαφές πως όποιος μάρτυρας προσπαθήσει να κρυφτεί πίσω από αυτό, τότε θα έχει διαπράξει ποινικό αδίκημα, το οποίο εδράζεται στα άρθρα 224 – 225 του Π.Κ.

«Πρόκειται για αυτοτελές ποινικό αδίκημα…» ανέφερε επί λέξει και συμπλήρωσε πως κανείς καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου δεν έχει υπερασπιστεί την επίκληση του απορρήτου. Παράλληλα, σημείωσε με νόημα πως «σίγουρα ο Γρηγόρης Δημητριάδης δεν μπορεί να επικαλεστεί το απόρρητο», στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στον πρώην γ.γ. του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ως προς τους μάρτυρες, ο πρώην υπουργός δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του, αναφέροντας μόνο όσους είχαν κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Ωστόσο, μετά από ερώτημα του documentonews.grδεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κληθούν εκπρόσωποι από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας.

 Ακολουθεί η δήλωση του Δ. Τζανακόπουλου στις κάμερες από το περιστύλιο της Βουλής:

«Δυστυχώς, οι διαδικασίες της εξεταστικής επιτροπής Δεν ξεκίνησαν καλά δεν ξεκίνησαν με καλούς οιωνούς οι αποφάσεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να απορρίψει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και σύσσωμης της αντιπολίτευσης για πολυκομματικό προεδρείο, αλλά και η πρωτοφανής απόφαση να μη διανέμονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων στους βουλευτές και στις βουλεύτριες – μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής αποτελούν συντεταγμένη επιχείρηση συγκάλυψης και συσκότισης. Και έρχονται σε συνέχεια των δηλώσεων της κ. Μπακογιάννη που στην πραγματικότητα απείλησε ευθέως όποιον μάρτυρα καταθέσει την αλήθεια και βοηθήσει στη διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής της σκοτεινής υπόθεσης με δεκαετή φυλάκιση. Αποδεικνύεται ότι ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν θέλει να χυθεί άπλετο φως, αλλά θέλει να καλύψει με απόλυτο σκοτάδι τη σκοτεινή αυτή ιστορία που τον εμπλέκει ευθέως και για την οποία έχει την απόλυτη πολιτική ευθύνη».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter