Τζανακόπουλος: Για πρώτη φορά, ούτε ένα ευρώ λιτότητα

"Για πρώτη φορά σε επτά χρόνια θα κλείσει αξιολόγηση χωρίς επιπρόσθετες δημοσιονομικές επιβαρύνσεις", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή Focus στην ΕΡΤ και τόνισε πως όσο κρίσιμο είναι να κλείσει το συντομότερο η αξιολόγηση, άλλο τόσο κρίσιμο είναι να υπάρξει μια συνολική συμφωνία τώρα.

"Για πρώτη φορά δεν θα υπάρχει ούτε ένα ευρώ επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση. Στη συνολική εικόνα δεν θα υπάρχει ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα. Δεν είπε κανείς για το τέλος της λιτότητας", είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Επισήμανε ότι η φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Γιούρογκρουπ της 20ης Μαρτίου, αλλά τόνισε πως είναι ανάγκη να υπάρξει τώρα και μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, λέγοντας: "Δεν επιτρέπεται, δεν πρέπει να κάνουμε για άλλη μια φορά το ίδιο λάθος, δηλαδή υπό την πίεση του χρόνου, που πράγματι είναι πολύ κρίσιμο η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί όσο το δυνατό πιο γρήγορα για να επανέλθει η σταθερότητα στην ελληνική οικονομία, να μην έχουμε μια συνολική λύση, να μείνουν μετέωρα τα θέματα που φορούν τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και έτσι το πρόβλημα να ξανασκάσει μπροστά μας μετά από τρεις, τέσσερις ή πέντε μήνες. Είναι πάρα πολύ κρίσιμος ο παράγοντας του χρόνου, όμως εξίσου κρίσιμο είναι να μην μετατεθεί για άλλη μια φορά το πρόβλημα".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι κάθε φορά "δίνει διαπιστευτήρια στο ΔΝΤ" και μίλησε για μια κεντρική αντίθεση στην αφήγηση της Ν.Δ, σε ότι αφορά τις ευθύνες για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Εξήγησε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στις διαφωνίες του ΔΝΤ με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη Γερμανία και όχι στην ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι οι επιπρόσθετες απαιτήσεις έχουν τεθεί από τον Δεκέμβριο του 2015 στο τραπέζι από το ΔΝΤ.

Επίσης, κάλεσε τη Ν.Δ. να πάρει ξεκάθαρη θέση για τα εργασιακά και να απαντήσει ευθέως αν πρέπει να υπερασπιστούμε ή όχι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου παρέλαβε τη μερική απασχόληση σε ποσοστό 37% και την παρέδωσε σε ποσοστό 60% και αυτή την κατάσταση επιχειρεί να ανατρέψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι σε ότι αφορά τα ενεργειακά θέματα σχεδόν έχει κλείσει η συμφωνία με τους Θεσμούς.

Σε ερώτηση για τον υπουργό Εσωτερικών που είπε για να ψηφιστούν από αυξημένη πλειοψηφία τα μέτρα και τα αντίμετρα που θα έρθουν στη Βουλή ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: "Ο κ. Σκουρλέτης αυτό το οποίο είπε αφορούσε ένα πολιτικό κάλεσμα δεν έθεσε καμιά νομική ή θεσμική προϋπόθεση για την ισχύ των μέτρων. Είπε ότι η Ν.Δ. θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι πρόκειται για μια συμφωνία πολύ καλύτερη από αυτή που προσδοκούσε ή -θα έλεγα εγώ-ήλπιζε, διότι ήλπιζε να έχουμε μια κακή συμφωνία έτσι ώστε να πανηγυρίσει πάνω στα συντρίμμια, έτσι όπως θεωρούσε ότι θα κάνει πριν κλείσουμε την πρώτη αξιολόγηση. Επειδή η συμφωνία θα είναι καλύτερη από αυτή που ήλπιζε η Ν.Δ. ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι πρέπει να ψηφιστεί από το σύνολο. Και, επίσης, το έθεσε ως ένα ζήτημα δημοκρατικής ευαισθησίας".

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.