Τζανακόπουλος: Για πρώτη φορά είμαστε μπροστά στην έξοδο από την επταετή κρίση

Τζανακόπουλος: Για πρώτη φορά είμαστε μπροστά στην έξοδο από την επταετή κρίση

«Κανείς δεν αρνείται ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και αυτά θα πρέπει βήμα το βήμα να επιλύονται, ωστόσο για πρώτη φορά είμαστε μπροστά στην έξοδο από την επταετή κρίση» σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5, τόνισε ότι, κατά κύριο λόγο, τα θέματα που έχουν απομείνει στη διαπραγμάτευση είναι τεχνικά, ότι υπάρχουν μερικά μικρά ανοικτά ζητήματα και πως «είμαστε πάρα πολύ κοντά ώστε να βρεθούν λύσεις και σε αυτά τα λίγα ζητήματα που έχουν απομείνει».

Ερωτηθείς εάν είναι θέμα εικοσιτετραώρων να υπάρξει “λευκός καπνός”, είπε ότι αυτός είναι ο στόχος και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε. «Έχουμε λόγους» υποστήριξε «να ευελπιστούμε ότι μέχρι την Κυριακή θα έχουμε κλείσει και το κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου και τη συμφωνία που γράφεται με το ΔΝΤ, έτσι ώστε στη συνέχεια να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, να το καταθέσουμε στη Βουλή και να προχωρήσουμε στη διαδικασία της ψήφισης».

Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, πρέπει να γραφτεί η έκθεση συμμόρφωσης από τους θεσμούς και να κατατεθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, για να ολοκληρωθεί τουλάχιστον το τεχνικό σκέλος της συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση.

«Μεταξύ 10 και 15 Μαΐου εκτιμώ ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψήφισης των προαπαιτούμενων στο κοινοβούλιο, ώστε στη συνέχεια οι θεσμοί να έχουν τον χρόνο να γράψουν την έκθεση συμμόρφωσης και να την καταθέσουν στο Eurogroup για να μπει και τυπικά η σφραγίδα της ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης, τουλάχιστον στο τεχνικό σκέλος» ανέφερε.

Ο κ. Τζανακόπουλος κατέστησε σαφές ότι «ο στόχος είναι με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, να έχουμε τη δυνατότητα ως χώρα να σταματήσουμε να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας μέσω δανείων του επίσημου τομέα και να μπορέσουμε να κάνουμε αναχρηματοδοτήσεις μέσα από τις αγορές». Προσέθεσε ότι το πλαίσιο της συζήτησης είναι να περιγραφούν εκείνα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, που θα εγγυώνται ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας δεν θα ξεπερνούν το 15% μεσοπρόθεσμα. Από εκεί και πέρα, συνέχισε, ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των αναγκών θα καλύπτεται με αναχρηματοδοτήσεις, δηλαδή με αγορές ομολόγων από τις διεθνείς αγορές χρήματος.

Επισήμανε ότι αυτό που συζητείται τώρα είναι η περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων, που θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος. Υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ ζητά μια όσο το δυνατόν πιο ειδική περιγραφή των μέτρων, που θα κριθεί αν θα εφαρμοστούν εφόσον έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα. «Ως προς αυτό νομίζω ότι θα βρεθεί πολιτική λύση» εκτίμησε. Συμπλήρωσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουν όλες οι πλευρές και εκτίμησε ότι «υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να γίνει κάτι τέτοιο». «Γι’ αυτό είμαστε προσηλωμένοι προς αυτό τον στόχο, καθώς από αυτή την εξέλιξη εξαρτάται η είσοδος της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ» είπε.

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι εφόσον προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, σε τέτοιο βαθμό που να καλύπτεται το ΔΝΤ, τότε η αλυσίδα των γεγονότων έχει ως εξής:

Το ΔΝΤ μπαίνει στο πρόγραμμα και κάνει θετική έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Αυτό ανοίγει την πόρτα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς και ο κ. Ντράγκι και ο κ. Κερέ έχουν πει ότι προϋπόθεση για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων για το χρέος και η θετική έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ για το χρέος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «με το κλείσιμο της συμφωνίας την Κυριακή θα εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις γύρω από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του ελληνικού χρέους και αυτό που θα συζητηθεί μέχρι και το Eurogroup είναι ο βαθμός εξειδίκευσης αυτών των μέτρων». Έτσι ώστε, πρόσθεσε, και η Γερμανία να μην έχει πολιτικό πρόβλημα και το ΔΝΤ να καλύπτεται και να έχει τη δυνατότητα να συμπεριλάβει αυτά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα κάνει και να βγάλει θετικό αποτέλεσμα.

Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση που έχει εκφράσει ο πρωθυπουργός ότι αν δεν υπάρξουν τα μέτρα για το χρέος δεν θα εφαρμοστούν και τα μέτρα που ζήτησε το ΔΝΤ και τα οποία θα ψηφιστούν τώρα, ο κ. Τζανακόπουλος εξήγησε διεξοδικά: «Οι προϋποθέσεις που έθεσε το ΔΝΤ για να συμμετέχει στο πρόγραμμα είναι δύο: η πρώτη είναι η αλλαγή του δημοσιονομικού μίγματος, δηλαδή τα μέτρα που θα ψηφιστούν για το 2019 και το 2020. Η δεύτερη είναι ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων για το χρέος. Εφόσον δεν καλυφθεί μια εκ των δύο προϋποθέσεων, το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, τουλάχιστον με τα όσα μέχρι σήμερα γνωρίζουμε. Και το συμπέρασμα είναι πάρα πολύ απλό: Εφόσον το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, τότε δεν υπάρχει και κανένας λόγος για την αλλαγή του δημοσιονομικού μίγματος, που θα ψηφιστεί μόνο εξαιτίας της απαίτησης του ΔΝΤ. Εφόσον το ΔΝΤ δεν θα είναι στο πρόγραμμα, αν δεν υπάρχουν μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τότε δεν υπάρχει και κανένα νόημα να εφαρμόσουμε κι εμείς τα μέτρα 1% για το 2019 και το 1% για το 2020».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η εικόνα που υπάρχει και στις αγορές, αλλά και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σε σχέση με την πορεία της Ελλάδας είναι ότι σιγά-σιγά επανέρχεται σε κατάσταση ανάκαμψης η ελληνική οικονομία.

Παρέπεμψε στη χτεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν ότι υπήρξε βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο και επισήμανε πως είναι και οι αποδόσεις και οι τιμές των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά που αυξάνονται.

Κάτι που έχει να κάνει, όπως ανέφερε, με την αναγνώριση τουλάχιστον εκ μέρους των ευρωπαϊκών θεσμών και του προέδρου του Eurogroup, ότι το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο. Μπορεί για πρώτη φορά να θεωρεί κανείς εύλογα και τεκμηριωμένα ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί και θα μπορέσουμε μετά τον Αύγουστο του 2018 να απαλλαγούμε από την επιτροπεία και τη στήριξη του επίσημου τομέα.

(Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter