ΤΖανακόπουλος: Θα αναζητούμε όρους συναίνεσης με την Εκκλησία

ΤΖανακόπουλος: Θα αναζητούμε όρους συναίνεσης με την Εκκλησία

«Στόχος της Κυβέρνησης είναι η εξάντληση κάθε περιθωρίου διαλόγου και συνεννόησης με την Εκκλησία στο πλαίσιο και στο πνεύμα της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου». 

Με τη φράση αυτή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αποσαφήνισε τις προθέσεις της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Ελλαδική εκκλησία και παράλληλα περιγράφοντας το χρονοδιάγραμμα μιας ενδεχόμενης συμφωνίας τόνισε ότι «Η κυβέρνηση ούτε βιάζεται ούτε πιέζεται. Επιχειρεί να επιλύσει ένα ζήτημα, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και 80 χρόνια και διαθέτει τη σχετική πολιτική βούληση, στα πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου».

Για τον σκοπό αυτό ο πρωθυπουργός έχει ήδη δώσει εντολή στον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, να εκκινήσει κύκλο συναντήσεων με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, αλλά και με τις ιερές μητροπόλεις Δωδεκανήσου, ώστε να διευκρινιστούν πτυχές της πρότασης συμφωνίας Πολιτείας-Εκκλησίας, οι οποίες μπορεί να μην ήταν σαφείς στην αρχή.

Ωστόσο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έστειλε και το μήνυμα σε όσους ιεράρχες αντιδρούν με τη συμφωνία ότι η Εκκλησία «οφείλει να κατανοήσει ότι δεν αποτελεί αρμοδιότητά της να αποφασίζει για θέματα, τα οποία υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας, όπως, για παράδειγμα, ποιες ανάγκες υπάρχουν για δημοσίους υπαλλήλους».

«Η πρόταση συμφωνίας», συνέχισε ο κ. Τζανακόπουλος, «προβλέπει τη νομοθετική κατοχύρωση της μισθοδοσίας των κληρικών, η οποία νομικά και θεσμικά δεν αναγνωρίζεται σήμερα ως ανταπόδοση της Πολιτείας προς την Εκκλησία. Αν αυτό το βήμα, επ’ ωφελεία της Εκκλησίας, η ίδια δεν το επιθυμεί, τότε μάλλον αφήνει την πρωτοβουλία των αποφάσεων αποκλειστικά στην Πολιτεία». Σε ό,τι αφορά τη στάση της κυβέρνησης, ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι το επόμενο διάστημα, η Κυβέρνηση θα εκπονήσει το σχετικό σχέδιο νόμου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter