Τζανακόπουλος για Paradise Papers: Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις βρίσκεις συγγενείς στελεχών της ΝΔ

Τζανακόπουλος για Paradise Papers: Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις βρίσκεις συγγενείς στελεχών της ΝΔ

“Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, βρίσκεις από πίσω είτε συγγενείς, είτε πολιτικά στελέχη, είτε πρώην συμβούλους της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι πλέον αναγκαίο για τον κ. Μητσοτάκη να δώσει κάποιες έστω απαντήσεις” δήλωσε στο Ραδιόφωνο 24/7 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχολιάζοντας τις νέες αποκαλύψεις πως ο ξάδερφος του Κυριάκου Μητσοτάκης βρίσκεται στη λίστα των Paradise Papers.

Σχετικά με το πόθεν έσχες πολιτικών και συγγενικών προσώπων τους, o κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι την υπόθεση τη χειρίζεται η αρμόδια επιτροπή της Βουλής και έχει πάρει το δρόμο της, ενώ σχολιάζοντας τις επιθέσεις που δέχεται η κυβέρνηση για την κριτική που ασκούν στελέχη της σε αποφάσεις τις δικαιοσύνης, είπε ότι η κριτική δεν είναι παρέμβαση, αλλά «παρέμβαση είναι να σηκώσεις το τηλέφωνο και να στήνονται κυκλώματα», πρόσθεσε.

«Αναγκαίο για τον κ. Μητσοτάκη να δώσει κάποιες απαντήσεις»

Απαντώντας σε ερώτηση κατά την σημερινή ενημέρωση σχετική με την αναφορά του ονόματος του κ. Γεωργίου Μητσοτάκη, εξάδελφου του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, σε εξωχώρια εταιρεία, σύμφωνα με αναφορές διεθνούς δημοσιογραφικού οργανισμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «είναι αναγκαίο για τον κ. Μητσοτάκη να δώσει κάποιες απαντήσεις», και πρόσθεσε ότι «ο αρχηγός της ΝΔ αποφεύγει να σχολιάσει τις αποκαλύψεις». «Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην περίπτωση αυτή δε μιλάμε για «κίτρινο Τύπο», αλλά για διεθνές δίκτυο δημοσιογράφων, όπου κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει την εγκυρότητα του και την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα της έρευνας και φυσικά το γεγονός ότι δεν έχει κανένα λόγο να εμπλακεί σε οποιαδήποτε πολιτική αντιπαράθεση. Περιμένουμε απαντήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς για το εάν η κυβέρνηση αναμένει στοιχεία και για ζητήματα που αφορούν στο πόθεν έσχες, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε πως αυτό είναι ζήτημα που αφορά την Επιτροπή Πόθεν Έσχες. «Εμείς ως Κυβέρνηση δεν έχουμε λόγο ή ενδιαφέρον να παρέμβουμε στη συγκεκριμένη υπόθεση η οποία έχει πάρει τον δρόμο της και αναμένουμε τα πορίσματα της Επιτροπής Πόθεν Έσχες. Είναι ζητήματα που πρέπει να ακολουθούν τη θεσμική οδό και αυτό ακριβώς αναμένουμε και εμείς».

Κληθείς να σχολιάσει την υπόθεση της φοροαποφυγής και της νόμιμης φοροαποφυγής ή της φοροδιαφυγής δεν είναι κάτι που αφορά ένα και μόνο κράτος. «Μιλάμε», τόνισε, «για ένα πανευρωπαϊκό, παγκόσμιο πρόβλημα, και νομίζω ότι ο μοναδικός τρόπος που θα μπορούσε να επιλυθεί και αντιμετωπισθεί αυτού του τύπου η οικονομική πρακτική -δηλαδή ή ίδρυση offsore εταιρειών ώστε να καλύπτονται χρήματα τα οποία προέρχονται είτε από παράνομες ενέργειες είτε προέρχονται από φοροδιαφυγή είτε και από νόμιμες δραστηριότητες- είναι κάτι το οποίο θέλει τεράστια νομική προσπάθεια και δημιουργική σκέψη. Η οικονομική ελίτ πάντοτε θα βρίσκει τρόπο να σπάει τα όρια του συστήματος ή να τα υπερβαίνει και αυτό να το παρουσιάζει σαν μια νόμιμη πρακτική».

Κληθείς να σχολιάσει αποφάσεις ανωτάτων ελληνικών δικαστηρίων για το θέμα, καθώς και για το γεγονός ότι παλαιότερες υποθέσεις όπως η λίστα Λαγκάρντ οδηγήθηκαν σε παραγραφή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι κατ’ αρχήν θα πρέπει να υπάρχει μια πολιτική ηγεσία, «η οποία έχει την βούληση να καταπολεμήσει το φαινόμενο, να προωθήσει και νομικούς και πραγματικούς τρόπους αποτελεσματικού ελέγχου για όσους προσφεύγουν σε αυτού του είδους τις πρακτικές».

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις των δικαστηρίων επεσήμανε «ότι είναι κάθε φορά διαφορετικές. Υπήρχε για παράδειγμα για τη λίστα Λαγκάρντ ένα νομιμοφανές επιχείρημα, ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί λόγω του ότι τα στοιχεία τα οποία εμπεριείχε είχαν αποκτηθεί παρανόμως. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ψηφίσει νομική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία στοιχεία τα οποία φθάνουν στην κυβέρνηση και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξαρτήτως της πηγής τους. Ως προς αυτό το ζήτημα η πολιτική βούληση μετατράπηκε σε νομική και διοικητική πράξη και η κυβέρνηση έχει πλέον την δυνατότητα να ελέγχει τις λίστες».

Για το ζήτημα των παραγραφών ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως θα μπορούσε να γίνει μια νομική συζήτηση για το εάν και κατά πόσον η συγκεκριμένη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν ορθή, εάν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, δηλαδή από τη μια μεριά να προστατευτεί το δημόσιο συμφέρον και από την άλλη να προστατευτούν τα δικαιώματα και η αρχή της ασφάλειας δικαίου. «Εάν κάνουμε μια τέτοια συζήτηση θα υπάρξει από την πλευρά της ΝΔ η καταγγελία ότι παρεμβαίνουμε στη Δικαιοσύνη. Πρέπει λοιπόν να πάμε ένα βήμα πίσω και να συνεννοηθούμε ότι είναι δυνατόν στο δημόσιο διάλογο η κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο, δημοσιογράφοι, ή πολιτικοί παράγοντες, τα στελέχη της αντιπολίτευσης να συζητούν επί δικαστικών αποφάσεων».

Πληροφρίες: news247.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter